Terra de castells


Viatjar en l’espai i en el temps és possible a l’Anoia gràcies als 25 castells que esquitxen la comarca. Tots són unes excuses excel·lents per endinsar-se en la història medieval d’aquest territori i descobrir-ne l’espectacular arquitectura. 

La majoria de torres i castells de l’Anoia van ser construïts entre mitjan segle X i mitjan segle XI, un moment històric marcat per les figures dels comtes de Barcelona, d’Osona-Manresa i de Berga-Cerdanya, que van ocupar i repoblar el territori reconquerint pobles als musulmans. D’aquella època en queda una gran petjada: les fortaleses, veritables portes d’entrada a la descoberta de l’edat mitjana.

Hi ha molts castells visitables, alguns amb guia i accés a l’interior, alguns altres amb visita exterior i concertada o uns altres en què la visita és lliure i exterior. De les 25 torres i fortaleses en destaquen algunes com el castell de Claramunt, el castell de Tous, la torre de la Manresana, el castell de Boixadors, el castell de Montbui, el castell de Calaf o el castell de Piera. En tots els casos, es pot trobar informació en diferents suports, com ara aplicacions, guies i fulletons de la denominació «Anoia, Terra de Castells».

 

Els castells de Claramunt i de Boixadors

Dues de les fortaleses més imponents són el castell de Claramunt, situat a dalt d’un turó de 461 metres a la població de la Pobla de Claramunt, i el castell de Boixadors, al municipi de Sant Pere Sallavinera. Tots dos són visitables.

Per arribar al de Claramunt cal fer una ruta de 30 minuts des del poble, pujant per la Muntanya dels Nens, un recorregut on els més petits poden fer activitats en diferents espais de joc i descoberta. Un cop a dalt es poden veure les muralles, amb les torres de defensa i el pati exterior, i, ja a l’interior del recinte, dins l’horari de visites, l’església romànica de Santa Maria, la capella gòtica de Santa Margarida, la plaça del castell, el pati interior i les dues torres: la quadrada del nord i la de l’homenatge. Dins del castell, es té la sensació de viatjar al segle X, el temps en què es va començar a construir.

Per visitar el castell de Boixadors cal concertar una visita guiada. Normalment se’n fan el primer diumenge de cada mes als matins. Aquesta fortalesa, documentada des de l’any 1015, destaca per la torre de planta circular del segle XI, el casal senyorial d’època gòtica i l’església romànica de Sant Pere
 

ELS CASTELLS AL MÒBIL 

L’aplicació Anoia, terra de castells converteix les visites en una experiència, ja que ofereix la informació de cada castell, però també en presenta una versió interactiva. Per descobrir el desenllaç de les històries que s’expliquen, cal desplaçar-se al castell que indica l’aplicació i allà descarregar un àudio per escoltar-la explicada pels seus protagonistes. 


Weiterführende Informationen:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.