Geoturisme al cor de Catalunya
Una bona manera de conèixer les comarques del Bages i del Moianès és seguir les propostes del Geoparc de la Catalunya Central, que actua com a eix vertebrador del valuós patrimoni geològic i miner d'aquestes terres. I és que, encara que costi de creure, fa 37 milions d'anys per aquí hi corria el mar, i la seva presència va deixar nombroses i espectaculars formacions rocoses i recursos naturals que han arribat fins els nostres dies!
El Geoparc de la Catalunya Central agrupa els trenta municipis de la comarca del Bages, cinc del Moianès, i un del Baix Llobregat (Collbató), territoris en els quals trobem atractius geològics i miners tan singulars com les coves de Montserrat de Collbató, les coves del Toll de Moià, el Parc Cultural de laMuntanya de Sal de Cardona, o els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i de Sant Llorenç de Munt, dos parcs naturals de paisatge peculiar. Aquests indrets són visitables i del tot recomanables, però si encara vols saber-ne més sobre roques, minerals, fòssils i l'ús que en fem els humans de tot plegat, et proposem entrar al Museu de Geologia Valentí Masachs, a Manresa, amb una col·lecció excel·lent. Un altre museu molt interessant, en aquest cas centrat en arqueologia i paleontologia, el trobem a Moià: la Casa Museu Rafael Casanova, la llar de qui fou conseller en Cap de Barcelona l'any 1714 també inclou les troballes de les coves del Toll.
Totes aquestes particularitats geològiques han fet d'aquestes terres un lloc en què el desenvolupament econòmic i social també ha tingut les seves peculiaritats al llarg de la història. Així, per exemple, amb la Ruta de les Tines, al municipi del Pont de Vilomara i Rocafort, a la vall del Flequer, coneixeràs unes tines úniques construïdes a peu de vinya on els pagesos feien el vi a la mateixa vinya, al contrari d'arreu del país que el raïm es portava a casa o al celler per fer-ne el vi. I és que el patrimoni pagès, majoritàriament construït en pedra seca, és abundant a tot el Geoparc, i per comprovar-ho pots anar a Monistrol de Calders, al Moianès, on s'han documentat més de mig miler de barraques de vinya fetes amb aquesta tècnica constructiva!
- Des del novembre de 2015, el Geoparc de la Catalunya Central és membre de la xarxa mundial de Geoparcs Mundials de la UNESCO.
- Durant la nostra visita o estada en el medi natural, siguem curosos i mantinguem una bona actitud.
Més informació:
Geoparc de la Catalunya Central Coves de Montserrat de Collbató
Coves del Toll
Muntanya de Sal de Cardona Visita Cardona
Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Museu de Geologia Valentí Masachs
Casa Museu Rafael de Casanova
Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort
Ajuntament de Súria
Turisme del Moianès