Allioli

#
L’allioli és una salsa feta amb ingredients ben simples: alls, sal i oli. És espessa, d’un color groguenc i un sabor fort. El seu origen es remunta als romans, que primer el van prendre dels egipcis i després el van escampar pel Mediterrani. S’utilitza per acompanyar carns a la brasa o patates al caliu. També és tradicional menjar-lo amb mongetes i botifarra. Així mateix, s’incorpora habitualment en paelles i arrossos, especialment en aquells fets amb base de peix, com ara la fideuà o l’arròs a banda. També la cuina creativa l’ha incorporat a les seves receptes. És el cas de les carxofes farcides i gratinades amb allioli o els ous escaldats amb escalivada i gratinats amb allioli. Si l’allioli tradicional es fa únicament amb all i oli, altres varietats incorporen un rovell d’ou o una patata bullida, la qual cosa ajuda a lligar la barreja. Hi ha però moltes varietats. Així, avui se’n fa d’abadejo (amb bacallà), de mel, de pera, de poma o de tomàquet; fins i tot existeixen receptes fetes amb codony, que provenen d’Andorra. De fet, la varietat més popular de l’allioli és la maionesa, que la cuina francesa va estendre per tot el món. L’allioli és tot un referent de la cuina tradicional catalana i es menja a tots els racons de Catalunya. A Santa Júlia de Vilatorta o al barri d’Horta de Barcelona, per citar només un parell d’exemples, s’hi organitzen concursos.
Comarques
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Alta Ribagorça
Anoia
Bages
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Empordà
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garraf
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d'Urgell
Pla de l'Estany
Priorat
Ribera d'Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Tarragonès
Terra Alta
Urgell
Val d'Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Temporada
Tot l'any

Al mapa