Catània

#
La Casa Cudié, fundada l’any 1946, va inventar el 1986 les catànies. En l’actualitat, són un dels dolços típics de Vilafranca del Penedès. Josep Cudié va obrir als anys quaranta del segle passat un petit obrador per elaborar bombons de xocolata. La invenció de la catània —que inicialment es va conèixer com a ‘ametlla cro-cream’— i el seu èxit immediat la van convertir en el seu producte més emblemàtic, reconegut pel Gremi de Bomboners-Xocolaters Artesans de Barcelona. Les catànies s’elaboren amb ametlles torrades caramel•litzades, que es recobreixen amb una pasta feta d’ametlles, avellanes i llet; posteriorment, es tornen a cobrir amb pols de cacau i sucre refinat. Les més preuades s’elaboren amb ametlles marcones i estan recobertes d’un praliné de fruits secs. Es consumeixen habitualment a l’hora de les postres i el cafè, o bé en festes i celebracions. Hi ha gent que les pren amb iogurt, i a l’estiu és possible trobar gelat de catània. Fins i tot hi ha parelles de nuvis que quan es casen s’intercanvien una bosseta amb catànies. Altres diuen que tenen poders afrodisíacs. Actualment, les catànies han arribat a mercats de tot Catalunya i Espanya, i fins i tot s’exporta un 15% de la producció a països d’Europa i Amèrica. Bombons Cudié ofereix la possibilitat de visitar l’obrador, on es podrà tastar també el nou torró de catànies.
Comarques
Alt Penedès
Temporada
Tot l'any

Al mapa