5 carnavals imprescindibles

Si t'agraden les disfresses, les revoltes divertides i els excessos de tot tipus, a les comarques de Barcelona trobaràs 5 carnavals tradicionals que no et pots perdre. Des de Dijous Gras fins a Dimecres de Cendra, a Vilanova, Vilafranca, Sitges, Sallent i Torelló l'únic que importa és gaudir al màxim de la visita anual del Rei Carnestoltes. Preparat per celebrar la festa de les festes?

1. Carnaval de Vilanova i la Geltrú

La gresca i la disbauxa són molt presents al Carnaval de Vilanova i la Geltrú, una de les celebracions més riques en símbols i rituals gràcies als seus 300 anys d'història. Tot comença Dijous Gras, amb una xatonada tradicional i una multitudinària batalla col·lectiva on tothom acaba completament empastifat amb merenga. Divendres arriba el Carnestoltes, sempre en un racó diferent de la vila, mentre que dissabte és el dia del Caramel, un rei menys àcid que l'anterior i més estimat per la canalla. La desfilada de les Comparses, diumenge al matí, aplega milers de persones a la plaça de l'ajuntament, desitjoses de donar inici a la famosa guerra de caramels. Dilluns al vespre toca sentir els Coros del Carnestoltes, unes crítiques divertides a l'actualitat del moment. El Ball del Vidalot és una altra de les cites imprescindibles per als amants del Carnaval vilanoví. I l'endemà, Dimecres de Cendra, s'han de vetllar les despulles de Sa Majestat amb una rua mortuòria plena de sorpreses!

2. Carnaval de Vilafranca del Penedès

A diferència de Vilanova, a Vilafranca del Penedès la festa de benvinguda al Carnestoltes s'organitza la tarda de Dijous Llarder. L'acompanya la seva Cort Reial, amb una sèrie de personatges estrafolaris d'allò més divertits, i tots plegats ocupen l'ajuntament. Pujat a la balconada, "el Rei dels Poca-soltes" pronuncia el pregó que dóna permís per capgirar l'ordre establert i, a continuació, ordena que li mengin la botifarra. Sí, has llegit bé... Amb aquestes paraules, el picardiós Carnestoltes convida tothom a un deliciós berenar a base de botifarra d'ou! Si et va millor apropar-te dissabte a la capital del vi, t'agradarà la visita que fan al mercat el Rei i el seu seguici, on s'ho passen pipa comprant plàtans i melons. I divendres després de l'entrerrament de la sardina, la rua de la Resurrecció: és, sens dubte, la desfilada més popular de l'Alt Penedès! 

3. Carnaval de Sitges

Les desfilades més transgressores, però, les trobaràs a Sitges. Durant la Rua de la Disbauxa i la Rua de l'Extermini, milers de persones recorren els carrers de la vila amb disfresses molt originals i demostren que la tradició pot conviure perfectament amb la modernitat. Un acte especialment curiós té lloc dissabte de Carnaval, quan s'organitza una cursa de velocitat protagonitzada per llits amb rodes que són propel·lits per colles d'amics vestits amb un motiu comú. L'últim en sortir és, evidentment, el llit de Sa Majestat. O potser et pensaves que s'ho perdria? 

4. Carnaval de Sallent

Al Carnaval de Sallent riuràs molt a la Rua de la 69ena, una desfilada en honor d'una verge exuberant que té lloc la nit de divendres i que acaba amb una "Calcetada popular", és a dir, un sopar a base de calçots que és un dels esdeveniments estrella de la festa. L'endemà, la xerinola continua amb la Rua i el Ball de Disfresses, i no s'acaba fins dimecres, quan tothom acomiada el Rei Carnestoltes amb el tradicional enterrament de la sardina

5. Carnaval de Torelló

Una altra ciutat on es viu intensament la festa del Carnestoltes és Torelló. L'anomenat "Carnaval de Terra Endins" té tots els elements típics que caracteritzen la celebració, però també exhibeix alguns que no trobaràs enlloc. La Mula Tita, per exemple, una figura de bestiari en forma d'una gran verga que desfila durant la cercavila del Pullassu. El Falatell, una gaiata mística de poders infinits que s'ha de retrobar si es vol gaudir d'un Carnaval realment enfollit. O la Nit de Senyoretes i Homenots, una multitudinària cercavila d'inversió de gèneres durant la qual els homes es disfressen de dones, i les noies, de nois.  


Més informació:

Carnaval de Vilanova i la Geltrú
Carnaval de Vilafranca del Penedès
Carnaval de Sitges
Carnaval de Sallent
Carnaval de Torelló