Elogi de Calella

Calella és la capital turística del Maresme, elogiada des de fa anys per la bellesa de les seves platges. Però la ciutat té d'altres atractius que la fan un lloc de visita obligada a les comarques de Barcelona. Te'n presentem només set, a tall de guia indispensable... Una mena de tastet que et faci venir ganes d'explorar-la!

1. Talaia de les Torretes i Centre d'Interpretació del Far de Calella

Vols començar el teu recorregut amb una bona perspectiva? Puja a la Talaia de les Torretes i gaudiràs de les millors vistes de la costa, des del Barcelonès fins a la Selva! En qualsevol moment del dia, però especialment al capvespre, quan la llum es torna violeta i la brisa de mar arriba a terra... I, si hi vas amb nens, no deixis d'entrar al Centre d'Interpretació del Far de Calella, ja que podràs entendre com funcionen exactament aquestes magnífiques obres d'enginyeria.

2. Passeig de Mar Manuel Puigvert

L'avinguda que corre paral·lela a la platja de Calella és el lloc ideal per refugiar-se del sol gràcies als plataners gegants que hi fan ombra. Projectat a finals del segle XIX, el Passeig de Mar Manuel Puigvert està inclòs a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i té un passat tan vibrant com el seu present. Avis que xerren als bancs, nens que mengen gelats i esportistes que volen batre rècords són tres de les tribus que doten aquest espai sumptuós, de color, espontaneïtat i vida. 

3. Museu del Turisme

Una antiga fàbrica tèxtil d'estil neoclàssic acull el Museu del Turisme. Dividit en quatre sales principals, l'equipament exhibeix mostres relacionades amb la història dels viatges de plaer: des de les rutes dels primers exploradors fins a les maneres amb què el fet de viatjar ens enriqueix. 

4. Parc Dalmau i el seu refugi antiaeri

Et ve de gust fer una passejada pel pulmó verd de Calella? Surt del museu i endinsa't al Parc Dalmau: amb una extensió de divuit hectàrees i la diversitat típica del bosc mediterrani, faràs esport mentre admires les altes copes dels pins i el vol lleuger de les mallerengues. Un cop allà, aprofita per conèixer el refugi on la població es protegia dels bombardejos aeris durant la Guerra Civil. Un capítol del passat que no podem deixar que s'esvaneixi de la memòria col·lectiva!

5. Museu-Arxiu de Calella

I ja que estem amb temes històrics, per què no visites el Museu-Arxiu de Calella? A la planta baixa, hi trobaràs restes arqueològiques ibèriques i romanes, així com col·leccions de minerals, fòssils, ceràmiques, rajoles, eines d'oficis tradicionals, etc. I a la segona planta t'espera l'antiga farmàcia Barri, d'època modernista, a més de la reproducció d'una cuina del segle XIX amb utensilis, unitats de mesura, càntirs i mostres de vaixella.   

6. Capella de Sant Quirze i Santa Julita

Ben a prop, al carrer de Francesc Bartrina, trobaràs un altre dels edificis emblemàtics de Calella. Es tracta de la Capella de Sant Quirze i Santa Julita, un edifici construït l'any 1476 i que, fins al 1798, va estar consagrat a Sant Elm, patró de navegants i mariners. El retaule barroc va quedar destrossat durant la Guerra Civil, però l'església no va perdre el seu encant i avui continua essent un dels llocs més estimats pels calellencs.

7. Mercat municipal noucentista

Tens gana? Al mercat municipal, un edifici projectat l'any 1927 per l'arquitecte Jeroni Martorell, pots comprar de tot, des de pèsols del Maresme fins als calamars, les sípies, els sonsos i les gambes que tanta fama tenen a la comarca. I si no et ve de gust cuinar, no desesperis! Dins del mateix mercat hi ha un bar amb un servei molt especial: tu els portes els ingredients i ells et preparen un plat de deliciosa cuina casolana!  


Més informació:

Turisme de Calella
Museu del Turisme
Turisme del Maresme