La Cripta Gaudí, Patrimoni Mundial

L'any 2005, set edificis construïts per Antoni Gaudí van ser declarats patrimoni de la humanitat. D'aquests, sis són vells coneguts de tothom: la Sagrada Família, la Pedrera, la Casa Vicens, el Parc Güell, el Palau Güell i la Casa Batlló. El setè tresor consagrat per la UNESCO, però, és molt menys cèlebre. Es tracta de la cripta de la Colònia Güell, una joia monumental on l'arquitecte de les obres impossibles va posar a prova la seva fantàstica intel·ligència.

En un petit promontori envoltat per un bosc de pins, dins del singular conjunt modernista de la Colònia Güell, trobem la Cripta Gaudí. És una construcció especial, aixecada entre 1908 i 1917 per encàrrec del mecenes de l'arquitecte, l'empresari Eusebi Güell. Ja, des de fora, l'obra et deixarà amb la boca oberta.

Els seus murs exteriors semblen jugar amb l'entorn gràcies a unes formes hiperbòliques on la línia recta no existeix. També impressionen els mosaics que ornamenten el conjunt: especialment les creus en forma de X, ja que ens interpel·len amb un llenguatge que ens atrau, però no acabem d'entendre. 

A l'interior de la cripta, els finestrals de vidres de colors dominen tot l'espai, i entren ganes d'aturar-se una estona per gaudir dels dibuixos que fa la llum quan es reflecteix sobre les pedres. Aprofita per admirar els bancs de fusta, dissenyats per Gaudí; les piques d'aigua beneïda, fetes amb petxines marines enormes procedents de les Filipines; i les columnes inclinades de basalt, tan imperfectament belles. 

La Cripta Gaudí sembla una cova màgica, un espai on l'art i la natura dialoguen amb llibertat absoluta. Però no t'oblidis que l'església de la Colònia Güell és molt més que una obra mestra del modernisme: és també una parròquia on se celebren tot tipus de litúrgies i són molts els casaments, batejos, funerals i misses que han tingut lloc sota la seva ondulada coberta. 


Més informació:

Colònia Güell
Turisme de Santa Coloma de Cervelló
Turisme del Baix Llobregat