Monestir de Sant Cugat

El Reial Monestir de Sant Cugat és una joia romànica molt apreciada pels amants de l'arquitectura medieval, que es desfan en elogis davant la magnificència del seu claustre. Per a la resta de mortals, no obstant, aquest cenobi és un tresor encara per descobrir. Te n'expliquem només sis curiositats… Un breu avançament de totes les sorpreses que t'esperen en aquest conjunt monàstic tan i tan bonic! 

1. Més antic del que penses

Sí, sí: el claustre es va aixecar al segle XII. Però els orígens del monestir de Sant Cugat se situen molt abans, al segle IX, quan es va construir un petit recinte de planta quadrada sobre la base d'un temple paleocristià… que sembla que existia des del segle V

2. Amb aigua corrent

Fidels al seu principi de "resar i treballar", els monjos benedictins van estar sempre molt ben proveïts. I des que van aixecar un aqüeducte de tres quilòmetres per unir la seva mina i el monestir, l'aigua tampoc els va faltar. El vols veure? Apropa't al torrent de Can Cornellera, ja que allà es troba una part d'aquesta construcció del segle XIV: el pont de Can Vernet.

3. 144 capitells, tots diferents

La joia del monestir és el seu claustre romànic, obra mestra de l'escultor Arnau Cadell. D'imaginació desbordant, l'artista i constructor va fer guarnir els 144 capitells del cenobi amb tot tipus d'històries: des de referències bíbliques a costums medievals, passant pel bestiari mitològic i escenes de la vida quotidiana dels monjos. I no n'hi ha cap repetit!

4. Un monestir obert al món o tancat als enemics?

Absolutament fortificat! El conjunt d'edificacions del monestir estava molt ben protegit per muralles i torres que es van construir al segle XIV. L'entrada al recinte monacal es trobava a la torre del Portal Major, on ara hi ha l'oficina de turisme, i on es conserven les restes d'un matacà que servia per protegir-se dels possibles enemics. Impressionants són també les muralles del monestir, especialment les que donen al Palau Abacial, amb torres, espitlleres i merlets de coronament.

5. Una rosassa de mida XL

El conjunt arquitectònic del monestir inclou una església preciosa on és possible admirar, de forma concentrada, la transició de l'estil romànic al gòtic. Les tres naus cobertes amb voltes, les altes columnes, el retaule gòtic de Tots els Sants i, molt especialment, la seva rosassa, amb més de vuit metres de diàmetre, té poc a envejar a la de la catedral de Barcelona. 

6. La llegenda del gall del monestir

No surtis de la basílica sense trobar l'antic penell del monestir: un gall de ferro que amaga una llegenda esgarrifosa. La vols sentir? Si pots, fes una de les visites guiades que hi organitza el Museu del Monestir!  

  • T'agradaria veure el monestir de nit o gaudir d’una activitat diferent? Consulta la web de turisme de Sant Cugat i estigues al cas de les últimes novetats.  


Més informació:

Monestir de Sant Cugat
Turisme de Sant Cugat
Turisme del Vallès Occidental