Descobreix el llegat d'Oliba a Montserrat


Fer un passeig per Montserrat també és descobrir una mica més del bisbe Oliba i la seva passió pel romànic, envoltat de muntanyes i natura.

Tot i que el santuari té origen en l’ermita de Santa Maria, va ser l’abat Oliba qui l’any 1025 va fundar el monestir de Montserrat enmig de les imponents muntanyes. En un principi, la va transformar només en un petit cenobi i amb el temps va anar guanyant importància. 

O sigui, que si no fos per ell, probablement mai haguèssim tingut la Moreneta, emblemàtica imatge de la verge del segle XII que atreu cada any centenars de fidels que arriben en cotxe, bicicleta o a peu a aquestes muntanyes icòniques de Catalunya.

No tindríem tampoc la basílica que acull el cambril de la mateixa Moreneta, un gran edifici gòtic i renaixentista, consagrat el 1592 i refet a finals del segle XIX.

No hi trobaríem les corals de l’Escolania de Montserrat o el conjunt monumental del via crucis, amb escultures de principis del XX, ni les escultures de Josep Maria Subirachs o les talles de fusta de Josep Llimona.

Tot aquest llegat artístic i religiós deu en part la seva existència a la idea d’Oliba, que va fer servir l’ideari religiós per aconseguir grans treves en conflictes medievals i ajudar a que la pau es convertís en un dels elements essencials de l’espiritualisme català, així com va promoure-hi la construcció de temples romànics.

Per això no sorprèn que la plaça del monestir rebi el seu nom i hi tingui una escultura de bronze creada el 1993, obra de Manuel Cusachs, en la qual apareix assegut i sostenint amb la mà esquerra uns plànols que representen la primera església de Montserrat. Amb la dreta, fa un gest de benvinguda als qui visiten el santuari.

A més de per Montserrat, el camí Oliba segueix els passos del personatge històric per altres ciutats emblemàtiques com Vic, Ripoll, Manresa o Sant Joan de les Abadesses, on també va deixar una important petjada.


Weiterführende Informationen:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.