Terra de castells

Més de 45 castells, 25 dels quals es poden visitar, són les joies del patrimoni medieval de la comarca de l'Anoia. Alguns són de fàcil accés, d'altres estan més aïllats, però tots tenen un gran interès històric i cultural. Ja coneixes els més destacats? 

El primer punt de parada obligatòria per als amants de les edificacions medievals és el castell de Claramunt a la Pobla de Claramunt. Aixecat sobre un turó a la segona meitat del segle X, estava integrat dins de la xarxa de fortificacions que marcaven la frontera entre els comtats catalans i al-Àndalus. Del conjunt monumental són especialment interessants els dos recintes de muralles i les vistes panoràmiques, a més del divertidíssim itinerari dissenyat per sorprendre els nens durant el camí de pujada.  

El castell de Calaf es va construir un segle més tard, però també va ser un punt estratègic important al redós del qual va créixer la població que avui coneixem gràcies al seu magnífic mercat setmanal. La fortificació és de planta poligonal, amb cinc costats i angles arrodonits, i s'hi organitzen visites guiades el primer dissabte de cada mes.

Santa Margarida de Montbui no pots deixar d'explorar el castell de Montbui a la Tossa, un conjunt romànic erigit al final de la serralada de Miralles-Queralt per facilitar la vigilància de la conca d'Òdena. Les vistes des del mirador del Salt de la Donzella són excepcionals!   

De la mateixa època és el castell de Tous, un gran casal residencial fortificat que conserva intacta la seva gran torre quadrangular coronada amb merlets. Situat a Sant Martí de Tous, actualment està en mans privades, però s'hi concerten visites un parell de cops al mes. 

I a Sant Pere Sallavinera, el castell de Boixadors impressiona per la seva posició privilegiada sobre l'altiplà de Calaf. Testimoni de diverses guerres, la seva història és fascinant! Si hi vas, demana que t'expliquin anècdotes de les nissagues familiars que l'han senyorejat des del segle XI i visita la bonica capella de Sant Pere. 

  • Descobreix les històries que hi al darrera de les fortificacions d'aquesta terra de frontera descarregant-te l'app "Anoia, Terra de Castells". Tria la teva ruta i prepara't perviatjar en el temps! 


Més informació:

Castell de Claramunt
Castell de Calaf
Castell de Montbui
Castell de Tous
Castell de Boixadors
Castells de l’Anoia amb visita guiada
Turisme de l'Anoia