4 poblats ibers

Abans que els romans desembarquessin a les costes de l'actual Catalunya, els pobles que coneixem amb el nom genèric d'ibers ocupaven el llarg i ample del territori, aproximadament entre els segles VI i I aC. Van alçar construccions habitualment en indrets enturonats, una part de les quals ha arribat als nostres dies. Et convidem a conèixer quatre jaciments ibèrics museïtzats, cadascun d'una tribu diferent de les que van conviure a les, avui, comarques de Barcelona.

1. La muntanya d'Olèrdola

Aquest enclavament privilegiat de la comarca de l'Alt Penedès ha estat disputat al llarg de 4.000 anys, i totes les civilitzacions hi han deixat la seva empremta. De l'època dels ibers –anomenats cessetans en aquestes latituds– hi trobem un poble fortificat d'extensió considerable, que va saber adaptar-se a la complicada orografia del terreny i que va aprofitar una muralla anterior.

2. L'Esquerda

Situat al damunt d'un espadat que baixa fins a un meandre del riu Ter, amb unes àmplies panoràmiques de la plana de Vic, els ausetans van alçar, prop de l'actual Roda de Ter, un poblat envoltat de muralles de sis metres de gruix, amb dues torres massisses a l'entrada, i on es distingeix clarament un carrer principal que creuava el poble de cap a cap. Al Museu Arqueològic del jaciment de l’Esquerda, que hi ha a tocar de les restes del poblat, hi podràs veure les peces més destacables trobades en el decurs de les excavacions.   

3. El Cogulló

Si els habitants del poblat de l'Esquerda controlaven el pas del riu Ter i la Plana de Vic, els del Cogulló ho feien amb el riu Llobregat i el pla de Bages. En aquest cas no eren ausetans, sinó lacetans. A dia d'avui segueixen fent-se excavacions al jaciment, però tot sembla indicar que durant molts segles va ser un important lloc de pas, de relació comercial i, és clar, de control territorial. 

4. Ca n'Oliver

Poblat ibèric i museu es donen la mà en aquest jaciment localitzat en un turó de la serra de Collserola i dins el municipi de Cerdanyola del Vallès. Algunes restes arqueològiques del poble han estat restaurades, i de dues cases i un taller se n'han construït rèpliques, per tal que el visitant visualitzi millor com devien viure aquí els laietans fa més de 2.000 anys.

  • Els quatre jaciments descrits i d'altres formen part de la Ruta dels Ibers impulsada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya.


Més informació:

Parc d'Olèrdola
Museu i jaciment de l'Esquerda
El Cogulló
Ca n’Oliver
Ruta dels Ibers
Museu d'Arqueologia de Catalunya