Quatre històries i llegendes misterioses sobre monestirs

Visitar un monestir sempre és fascinant. La seva arquitectura monumental, la pau que es respira, la bellesa dels seus claustres, les obres d'art que atresora… però encara podem millorar l'experiència si descobrim els misteris que guarden. Per això avui volem explicar-te quatre històries i llegendes perquè coneguis millor els conjunts monumentals a les comarques de Barcelona.

El monestir de Sant Pere Casserres o la profecia del nadó 

El monestir de Sant Pere Casserres és l'únic de l'orde benedictí que actualment es pot visitar a Osona. Però volem donar-te més al·licients per a gaudir de la seva arquitectura i dels paisatges que ho envolten. La llegenda ens diu que, fa uns mil anys, els vescomtes d'aquesta comarca van tenir un fill. Tothom a la família es va sorprendre quan el petit va començar a parlar al cap de pocs dies.

Per si encara no havien passat coses prou extraordinàries, el nadó va fer una profecia. El petit va anunciar que només viuria trenta dies i, una vegada mort, el seu cos hauria de ser posat en un bagul i transportat per una mula. L'animal havia de marxar en llibertat i allí on s’aturés, caldria aixecar un monestir consagrat a Sant Pere. L'auguri es va complir al peu de la lletra i el fill dels vescomtes d'Osona va ser enterrat allí.

La llegenda mostrava l'estreta relació que va existir en realitat entre aquesta família aristocràtica i els monjos benedictins. L’any 1006, la vescomtessa Ermetruit va comprar uns terrenys al comte de Barcelona, Ramon Borrell, amb la intenció de construir un convent dedicat a Sant Pere. El lloc va rebre la consagració com a abadia al 1053. El monestir va passar a ser gestionat per l'orde jesuïta en el segle XVI per decisió del rei Felip II i des de l'any 1991 és propietat del Consell comarcal d'Osona.

El monestir de Sant Pere Casserres és una visita perfecta per fer amb nens. A més, no només pots conèixer el seu recinte, tota la zona té uns paisatges que valen molt la pena recorre. Una bona idea és arribar al monestir caminant. L’excursió comença des del Parador Nacional Vic-Sau, i és assequible per tota la família.

El monestir de Sant Cugat: una herència, un assassinat i un abat

En la segona llegenda anem al monestir de Sant Cugat per conèixer una història que res té a envejar a El nom de la rosa d'Umberto Eco. Cal remuntar-se a l'any 1350, un fet documentat però envoltat de misteri. Llavors, l'abat Arnau de Biure va ser assassinat en plena missa del Gall per un grup de cavallers de la zona. Un fet que va ser un escàndol, ja que aquesta abadia era la més poderosa del comtat de Barcelona.

Davant tal crim en un recinte sagrat, la llegenda diu que van succeir coses extraordinàries. El gall del penell de metall del monestir va cantar tan fort que es va sentir a Montserrat. Qui va ser el responsable de l'assassinat? La història ens explica que va ser Berenguer de Saltells, fill d'una família noble de Sant Cugat. El jove havia triat una vida d'aventures i els seus parents no van trigar a perdre-li la pista.

Creient que havia mort, es deia que havia participat en campanyes militars, el seu pare, Ramon de Saltells, va deixar en herència tota la seva fortuna i propietats al monestir de Sant Cugat. Ja era un home gran i no tenia més descendents, ja que la Pesta Negra havia fet estralls a la comarca.

Berenguer es va assabentar de la notícia després de la defunció del seu pare. Va reclamar a la justícia del rei, i aquesta va dictaminar que havien de pagar-li una indemnització. L'abat va intentar vendre propietats per a fer el pagament a temps, però no trobava venedor. El cavaller s’impacientà i al costat d'altres homes de la seva confiança van cometre el terrible crim en la nit de Nadal de 1350.

Berenguer va ser desposseït de totes les seves possessions per ordre del rei i l'Església el va excomunicar. Avui dia pots reviure aquesta dramàtica història en dos moments de l’any. El primer és a les nits d'estiu (entre juliol i setembre, aproximadament) amb l'activitat Nit de Llegendes en el Monestir de Sant Cugat. La segona oportunitat de gaudir d’aquesta representació és l’espectacle Pedra i Sang durant l’època de Nadal i el monestir es pot visitar durant tot l'any.

El monestir de Sant Jeroni de la Murtra: descobridors, reis i emperadors

El monestir de Sant Jeroni de la Murtra en el Parc de la Serralada de Marina és la nostra següent parada. Data d'inicis del segle XV i és una excel·lent mostra d'arquitectura gòtica a Catalunya. És un lloc poc conegut malgrat els grans personatges històrics que han desfilat per les seves estances.

Per conèixer als primers d'aquests il·lustres visitants cal viatjar a la fi del segle XV. Aquest monestir va ser triat per Ferran el Catòlic per a recuperar-se de l'atemptat sofert a Barcelona i que li va causar greus ferides el 7 de desembre de 1492. A Sant Jeroni, el monarca va estar acompanyat per Isabel la Catòlica; i per això va ser el lloc on els Reis Catòlics van rebre a Cristòfor Colom quan va tornar del seu primer viatge a Amèrica.

A més, en el seu segon viatge al nou continent, Colom va portar a un monjo del monestir, Ramon Pané. Aquest religiós va realitzar el primer treball etnogràfic a Amèrica en recopilar els costums dels taïnos (els habitants originals de l'illa L'Espanyola —territori de l'actual Haití i República Dominicana) en el seu llibre Relación de las Antigüedades de los indios.

Tots els monestirs són llocs de pau, però aquí també es van planificar guerres. Gairebé mig segle després de la visita de Colón, l'emperador Carles V va dissenyar la seva campanya per conquerir Tunis, una de les principals bases de corsaris barbarescos al nord d'Àfrica.

Potser estàs pensant... a Sant Jeroni de la Murtra no hi ha llegenda? Doncs sí, i també està relacionada amb una batalla. Don Joan d'Àustria, fill bastard de Carles V i comandant de la flota cristiana a Lepant, es va emportar una talla d'un Sant Crist a la seva galera. Hi ha qui diu que és la mateixa imatge que avui es pot veure a la catedral de Barcelona.

Monestir de Pedralbes: a la recerca de l'unicorn

Acabem el nostre repàs a les històries i llegendes precisament a Barcelona. Tornem a situar-nos en el segle XV quan el rei Joan I el Caçador va demanar al monestir de Pedralbes que li lliurés una banya d'unicorn que estava en possessió d'aquests monjos.

Estem parlant d'una llegenda? No exactament. La petició del rei està registrada en una carta que s'ha conservat fins avui. L'explicació és que en l'edat mitjana existia la creença que aquestes banyes tenien propietats extraordinàries —curatives, milloraven la fertilitat, portaven bona sort…— i moltes esglésies i monestirs afirmaven tenir una.

Era cert? Aquests llocs creien tenir una banya d'unicorn autèntic. El problema era que havien estat víctimes de comerciants sense escrúpols que venien ullals de narvals caçats en les mars del Nord o Bàltic. Igual si visites el monestir de Pedralbes, podràs descobrir alguna clau de per què el rei Joan I volia aquesta part d'un animal mitològic.

I no podem acabar sense mencionar el Monestir de Montserrat, un must see ple d'històries i llegendes. De moment, no te les explicarem… però si et pot la curiositat i no pots esperar caldrà que planifiquis una escapada. 


More information:

Monestir de Sant Pere Casserres
Monestir de Sant Cugat
Nits d’estiu, misteris i llegendes al Monestir de Sant Cugat
Pedra i Sang al Monestir de Sant Cugat
Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
Monestir de Pedralbes

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal