Neula

#
D'entre totes les receptes que constitueixen la rebosteria tradicional de Catalunya, en destaquen les neules. Malgrat que el seu origen és incert, s'esmenten en diverses fonts del segle XIII, tot i que llavors, en comptes de ser cilíndriques, tenien una forma més aviat plana. S'elaboren amb una pasta enrotllada feta de farina de blat, ous, sucre, llet, mantega i vainilla. Dolces i lleugeres, tenen una textura semblant a la pasta fullada, però menys trencadissa. A Catalunya es consumeixen per postres, i en especial durant les festes de Nadal, tot i que tampoc és estrany trobar-les en altres moments de l'any, com acompanyament de gelats o cafès. Tant al municipi de Ribera d'Urgellet a la zona coneguda com Pla de Sant Tirs com a Mataró, s'elaboren artesanalment des de fa anys unes neules molt apreciades. Els visitants més llaminers poden fer una visita, per tastar-les o simplement per fer-hi una ullada, a l'obrador de Miquel Romeu (Pla de Sant Tirs) o als Neulers Casa Graupera, a Mataró. A banda de les neules tradicionals, n'hi ha d'altres varietats, fetes a partir de la mateixa pasta, com ara els 'cubanos', gruixuts i curts; els 'xiquitillos', més torrats; o els 'vanos', de forma triangular i més sabor a galeta.
Comarques
Alt Urgell
Maresme
Temporada
Hivern

Al mapa