Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
A la ciutat dels sants
Ja fa uns quants anys (el 1931!) que Miquel Llor va escriure Laura a la ciutat dels sants, novel·la d'èxit ambientada a Vic, ciutat rebatejada com a Comarquinal. Des d'aleshores Vic ha canviat molt... o potser no tant? La boira hi segueix present molts dies, i els espais emblemàtics de la capital d'Osona ja atreien visitants: la plaça Major, la Catedral, els carrers del centre... Una població amb molta història i patrimoni i que sens dubte cal conèixer.
A Vic l'ha marcat molt històricament el fet de tenir seu episcopal. Així que un bon lloc on començar la ruta, per la seva importància històrica però també artística, és a la Catedral de Sant Pere Apòstol. A l'exterior hi veurem l'esvelta torre del campanar, que conserva l'austera bellesa del romànic. De l'interior, tot ell magnífic, cal destacar la fascinant cripta romànica, la capella barroca de Sant Bernat, el claustre i el retaule major gòtics, i les enormes pintures als murs obra de Josep Maria Sert. No et perdis tampoc el Museu Episcopal, al costat mateix, amb una col·lecció artística religiosa de primer ordre. El centre té el seu origen en l'any 1891, però l'edifici actual és tot just d'inicis del segle XXI, dissenyat amb cura a la mida de les obres de cada col·lecció. El Retaule de l'Epifania de Jaume Huguet, la Marededéu de Boixadors, el Davallament d'Erill la Vall, o un frontal d'altar de l'època dels regnes de taifes, són només quatre de les obres cabdals entre les 20.000 que hi trobaràs!
Ara bé, una de les coses que cal fer a Vic és deixar-se caure pels carrers del nucli antic, un entramat amb construccions de diferents èpoques i places xiques, i amb algun edifici que potser et sorprendrà, com el temple romà, datat del segle II, quan Vic es deia Ausa. De segur que tard o d'hora acabaràs anant a parar a la Plaça Major, per a molts una de les meravelles de Catalunya. La immensa esplanada central s'omple els dimarts i els dissabtes, des de temps immemorials, amb les parades del mercat, i també al llarg de l'any amb molts altres esdeveniments (Mercat del Ram, Mercat Medieval, Mercat de Música Viva...). Al voltant, els porxos són l'avantsala d'una extensa oferta de bars i de restaurants, i la base d'edificis barrocs, renaixentistes i modernistes (cases Tolosa, Moixó, Comella, Beuló...), conferint al conjunt una gran elegància.
Si et queda temps, vés a veure el Pont de Queralt, romànic i salvant el curs del riu Meder, endinsa't al Museu de l'Art de la Pell o gaudeix d'algun espectacle a L'Atlàntida, Centre d'Arts Escèniques d'Osona.
Weiterführende Informationen:
Vic Turisme Ajuntament de Vic
Museu Episcopal de Vic
Osona Turisme
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te