Mou-te al teu aire

El tramvia i el tren són els dos mitjans de transport col·lectiu menys contaminants. Però si, a més de preocupar-te pel medi ambient, també vols fer exercici i moure't al teu aire, potser hauries d'explorar els diferents tipus de transport actiu i sostenible que es prioritzen a les comarques de Barcelona. Desplaçar-te a peu, amb bicicleta o a cavall només t'aportarà beneficis, així que posa't en marxa! La mobilitat verda t’està esperant.  

1. Itineraris a peu

La tradició senderista de les comarques de Barcelona és molt antiga i, gràcies a ella, hi ha una xarxa d'itineraris i rutes temàtiques que s'estén per tots els racons del territori. T'apassiona la història? Al Camí dels Bons Homes pots rememorar el viatge que feien els càtars occitans per fugir de la Inquisició durant els segles XIII i XIV. Estimes la geologia? La Reserva de la Biosfera del Montseny, els boscos prepirinencs del Berguedà o la màgica i misteriosa muntanya de Montserrat són tres entorns de somni que mai deixaran de sorprendre't encara que els visitis sovint. Tens ànima de pelegrí? El tram barceloní del Camí de Sant Jaume és perfecte per a tu. Mou-te amb transport públic fins a Vic i, una vegada hi siguis, segueix les petxines de vieira, el símbol més identificatiu de la ruta jacobina.

2. Rutes amb bicicleta

Si caminar no acaba de ser la teva opció de transport actiu preferida, surt amb bicicleta! El conjunt de vies verdes de les comarques de Barcelona té poques coses a envejar a la xarxa de senderisme i, a més, arribaràs més lluny i molt més ràpid que si et desplaces a peu. Hi ha itineraris circulars amb vistes al marrutes més tècniques per carreteres de muntanyarecorreguts rurals entre vinyes... Són tantes les opcions al teu abast que et serà molt fàcil trobar la més adequada al teu estat físic. Però si no tens bicicleta ni pressupost per comprar-ne una, per què no puges a un ciclorail? Al municipi de Callús han creat un projecte molt innovador que aprofita les vies ferroviàries per fer turisme sostenible. Es tracta del’Ecorail del Bages i consisteix en dues bicicletes subjectes a una plataforma que s'acobla a sobre d’uns rails. Perquè es mogui, només has de començar a pedalar i, amb un esforç mitjà, podràs descobrir alguns dels espais amb més interès paisatgístic i cultural del Pla del Bages.

3. Passejades a cavall

Una altra manera de gaudir de la bellesa del paisatge sense contaminar-ho amb gasos tòxics o sorolls molestos és muntant a cavall. I si et sembla que pujar sobre d'un animal és el privilegi d'uns pocs, hauries de venir a les comarques de Barcelona, ja que són moltes les hípiques que ofereixen rutes eqüestres de qualitat a preus raonables. A Rukimon de Dosrius, per exemple, pots conèixer totes les races de ruc de la Península Ibèrica i sortir a recórrer el Parc Natural del Montnegre-Corredor en un d'ells. I al Garraf pots muntar cavalls sense ferradures als cascos ni frens a la boca, una proposta molt enriquidora que et permetrà aprofundir en els principis de l'equitació conscient.


Més informació:

Publicació “10 rutes a Barcelona” (PDF)
Rutes "Barcelona és molt més" a Wikiloc
Turisme del Vallès Oriental
Turisme del Berguedà
Turisme de Montserrat
Turisme d’Osona
Enoturisme a l’Alt Penedès
Turisme del Bages
Turisme del Maresme
Turisme del Garraf