Els paisatges de la calma

A ponent de Montserrat trobem l'Anoia, una comarca on encara és possible aïllar-se del món i retrobar la calma. Una terra que convida a mirar les estrelles, passejar per pobles i ciutats plens d'història, visitar antigues fàbriques convertides en museus o tastar els millors aliments artesans a les fires i mercats. T'apuntes a descobrir les seves joies? 

Comencem la nostra ruta a la capital de la comarca, ja que Igualada conserva un llegat tradicional que has de conèixer sens falta: es tracta del Museu de la Pell, un equipament instal·lat a frec de rec que permet entendre com treballaven els adobers de pells al segle XVIII. També t'interessarà el Museu del Traginer: la seva col·lecció d'eines i utensilis, carros i selles, carruatges i guarniments mostra l'evolució del transport de mercaderies al llarg de la història.

Ben a prop trobem Pujalt, un preciós poblet que conserva les restes d'un camp d'entrenament de l'Exèrcit Popular de la República durant la Guerra Civil Espanyola. L'espai s'ha museïtzat amb cura i sensibilitat, i és fàcil percebre com es va transformar la vida a la regió durant els anys del conflicte. A Pujalt també hi ha un prestigiós observatori astronòmic, un centre de recerca i ensenyament on sovint s'hi organitzen visites guiades i contemplacions dels astres.

Capellades hi ha una altra de les destinacions imprescindibles de la comarca. Es tracta del Museu Molí Paperer, un antic molí del segle XVII on podràs descobrir el procés artesanal de fabricació del paper. Abans de marxar de Capellades passa't pel Parc Prehistòric de l'Abric Romaní: situat en una cinglera amb un gran valor geològic i paisatgístic, hi ha una vintena de jaciments arqueològics de diverses èpoques.

Una altra població que no et pots saltar durant la teva visita a l'Anoia és Calaf: el recorregut del seu casc antic és especial, i, de fet, la Plaça Gran ha estat reconeguda com a Bé Cultural d'Interès Nacional. No et perdis la visita per les botigues antigues que s’hi han recuperat, tasta els millors productes artesans al seu famós mercat dels dissabtes i reviu els escenaris de la Guerra de Successió amb una visita al castell de Calaf. 

  • Sabies que l'Anoia és terra de castells? Doncs sí!N'hi ha més de 45 i molts d'ells estan oberts al públic.


Més informació:

Mapa de Tops turístics de l’Anoia
Turisme de l'Anoia
Museu de la Pell
Museu del Traginer
Memorial de l'Exèrcit Republicà
Observatori astronòmic de Pujalt
Museu Molí Paperer
Parc Prehistòric de l'Abric Romaní
Turisme de Calaf