Com fer una escapada fora de Barcelona i encertar-la

A l’altre cantó de la serra de Collserola, les muntanyes que abracen Barcelona, hi ha un munt de racons poc concorreguts que també et permetran connectar amb l’essència d’aquestes comarques. Això sí, amb més tranquil·litat.

A pocs quilòmetres de Barcelona, hi ha plans per a tots els gustos: activitats relacionades amb el món del vi, excursions per descobrir la natura del país, incomptables pobles amb història… A la majoria, hi podràs accedir en transport públic i passar-hi el dia. Si tens diversos dies per visitar Barcelona o vols conèixer llocs nous perquè ets un habitual de la ciutat, val la pena prendre nota d’algunes recomanacions.

1. L’enoturisme

Una de les opcions per conèixer l’entorn de Barcelona és fer-ho a través dels vins. Pots visitar alguna de les bodegues de les seves comarques, fer un tast de vins, passejar en bicicleta a través dels camps de vinyes… I també fixar-te en la riquesa arquitectònica dels cellers. Molts són autèntiques joies modernistes.

Hi ha molta tradició vitivinícola a la zona del Penedès, d’Alella i al Bages. Cadascuna d’elles produeix un vi singular. Per conèixer-les et recomanem les Rutes del Vi que tenen centenars d'opcions i propostes per assaborir els vins i caves i gaudir dels paisatges de vinyes.

2. Plans culturals

Aquesta terra ha desenvolupat, al llarg dels segles, una identitat molt singular. Recórrer l’interior del país és, en realitat, viatjar en el temps. Encara es conserven molts monestirs i esglésies d’estil romànic, façanes tradicionals dels pobles mariners, joies de l’arquitectura modernista que va trencar esquemes també fora de Barcelona… Les opcions de conèixer la cultura catalana lluny de les aglomeracions són infinites, però te’n recomanem quatre:

  • La Cripta Gaudí, una de les aportacions de caràcter religiós més valuoses d’Antoni Gaudí que es troba a la colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló.
  • El monestir de Montserrat, el gran monestir del segle XI que venera la patrona de Catalunya, la Moreneta, i que va ser construït dalt de la muntanya de Montserrat i ha esdevingut un símbol de Catalunya.
  • La vila de Mataró, una ciutat catalana que conserva patrimoni històric de moltes èpoques: des de la vil·la romana de Can Llauder fins a la casa modernista Coll i Regàs passant per la basílica de Santa Maria del segle XVII.
  • El poble mariner de Sitges, que també va ser refugi d’artistes durant el segle XX.

3. Paratges naturals

Planificar un dia de motxilla i entrepà sempre és un encert. Sobretot si viatges amb nens! A més, prop de Barcelona, totes les èpoques de l’any són bones per descobrir nous entorns naturals i endinsar-se en boscos i paratges que netegen els pulmons. Molts d’ells els trobaràs a un no res de Barcelona i hi ha senyalitzades excursions per a tot tipus de públics. Si la idea et convenç, a prop de la capital pots explorar els Espais Naturals del Delta del Llobregat i el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac.


Més informació:

DO Penedès
DO Alella
DO Pla de Bages
Cripta Gaudí
Monestir de Montserrat
Mataró
Sitges
Espais naturals del Delta del Llobregat
Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac