El castell de Cardona
Les coves del Toll
El Penedès en bici
Vistes de Rupit
Les vies del Tren del Ciment
Vistes de Vic
12 llocs que has de veure (almenys) una vegada a la vida
Montserrat, el Montseny, el castell de Cardona o Sitges són algunes de les joies que tenim a prop de Barcelona. Són llocs ideals per visitar i molts dels turistes que venen a la ciutat es reserven un o dos dies per assaborir un trosset de les comarques de Barcelona. I és que el patrimoni cultural, natural i gastronòmic que tenim al voltant és ideal per planificar una escapada amb qui més estimes. De fet, hi ha molts llocs que, almenys, hauries de trepitjar una vegada a la vida. Els tens molt a prop i si encara no hi has estat, et sorprendran. Aquí te’n deixem una llista, quants et queden per visitar?
1. Cardona: castell i sal
A 585 metres sobre el nivell del mar, un castell; a 500 metres, un centre històric únic; i a dos quilòmetres sota terra, tones i tones de sal. El castell de Cardona, el seu nucli històric i la Muntanya de Sal formen un conjunt únic a Catalunya que es pot visitar en un cap de setmana. Fes una escapada per impregnar-te de la seva història i del seu paisatge. Coneix qui van ser els reis sense corona visitant el seu castell, l’últim reducte de la resistència catalana durant la Guerra de Successió. Enamora’t del seus carrers i de les cases dels mercaders de l’edat mitjana que encara es conserven al nucli antic. Per últim, no et perdis una de les visites subterrànies més increïbles de Catalunya, i descobreix perquè la sal era l’or blanc més preuat del moment. Un cap de setmana ben complet!
2. Sitges: platges i modernisme
Passejar pels carrers del seu casc antic, ple de casetes blanques, és transportar-te a un petit poble de pescadors mediterrani. Una escapada que ve de gust a qualsevol època de l’any. Aquesta vila del Garraf ja va interessar a inicis del segle XX, quan diferents artistes modernistes van trobar-hi inspiració i avui han deixat un llegat patrimonial envejable. Els edificis més significatius els trobaràs al carrer Fonollar, amb la seu del Museu del Cau Ferrat i el conjunt de Maricel, dos dels imprescindibles culturals a la vila. Però, també et recomanem que et perdis pels carrerons sense rumb i descobreixis racons amb encant que no surten a les guies. No marxis de Sitges sense descobrir el seu litoral i les seves platges. A tocar del centre, la platja de Sant Sebastià és una de les més estimades pels locals, però, a pocs quilòmetres del nucli, trobaràs una platja totalment verge: la platja de l’Home Mort.
3. Montserrat: ruta i teca
És una de les muntanyes més representatives de Catalunya i s’ha convertit en un símbol català. Són molts els visitants que pugen a veure la Moreneta i el monestir, però què et sembla fer-hi una escapada que t’apropi al seu entorn natural i acabar amb un bon àpat? Un dels itineraris que et permetran tenir una visió general del paisatge de Montserrat és la ruta que va del monestir al cim de Sant Jeroni. Pots apropar-te fins al pla de les Taràntules amb el funicular de Sant Joan. Un cop allà seguir les indicacions del recorregut que et portaran, en 7 quilòmetres i aproximadament dues hores i mitja, fins al pic més alt de Montserrat. Si prefereixes una opció més relaxada, tria l’itinerari de les ermites de Montserrat, un recorregut que et permetrà descobrir els petits temples construïts al voltant del famós conjunt de roques anomenades Gorres, amb la Gorra Frígia dominant el conjunt. Triïs l’opció que triïs, quan tornis al monestir, fes una passejada pel mercat de pagès, que cada dia s’instal·la a tocar del santuari. Hi trobaràs els pagesos dels pobles dels voltants de Montserrat que ofereixen els seus productes típics: mel, mató, formatges, pa de figues i altres. Una altra proposta és tastar aquests productes a través de les propostes dels restaurants de la muntanya com l’Abat Cisneros. Per rematar el dia, què et sembla fer una visita a les coves de Montserrat? Ubicades a Collbató, t’hi pots endinsar amb un passeig subterrani de 400 metres de llargària que no et deixarà indiferent.
4. El Berguedà de Gaudí
Sabies que al Pirineu de Barcelona hi ha un llegat de Gaudí sorprenent? Et proposem descobrir-lo amb una escapada de cap de setmana fent base a la Pobla de Lillet. Des d’aquest petit poble medieval, pots agafar el Tren del Ciment, conegut popularment com el Carrilet, i refer part de l’antic recorregut miner fins a l’antiga fàbrica de Ciment Asland, avui convertida en museu. Eusebi Güell, per a qui va treballar Gaudí, va ser un dels mecenes d’aquesta fàbrica amb una història fascinant. Una altra de les parades del tren són els Jardins Artigas, una petjada més que va deixar al Berguedà l’arquitecte modernista. Gaudí es va allotjar a la casa de la família Artigas mentre construïa el Xalet del Catllaràs, un altre encàrrec d’Eusebi Güell. Per agrair l’hospitalitat dels senyors Artigas, abans de marxar, els va dissenyar uns espectaculars jardins, un espai on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia. Per acabar, i com a experiència diferent ja que no és un espai museïtzat, des de la Pobla, pots acostar-te a l’hostal de Falgars i, des d’allà, fer una excursió fins al famós Xalet inacabat de Gaudí. Era una casa que havia d’allotjar els enginyers que havien de construir les mines de carbó del Catllaràs a petició d’Eusebi Güell, però que va quedar a mitges.
5. Cripta Gaudí i colònia Güell
Una altra de les joies modernistes del famós arquitecte Gaudí es troba tocar de Barcelona, al Baix Llobregat. Parlem de la cripta de la colònia Güell, patrimoni de la Humanitat. Per fer aquesta escapada en tindràs prou amb un dia. Es pot dir que aquest espai va ser el laboratori de Gaudí, el lloc on l’arquitecte va provar els seus arcs impossibles i totes les tècniques constructives que finalment va acabar aplicant a la Sagrada Família. Però la cripta és només la cirereta del pastís que representa la colònia Güell. No et perdis un recorregut guiat per aquesta colònia industrial d’origen modernista ni l’exposició permanent sobre la visió global de l’espai.
6. Vic i el Collsacabra
Vic conserva un dels cascs antics més significatius de Catalunya, un passat apassionant i una història medieval molt interessant. Si ho combinem amb el Collsacabra i pobles amb encant com Rupit, tenim una combinació perfecta per fer-hi una escapada de cap de setmana inoblidable. Et proposem que comencis coneixent la ciutat a fons, ja sigui amb una visita guiada pel seu nucli antic o visitant algun dels seus museus, com el recentment inaugurat Vicpuntzero o, si t’interessa més l’art, el més que reconegut Museu Episcopal. Si la teva visita coincideix amb un dimarts o un dissabte és imprescindible que facis una volta pel mercat setmanal a la plaça Major, documentat des del segle IX. T’has quedat amb ganes de més? No et perdis la catedral amb el seu campanar romànic, el temple romà o una visita a un dels obradors de llonganissa amb DOP. L’endemà agafa el cotxe i arriba fins a Rupit. Creua el seu pont penjat, el punt més icònic del poble, i camina sense rumb pels seus carrers empedrats. Guarda una estona per meravellar-te amb els seu entorn. Els cingles de Tavertet i el pantà de Sau regalen uns paisatges fascinants, d’aquells llocs que ens permeten desconnectar i agafar aire per afrontar la rutina amb més ganes.
7. Els castells de l’Anoia
Si t’agraden els llocs amb vistes, aquesta escapada et motivarà. Et proposem descobrir l’Anoia a vista d’ocell des dels seus castells. Ubicats en turons estratègics, en el passat servien per controlar possibles perills i ara s’han convertit en miradors excepcionals. La comarca està esquitxada de torres i castells, que sobretot daten d’entre els segles X i XI, quan els comtats medievals catalans van començar a moure’s cap al sud per ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans. Hi trobaràs castells reconstruïts, d’altres molt ben conservats i alguns que només conserven algunes restes o que, fins i tot, només són torres de vigilància. Alguns dels imprescindibles que hauries d’incloure a la teva ruta són el de Claramunt, el més important de la comarca amb unes visites a la vall d’Òdena impressionants; el de la Tossa de Montbui, no el més espectacular, però del que se’n conserva la torre de defensa i al costat té una església romànica molt atractiva; el de Piera, també conegut com el de Fontanet o Jaume I, perquè el monarca hi feia llargues estades quan es desplaçava a la Catalunya Central; i el de Tous, que encara domina el nucli medieval de Sant Martí de Tous i manté la fisonomia de palauet gòtic que li va donar Bernat de Tous, governador de Mallorca el 1360. Si vols allunyar-te dels més coneguts, pots visitar Orpí, que conserva l’església i la torre i algunes construccions adherides que fan que sembli un petit nucli medieval; o el castell de Miralles que, tot i que només conserva la torre de vigilància, té unes vistes espectaculars dels camins naturals cap al Camp de Tarragona i el Penedès.
8. Les vinyes del Penedès
És una zona relativament petita, però hi ha tantes activitats a fer que necessitaries més d’un cap de setmana per fer-les totes. Per això, el millor és donar-te diferents idees perquè puguis organitzar la teva escapada perfecta entre les vinyes del Penedès. Sant Sadurní és la capital del cava i una bona base per descobrir la comarca, tot i que una altra opció també pot ser decantar-te per Vilafranca del Penedès, la seva capital. En aquestes dues localitats hi trobaràs museus i centres culturals imprescindibles per conèixer a fons la cultura del vi. El Vinseum, a Vilafranca, és un lloc ideal per fer-se una idea de la història vitivinícola del Penedès; i el Cava Centre, a Sant Sadurní, és on has d’anar si vols saber-ho tot del cava. Per tastar i viure el vi, que et sembla apropar-te a algunes de les terrasses i wine bars que hi ha repartits per la comarca? Si el que vols és trepitjar les vinyes, et recomanem fer una part de la Ruta del Vi, amb un munt d’experiències enoturístiques; resseguir els camins del cava fent alguna de les rutes a peu i en bici que hi ha senyalitzades per tota la comarca; fer una volta en Segway entre vinyes o animar-te amb el Penedès 360, una proposta cicloturística amb diferents nivells de dificultat per recórrer la comarca sobre dues rodes.
9. Les platges del Maresme
Petites cales rocoses de sorra blanca i grans arenals de sorra daurada banyen la costa de Maresme, una comarca de la Costa de Barcelona que conserva racons que val la pena descobrir. Et proposem fer una escapada al nord de la comarca, començant per Calella. Aquí hi trobaràs algunes de les platges més famoses de la comarca com la cala de la roca Grossa, la Morer i la Platjola. Un lloc imprescindible de Calella és el seu far, amb unes vistes fascinants de la costa. Si ressegueixes la costa cap al sud, arribaràs a Sant Pol de Mar, un poblet que encara conserva l’essència marinera. No et perdis la casa dels Pescadors i el recorregut pel carrer Consolat de Mar i el seu conjunt arquitectònic. És una meravella. Si fa bon temps, pots banyar-te a la platja de la Murtra o a de les Roques Blanques, més allunyades del centre. Per acabar aquest recorregut, et recomanem que arribis fins a Canet de Mar. Hi trobaràs un poblet esquitxat de cases modernistes. Has de passejar per la Riera de Sant Domènec, amb els seus plataners centenaris, i descobrir el llegat de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner a través de la seva Casa Museu.
10. El Moianès mil·lenari
Fa 36 milions d’anys, a la Catalunya Central hi havia un mar interior. Amb el pas dels anys es va anar tancant, evaporant i reduint i es va crear un riu subterrani. La seva erosió sobre la roca calcària de l'escull coral·lí que s’havia creat amb la desaparició del mar va acabar formant el que avui coneixem com a Coves del Toll. Sense dubte, són un imprescindible de qualsevol escapada a la comarca del Moianès. S’hi han identificat fins a 35 espècies de mamífers diferents del Quaternari, com els extingits os de les cavernes, rinoceront llanut i mamut, que van viure a la zona fa més de 100.000 anys. Més endavant, també hi van viure neandertals i homo sàpiens i, entre altres restes arqueològiques, s’han trobat fins a 20 cossos de nens i dos cossos d’adults, així com restes ceràmiques i diferents eines i aixovars. Les coves del Toll formen part del Geoparc de la Catalunya Central, una àrea geogràfica excepcional que té una geologia espectacular d’importància internacional i és Patrimoni de la Humanitat. Si ens situem a l’edat mitjana, la comarca també té altres joies patrimonial. El monestir de Santa Maria de l’Estany, on hi destaca el claustre amb 72 capitells esculpits, és un dels més interessant del romànic català. Per acabar el recorregut mil·lenari, us recomanem visitar alguns dels llocs que formen part de l’Ecomuseu, un projecte territorial que ha recuperat els espais que centraven l’activitat econòmica de la comarca entre el segles XVII i XIX, molts d’ells únics a Catalunya. Les poues de glaç de Castellterçol són un exemple de la gran importància que va tenir la indústria del gel al Moianès a partir del segle XVII. Els altres atractius de l’Ecomuseu són la masia troglodítica d’Esplugues, el forn de la calç de Calders, el rentador de llana del Roquer a Castellterçol, l’Espai Hemalosa de Santa Maria d’Oló i la mina de l’Estany.
11. El Montseny: natura de primer ordre
Si et ve de gust una escapada natural, posa rumb al Montseny. La millor manera per descobrir aquest mosaic de paisatges mediterrani i centreeuropeu d’una biodiversitat extraordinària és fent senderisme. Només així podràs apropar-te als boscos de suredes, alzines, faigs, castanyers, boscos de pi i avet, i passejar pels nombrosos rius i rierols on s’amaguen algunes de les espècies més impressionants de les comarques de Barcelona. El tritó del Montseny, una espècie endèmica del Parc, viu en els cursos d’aigua que s’amaguen al massís. Per endinsar-te a aquesta joia paisatgística ho pots fer de moltes maneres, però nosaltres et proposem partir del Centre d’informació de Can Casades, ubicat en una antiga casa d’estiueig a Santa Fe del Montseny, al bell mig del parc natural. Des d’aquí surten diverses excursions de diferents dificultats. Una de les més reconegudes i gratificants és la que et portarà fins al Turó de l’Home i les Agudes en 11 quilòmetres i unes 5 hores. Tot i la llargada, té una dificultat baixa. Si vas amb nens, una bona opció pot ser la volta al pantà de Santa Fe, una passejada curta i planera per fer en família que té una llargada d’uns 3 quilòmetres i es pot completar en una hora. Altres opcions per fer amb nens són els itineraris de la font del Frare i l’empedrat de Morou.
Tris quina tris, abans d'anar-hi consulta el servei de Bus al Parc i oblida't de buscar aparcament.
12. Les joies de romànic del Vallès Occidental
Potser menys conegudes que altres tòtems romànics de Catalunya, però no menys importants ni interessants, ben a prop de Barcelona t’esperen dues joies romàniques no pots deixar perdre. Relativament a prop l’una de l’altra, pots descobrir-les amb una escapada d’un dia. Parlem de la Seu d’Ègara, a Terrassa, i el monestir de Sant Cugat, dos conjunts patrimonials impressionants. La Seu d’Ègara està formada per tres esglésies: Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere i conformen un conjunt monumental únic a Europa. Amb més de 1.500 anys d’història, la Seu d’Ègara és l’únic exemple visigot (segles V-VIII) a l’Europa Occidental que conserva decoració pictòrica. Per la seva banda, el monestir de Sant Cugat té un claustre del segle XII, que és un dels més conservats del continent. Amb 144 capitells, tots ells diferents, pots descobrir-lo pel teu compte o, si vols aprofundir més, a través d’una de les seves visites guiades.
Més informació:
Cardona Turisme
Turisme Sitges
Montserrat Turisme
Turisme Lillet
Turisme del Berguedà
Colònia Güell
Osona Turisme
Vic Turisme
Anoia Turisme
Penedès Turisme
Costa de Barcelona Maresme
Moianès Turisme
Turisme Vallès Oriental
Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
Turisme Vallès Occidental
Turisme Terrassa
Visit Sant Cugat
Related Assets:
- El Montserrat més gastronòmic
- Penedès360, la comarca al teu ritme!
- Montserrat, muntanya màgica
- A la ciutat dels sants
- Els contrastos de l’art romànic
- Quatre històries i llegendes misterioses sobre monestirs
- Modernisme per descobrir més enllà de la Ciutat Comtal
- El Geoparc
- Catalunya, el país del Modernisme
- Els millors paisatges del Grand Tour de Catalunya en autocaravana
- 10 pobles imprescindibles
- Els cims més mítics