Paisatges de vi i cava

Si no saps en què es diferencien els vins ecològics, biodinàmics i naturals, però t’agradaria descobrir-ho, fes un volt per les comarques de Barcelona. De l’Alt Penedès al Maresme, passant pel Bages, són molts els cellers que conreen les vinyes de manera respectuosa i produeixen begudes de qualitat immillorable sense malmetre el medi ambient. Alguns noms et sonaran i d’altres seran nous descobriments: petites empreses familiars amb poca producció i molta consciència verda. Et presentem set propostes imprescindibles perquè puguis convertir-te a l’enoturisme sostenible.

1. Coneix un pioner en viticultura respectuosa 

A tocar de Sant Pau d’Ordal hi ha Albet i Noya, un celler pioner a l’estat espanyol en temes de viticultura sostenible: porten més de quaranta anys flamejant la bandera eco! I dues dècades enrere van iniciar un projecte de recerca per recuperar varietats antigues de vinyes que els ha permès desenvolupar vins molt interessants... Si vols conèixer en profunditat les tècniques més sostenibles en matèria de viticultura, no ho dubtis pas i reserva una visita especialitzada amb l’enòleg i propietari del celler. Una experiència molt recomanable a la Denominació d’Origen Penedès.

2. Passeja per les vinyes en bicicleta elèctrica

Molt a prop, a Sant Sadurní d’Anoia, trobaràs una altra bodega de gran prestigi. Es tracta de Juvé & Camps. La seva aposta per la viticultura respectuosa és tan forta que han reconvertit totes les seves hectàrees per produir caves i vins ecològics. Deixen que la terra descansi i es recuperi amb anys de guaret, no fan servir insecticides ni herbicides químics, i recullen el raïm manualment per no contaminar i que els ceps no pateixin. La verema és, de fet, el moment més esperat del cicle productiu i cada any hi organitzen un recorregut de les vinyes amb bicicleta elèctrica perquè tothom pugui gaudir d’una experiència inoblidable a la DO Cava. No pots perdre-te-la!

3. Recorre les vinyes a cavall

Gramona és un altre celler molt conscienciat de la importància de treballar la vinya sota els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica. Fidels a una filosofia sostenible i respectuosa amb l’entorn, els seus propietaris s’han aliat amb una varietat única, la xarel·lo, i l’han convertit en l’estrella dels seus vins escumosos. Vols conèixer alguns dels seus secrets? Apunta’t a una passejada a cavall entre vinyes i un guia especialitzat t’explicarà la manera de fer i de pensar d’una família de viticultors des de 1850.

4. Entén les pràctiques biodinàmiques

Més petit és el celler Parés Baltà, una empresa familiar de viticultors apassionats amb els vins ecològics i biodinàmics. Tenen abelles que contribueixen a la pol·linització durant la floració dels raïms; ovelles que pasturen per les vinyes i les fertilitzen de manera natural després de la verema; l’aigua que reben els ceps prové de la pluja i no de sistemes automatitzats de rec; i treballen amb preparats especials a base d’herbes, minerals i fems per afavorir la fertilitat de les vinyes i controlar les plagues sense danyar la biodiversitat. Vols saber-ne més detalls? La bodega està a Pacs del Penedès i regularment s’hi munten sessions per aclarir les virtuts del cultiu biodinàmic. Informa-te’n!

5. Sigues enòleg per un dia

El celler Pla de Morei neix amb l’objectiu de preservar, respectar i recuperar l’entorn en què ha viscut la família de propietaris generació rere generació: la masia de Mas Rossinyol, situada a la comarca de l’Anoia, concretament al poble de la Torre de Claramunt. Un territori ric i fèrtil que pots descobrir en un recorregut per barraques de pedra, un maridatge de vins i formatges locals o un pícnic entre vinyes. Prefereixes aprendre a elaborar el teu propi vi ecològic? Reserva la teva plaça i converteix-te en enòleg, encara que sigui només sigui per un dia.  

6. Descobreix un antic celler modernista

T’interessa la viticultura sostenible, però també l’arquitectura modernista? El celler d’Alella Vinícola va ser dissenyat el 1906 per un deixeble d’Antoni Gaudí: l’arquitecte Jeroni Martorell. Així que, si et ve de gust, podries combinar una passejada entre vinyes ecològiques vora el mar amb una visita guiada a una bodega centenària a només vint quilòmetres de Barcelona. Marxaràs havent tastat uns dels millors vins sostenibles de la DO Alella.

7. Brindis amb vistes   

A la DO Pla de Bages hi ha una de les bodegues ecològiques més reconegudes de les comarques de Barcelona: l’Heretat Oller del Mas. La finca està situada en una zona privilegiada, a tocar de Montserrat i el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, i hi coexisteixen varietats de raïm nobles com la merlot, la syrah, la cabernet franc i la cabernet sauvignon amb varietats autòctones i tradicionals. A Oller del Mas estan molt interessats en preservar la identitat d’un terrer únic i destinen tants esforços per protegir el medi ambient que són el primer celler de Catalunya i el tercer del món amb les emissions més baixes de carboni. T’agradaria poder degustar els seus vins? Cap problema! Asseu-te a la terrassa del restaurant de l’Heredat i podràs gaudir de la millor cuina de proximitat mentre fas un brindis amb vistes a la muntanya màgica.


Més informació:

Enoturisme a l’Alt Penedès
Turisme del Maresme
Turisme del Bages
DO Pla de Bages
DO Alella