'Souvenirs' modernistes

A prop de Barcelona trobaràs molts exemples d'obres modernistes creades a cavall dels segles XIX i XX. Palaus urbans i cases d'estiueig, esglésies i hospitals, magatzems i jardins, fàbriques i cellers que porten la signatura dels grans arquitectes del moviment a Catalunya: Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch, entre d'altres. Per commemorar aquest corrent cultural, diversos pobles i ciutats organitzen festes i fires que recuperen la seva estètica. Les vols conèixer?

Amb la primavera arriben les primeres fires i festes modernistes a les comarques de Barcelona, que com cada any arriben farcides d’activitats. El mes de maig podràs visitar Festa Modernista del Roser de Maig de Cerdanyola del Vallès, la Fira Modernista de Barcelona i la Fira Modernista de Terrassa, declarada festa local d'interès turístic. Hi trobaràs rutes guiades pel patrimoni arquitectònic, exposicions, demostracions d'oficis, parades d'artesania, teatralitzacions, música, cercaviles i tantíssims atractius més que no sabràs per on començar la visita!

També podràs gaudir de la Fira del Vapor de Sant Vicenç de Castellet, que mostra l’arribada del progrés a la societat de principis del segle XX, i de les Jornades Modernistes de Gelida al juny, o hi destaca la poesia, la pintura, el teatre, el vestuari de l’època i la música.

A les acaballes de l'estiu trobaràs la Fira Mercat Modernista de Canet de Mar. Els carrers de la vila s'engalanen de festa i els veïns i comerciants llueixen vestits de l'època daurada d'un poble que va acollir molts burgesos que havien fet fortuna a les colònies americanes i que, en retornar, hi van construir cases majestuoses.

El primer cap de setmana d’octubre, Cardedeu es vesteix per acomiadar l’estiu amb un viatge en el temps fins a principis de segle XX a la Diada Modernista; igual que a la Garriga, que celebra les Jornades Modernistes amb concerts, exposicions i recitals.

Una altra de les oportunitats per viatjar al temps del modernisme és, sens dubte, la Festa Modernista de Santa Coloma de Cervelló a mitjan octubre. La Colònia Güell, dissenyada per Antoni Gaudí, és el marc incomparable on es recrea com es vivia en aquest barri de treballadors tèxtils més de cent anys enrere. Si t'hi apropes, no deixis de visitar la Cripta Gaudí, una construcció tan singular que ha estat declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

I finalment, i per les mateixes dates, trobaràs els Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada, que recorda el tèxtil i la vida a la llera del riu Cardener a principis del segle XX. 


Més informació:

Fira Modernista de Terrassa
Fira Mercat Modernista de Canet de Mar
Festa del Modernisme de la Colònia Güell