Tradicions úniques

Si creus que cal sortir fora de les comarques de Barcelona per gaudir d'espectacles antics i profunds, és que mai has viscut l'ambient casteller en primera fila ni has saltat per La Patum a la plaça de Sant Pere de Berga o vist la davallada nocturna de les falles del Berguedà. Si ho haguessis fet, entendries per què la Unesco ha declarat aquestes tradicions Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i, sobretot, faries un forat a la teva agenda. Unes manifestacions culturals que venen de tan lluny no te les pots perdre! 

Els castells es van guanyar al 2010 el seu reconeixement universal, i no és d'estranyar: veure com s'aixequen aquestes torres humanes posa la pell de gallina! Construïdes d'acord al lema de "força, equilibri, valor i seny" i acompanyades per la música de les gralles, encara ha de néixer l'ésser humà que no s'emocioni quan un enxaneta de cinc anys corona un castell de deu pisos i aixeca el braç amb la mà oberta. La Festa Major de Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès, és una ocasió immillorable per compartir l'eufòria col·lectiva, però en realitat són moltes les celebracions que inclouen al seu programa aquesta tradició única. 

La Unesco també ha inclòs La Patum de Berga a la seva exclusiva llista d'obres immaterials. L'agència de les Nacions Unides considera que cal preservar per a la posteritat una festa que té el seu origen a les representacions teatrals que acompanyaven les processons del Corpus durant l'Edat Mitja, i on el foc, la música i tot un seguit de personatges simbòlics, en són els principals protagonistes. Veure ballar els dimonis i les bèsties al ritme trepidant dels tabals és un espectacle tan impressionant que no s'oblida fàcilment! Descobreix el complicat simbolisme de la festa a la Casa de la Patum de Berga.

El foc és el protagonista d'una altra tradició reconeguda per la Unesco. Bagà i Sant Julià de Cerdanyola cremen les anomenades faies a principi d'hivern. Concretament, ho fan la Nit de Nadal, quan al centre dels pobles s'encenen les faies baixades de la muntanya, que serveixen per celebrar el naixement de Jesús. Si passes les festes per la zona del Berguedà, la Fia-faia és una cita obligada. Podràs participar en una celebració ancestral on el foc és essencial!


Més informació:

Coordinadora de les Colles Castelleres de Catalunya
La Patum
Falles del Berguedà