Montserrat, història i llegendes


Montserrat és un símbol de Catalunya que ha inspirat des de poetes com Jacint Verdaguer fins a arquitectes com Antoni Gaudí. I és que l’anomenada muntanya màgica acumula històries i llegendes que han fet créixer la seva condició de mite fins a esdevenir una icona de tots els catalans.

Ja en l’origen del monestir es confonen història i llegenda. Aquesta última evoca el comte Guifré el Pelós, la seva filla Riquilda, posseïda pel diable, i un ermità, Joan Garí, que vivia en una cova de Montserrat i que era l’encarregat de salvar-la…, però que va ser temptat al seu torn pel "malèfic" i va haver de complir penitència per aconseguir el perdó de Déu. 

El que sí que se sap del cert és que l’any 1025 Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic, va fundar un nou monestir a l’ermita de Santa Maria de Montserrat, com a filial del monestir de Ripoll. Des d’aleshores, han nascut més llegendes en aquest indret. Una de les més conegudes és la que explica que el 21 de febrer de 1345 una misteriosa llum provinent de Montserrat arribà fins a Manresa, penetrà a l’església del Carme i provocà que les campanes sonessin. 

Amb misteris com aquest, el monestir de Montserrat va anar atraient pelegrins i visitants, i el 1409 es va convertir en abadia independent. Començà aleshores una època d’esplendor que situà Montserrat com a lloc de pelegrinatge per a personatges històrics com Sant Ignasi de Loiola, el qual, el 1522, deixà l’espasa i la daga de la seva indumentària de cavaller davant l’altar de la Mare de Déu. 

El timbaler del Bruc
Tot canvià amb la guerra del Francès. La tradició ens recorda una de les batalles, esdevinguda el 1808 quan l’exèrcit napoleònic es disposava a atacar el Bruc, prop de Montserrat. Diu la llegenda que un noi del poble començà a tocar el seu timbal i, en adonar-se que la muntanya amplificava el so, el tocà més i més fort, fins al punt que va aconseguir fer creure a les tropes enemigues que els esperava un nombrós exèrcit. Així és com va néixer el mite del timbaler del Bruc. Però va ser un episodi aïllat, ja que, finalment, l’exèrcit napoleònic s’imposà i destruí el monestir de Montserrat el 31 de juliol de 1812. 

Gràcies a la voluntat popular, el 1844 s’inicià la recuperació de la vida monàstica a Montserrat. El 1881 se celebraren les festes de la coronació de la imatge de la Mare de Déu i el papa Lleó XIII la proclamà patrona de Catalunya.

HO SABIES?

L’atracció per Montserrat va arribar fins i tot als nazis. Himmler visità Espanya l’octubre de 1940 per preparar la trobada de Franco i Hitler a Hendaia. Després de les cites polítiques a Madrid, viatjà fins a Montserrat, en la seva cerca del Sant Greal, ja que segons la tradició alemanya es trobava a la muntanya màgica.


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.