Osona, ruta de tardor
Tardor a la fageda de la Grevolosa
El Parc del Castell de Montesquiu
El castell d'Orís
Caminant per la Grevolosa
Els dies s’escurcen i els arbres es comencen a tenyir de grocs, taronges i vermells. Gaudir de l’espectacle cromàtic que ofereix la natura és una excusa ideal per sortir de casa. La ruta que us proposem avui ens durà a descobrir part del nord de la comarca d’Osona quan es troba en el seu màxim esplendor cromàtic. Caminarem entre castells centenaris, degustarem la gastronomia de la castanya i ens endinsarem a una de les fagedes més increïbles de Catalunya: la fageda de la Grevolosa.
Ens hi portarà la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que descriu aquesta ruta com un dia de tardor completíssim que barreja patrimoni, natura i gastronomia. Aquest serà el planning que seguirem:
- 10.30 h Visita guiada Castell de Montesquiu
- 12.30 h Visita lliure Castell d’Orís
- 14.00 h Dinar al resturant Cal Jutge (Orís)
- 16.00 h Excursió Sant Nazari i La Grevolosa
El Castell de Montesquiu
Gràcies als merlets i al seu bon estat de conservació, quan arribes al Castell de Montesquiu, sembla que t’endinsis de ple en l’edat medieval. El castell té els orígens en una torrassa solitària (una guàrdia) que va fer edificar el comte Guifré el Pilós i que servia per vigilar el pas del riu Ter durant la repoblació de la plana de Vic. Però gran part del que veiem actualment és obra de les reformes de principi del segle XX que va fer Emili Juncadella, l’últim propietari del castell i figura representativa de la burgesia benestant. Durant la visita guiada, descobrireu detalls i curiositats d’aquest castell. Un audiovisual inicial explica, de manera dramatitzada, però molt didàctica, la història a través dels personatges més rellevants que han viscut al castell al llarg dels segles i que, sense ells, l’actual edifici no seria el que és.
Els propietaris del castell
Durant anys, el castell, fins al segle XX més aviat casalot, va fer només les funcions de torre de vigilància. No va ser fins el segle XIV quan s’hi va instal·lar Arnau Guillem de Besora i va convertir la torre en un lloc de residència habitual. Al segle XVII, Lluís Descatllar va ampliar i ennoblir el casal. Va fer construir els merlets, els finestrals i l’actual capella, amb ceràmica valenciana i dedicada a Santa Barbàra, patrona del mal temps i dels artillers. L’últim gran propietari del castell va ser Emili Juncadella que, a principi del segle XX, va donar a l’antic casal, l’aparença de castell que té actualment. Va fer desmuntar una escala del segle XVI que hi havia a un palauet de Barcelona per instal·lar-la al castell, igual que va fer amb una portalada i amb les llars de foc. De fet, la major part del mobiliari que es conserva a les sales i habitacions que es visiten en la visita guiada és de l’època que el va habitar ell i quan, va morir l’any 1936, la seva germana.
El Parc del Castell de Montesquiu
El Parc del Castell de Montesquiu és el parc més petit de Barcelona, però té un gran interès paisatgístic. Ubicat al límit de les comarques d’Osona i el Ripollès, a la subcomarca del Bisaura, despunta pels seus boscos densos de roure, faig i pi roig i, des de l’alçada privilegiada del castell, es divisa el cim del Puigmal. No us perdeu les visites des de les terrasses del castell i, si podeu, feu una passejada pel parc abans de marxar del recinte. Durant la tardor, l’espectacle de colors està assegurat.
El Castell d’Orís
La visita al castell d’Orís és lliure. S’hi arriba a través d’un petit sender de pujada de 10 minuts. I el petit esforç que suposa superar els 50 metres de desnivell entre l’aparcament i el castell és 100x100 justificat per les vistes que hi ha des de dalt. No té res a veure amb el castell de Montesquiu, ja que està totalment en runes, però la seva ubicació, dalt d’un turó, ens dona una idea del gran domini de la plana de Vic que es tenia des del castell d’Orís.
Dinar a Cal Jutge (Orís)
De tornada a Orís, haurem fet prou gana com per degustar un bon àpat. El restaurant Cal Jutge està ubicat en una casa del 1.700 preciosa, té diferents menjadors, tots molt acollidors amb parets de pedra i sostres de fusta, i un tracte exquisit. Ofereix un menú elaborat amb productes de temporada sense perdre l’essència de la cuina casolana. L’albergínia fumada amb sobrassada i parmesà o els raviolis de mango i formatge de cabra són bones opcions per començar el dinar. Els arrossos també es troben dins de les especialitats de la casa.
Excursió Sant Nazari i la Grevolosa
Després d’un bon dinar, res millor que una bona passejada entre colors de tardor. Seguirem la ruta Sant Nazari i la Grevolosa que marca l’aplicació Natura Local. És un bon itinerari per endinsar-nos a la magnífica fageda de la Grevolosa, ja que hi ha dos petits aparcaments senyalitzats i així evitem l’impacte a altres zones més sensibles. Recordeu que la fageda de la Grevolosa és un indret d’alt valor ecològic i és important seguir unes bones pràctiques per mantenir-lo en el bon estat en que a tots ens agrada trobar-lo.
- No és permès agafar plantes ni, per suposat, animals.
- Seguiu sempre el sender marcat per preservar al màxim aquest espai natural.
- No feu servir màquines o instruments que produeixin sorolls estranys a la natura i destorbin els animals
- No deixeu deixalles.
Ermita de Sant Nazari
Abans d’arribar a la fageda, passem per un corriol al costat del torrent de la Grevolosa ple de boixos i avellaners. És un sender senyalitzat amb diferents plafons informatius com la construcció de les carboneres o la fauna que s’hi troba. Després de creuar aquest bosc, arribem a l’ermita de Sant Nazari. Es tracta d’una ermita restaurada que va ser construïda el 1382 i que el 1721 se li va donar una estructura de mas amb capella. Arquitectònicament no és molt espectacular, però està en un entorn molt bonic amb la fageda de fons i una clariana darrera amb dos roures majestuosos.
La fageda de la Grevolosa
Passat l’ermita, i després d’una altra bona pujada, ara sí, arribem a la fageda de la Grevolosa, una de les més majestuoses de Catalunya. Es tracta d’un bosc amb faigs que superen els 30 metres d’alçada i amb alguns exemplars de més de 200 anys. Està inclòs a l’Espai d’Interès Natural Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt per la seva bellesa i interès biològic. La tardor és la millor època per visitar-la. Passejar entre arbres centenaris et fa sentir molt petit, però la calma que s’hi respira entre fulles de colors, reconforta.
Informació pràctica
- Castell de Montesquiu. consulteu els horaris aquí.
- Castell d’Orís. L’entrada és lliure. Només heu d’anar fins a Orís i seguir les indicacions cap al castell, abans d’arribar a Sant Genís, trobareu una zona de pícnic i un aparcament per deixar el cotxe. Des d’allà heu de caminar 10 minuts per arribar a les ruïnes.
- Restaurant Cal Jutge. Els caps de setmana ofereix un menú per 24 euros o carta que variarà de preu depenent dels plats que escolliu.
- Excursió Sant Nazari i la Grevolosa. Us recomanem seguir les indicacions de Natura Local i descarregar-vos l’aplicació. D’aquesta manera, arribareu fàcilment a l’inici de la ruta i també podreu seguir l’itinerari sense desviar-vos. Això sí, descarregueu la ruta abans d’arribar perquè a la zona no hi ha cobertura.