Responsabilitat al plat

Gaudir del plaers gastronòmics és un dels grans atractius de viatjar. Però també és una gran responsabilitat, ja que la manera de produir els aliments pot afectar negativament l'ecologia i la biodiversitat dels llocs que visitem. Si no volem que les opcions culinàries que prenem malmetin els recursos naturals o comprometin la capacitat de les generacions futures per continuar assaborint ingredients de la millor qualitat, ens hauríem de fer més sovint la pregunta següent: "És sostenible?" Et donem cinc claus senzilles perquè puguis respondre-la.

1. Ingredients locals i de temporada

El mes de setembre no és la millor època per conrear maduixes al Maresme. A l’estiu no trobaràs carxofes de qualitat al Baix Llobregat. A l’hivern no demanis préssecs d’Ordal, ni esperis trobar castanyes del Montseny al mes de maig. Si et topes amb aquests aliments fora de temporada, tingues per segur que han vingut de terres llunyanes i, en ser transportats amb camió, vaixell o avió, la seva petjada de carboni és molt superior a la que generen els aliments produïts localment.

2. Compres de proximitat

Una altra manera d’apostar per la gastronomia sostenible és comprant a les petites botigues de poble, als mercats de pagès o, directament, a les explotacions agràries i ramaderes. Si esquives les grans superfícies comercials i apostes pel comerç de proximitat, estaràs donant suport a la comunitat i afavoriràs la distribució de riquesa. 

3. Aliments singulars

Estàs massa acostumat a comprar al supermercat? Intenta omplir el carro amb productes de la terra, com a mínim! Demana consell als venedors i tracta de trobar begudes amb Denominació d’Origen vinícola: a les comarques de Barcelona hi ha les DO d’Alella, Penedès, Pla de Bages i Cava. Cerca també aliments que tinguin Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Denominació d’Origen Protegida (DOP). La mongeta del ganxet, el pollastre i el capó del Prat de Llobregat, la vedella dels Pirineus Catalans, la llonganissa de Vic, el gall del Penedès… adquirir productes amb segells de qualitat beneficia econòmicament i socialment al seu entorn i, a més, gaudiràs d’uns sabors i unes característiques que no trobaràs enlloc més.   

4. Riquesa de sabors 

Donat que es necessita una gran quantitat de recursos naturals per criar animals, moderar el consum de carn redueix enormement la petjada de carboni. I la sobreexplotació pesquera també és un greu problema ambiental, amb moltes espècies en perill de desaparició. Per aquestes raons, és interessant que intentis ampliar els teus horitzons gustatius i aprenguis a preparar més plats a base de verdures i llegums. Si necessites inspiració, acosta’t a qualsevol de les festes gastronòmiques que s’organitzen regularment a les comarques de Barcelona. Són una oportunitat immillorable per conèixer receptes i aliments molt apreciats a cada regió.

5. Racions justes

Les estratègies per evitar el desaprofitament d'aliments són fonamentals en temes de gastronomia sostenible. Així que controla les racions i, als restaurants, no demanis més plats dels que puguis menjar. Si, malgrat els teus esforços, acabes amb sobres, no miris prim i guarda els aliments restants en una carmanyola. Fes-ho tranquil·lament als bars de barri i també als restaurants amb estrella


Més informació:

Turisme del Maresme
Turisme del Baix Llobregat
Turisme del Berguedà
Turisme del Vallès Oriental
Turisme del Bages