L'Anoia, castells, vi i paper


Veure l’Anoia a vista d’ocell des d’un dels globus que cada segona cap de setmana de juliol participen a l’European Balloon Festival és una experiència inoblidable, però l’Anoia també es pot gaudir des de les alçades visitant els seus castells. Ubicats en turons estratègics, en el passat servien per controlar possibles perills que ara s’han convertit en miradors excepcionals.

Avui, us proposem fer la ruta d’un cap de setmana que la Cris i en Carles del blog de viatges en català wetravelcat han seguit per descobrir alguns dels castells de l’Anoia. Ho han combinat amb altres atractius turístics menys coneguts de la comarca. Tres pistes: també hi haurà aigua, paper i vi.Muralla del castell de la Pobla de Claramunt

Dissabte

 • 10h Castell de Vilademàger
 • 12h La Llacuna emmurallada
 • 14h Dinar Castell d’Orpí + visita
 • 17h Santa Càndia
 • 18h Castell de Miralles
 • 20h Arribada a l’Hostal Robert (la Pobla de Claramunt)
 • 21h Sopar Igualada

Diumenge

 • 10.30h Molí Paperer
 • 11.00h Visita guiada molí paperer+taller
 • 12.30h Visita+cata Pla de Morei
 • 14.00h Pícnic Pla de Morei
 • 17.00h Castell de la Pobla de Claramunt

Castell de Vilademàger

No podíem començar el nostre cap de setmana per l’Anoia des d’un altre lloc que no fos un castell. El Castell de Vilademàger, com la majoria de les fortificacions de la zona, és testimoni dels castells de frontera, construïts cap al segle X entre els comtats catalans i al-Àndalus com a mesura de protecció i defensa. Aquest castell va triar el capdamunt de la serra que domina el pla de la Llacuna per ubicar-se i així poder controlar totes aquestes terres. Gairebé des dels inicis i fins al segle XIX, va estar en possessió de la família Cervelló. Se’n conserva part de la muralla amb la portalada (per on s’entra), l’església, també amb orígens al segle X, i una torre circular. És un lloc tranquil amb unes visites impressionants del poble de la Llacuna i els seus entorns. Fixeu-vos-hi bé perquè en dies clars, al fons, també es veu Montserrat!

Església del castell de VIlademàger

La Llacuna emmurallada

La Llacuna és un del pobles més rics en patrimoni de la comarca. A part del castell, també té un jaciment iber i el nucli urbà encara conserva parts de la muralla i dels portals medievals. Si la vostra visita a la Llacuna coincideix amb el tercer dissabte de mes, us recomanem fer la visita guiada “La Llacuna emmurallada”, que us permetrà resseguir el perímetre de de la muralla i descobrir els secrets dels portals que encara es conserven. Si hi aneu pel vostre compte, podeu fer la visita resseguint el carrer Muralla. No deixeu de visitar la plaça porxada, amb edificis singulars, ni l’església de Santa Maria.

Plaça porticada de la Llacuna

Portals de la Llacuna

En tota la muralla encara es conserven quatre portals amb històries interessants. El portal del Gavatx es va obrir quan després de la forta onada de pesta va arribar una onada de població de l’Occitània i van crear el raval, o barri extramurs. El portal d’en Garreta, un dels més antics, mostra esborrat l’escut de la família Cervelló, senyors de la Llacuna durant segles. La població el va voler eliminar quan van començar a desaparèixer els feus, tot i que actualment és part de la bandera del municipi.

Portal de Cal Gavatx de la Llacuna

Castell d’Orpí

El segon castell del dia és ara propietat privada, però la visita exterior és lliure. Amb orígens al segle X, també va ser construït com a castell de frontera. El castell d’Orpí encara conserva la torre mestra i l’església de Sant Miquel. La resta de construccions adherides són ara un restaurant i diferents allotjaments. És un nucli petit que val la pena visitar per admirar les vistes sobre la comarca. Tornem a comprovar que els turons on hi ha castells són miradors esplèndids.

Panoràmica del castell d'Orpí

Dinar al Castell d’Orpí

Aprofitant que som al recinte, decidim provar el restaurant. L’Àlex ens ofereix un tataki de tonyina i una tapa de sobrassada amb bresca de mel d’Orpí impressionant. De primer, tastem un arròs cremós amb ceps i ho rematem amb un lluç amb llit de patates espectacular. Si esteu per la zona, no us perdeu el luxe de tastar els seus plats!

Entrada del restaurant del castell d'Orpí

Santa Càndia

Per fer baixar el dinar, posem rumb a Santa Càndia. Aquest nucli del municipi d’Orpí amaga un indret ideal per l’estiu. El pas de la riera del Carme enmig de la roca ha creat un seguit de tolls d’aigua que són ideals per banyar-se si refrescar-se a l’estiu. Els hem torbat una mica més plens de gent del que ens agradaria, però com que n’hi ha uns quants de seguits, només cal que busqueu el vostre racó.

Santa Càndia, gorgs a l'Anoia

Castell de Miralles

Un altre castell de frontera amb vistes envejables. El recinte del castell de Miralles té dues parts. A baix, hi ha una església amb origen romànic i una torre de vigilància, ara habilitada amb unes escales per poder-hi pujar, des d’on aconseguireu unes vistes espectaculars dels camins naturals cap al Camp de Tarragona i el Penedès. A la part dalt, on podeu accedir-hi pel camí de darrera l’església, trobareu les restes de l’antiga muralla.

Les vistes de la torre del castell de Miralles

Dormir a l’Hostal Robert

Farem nit a la Pobla de Claramunt, concretament a l’Hostal Robert, un dels establiments més clàssics de l’Anoia. Actualment està dirigit per la quarta generació de la família Robert. De tracte familiar, disposa d’habitacions acollidores i modernitzades. L’establiment també ofereix àpats i una piscina, molt necessària pels dies de calor.

L'Hostal Robert, un allotjament clàssic a l'Anoia

Sopar a Igualada

Tot i que només fa un parell de mesos que vam fer la ruta per la Igualada medieval, no ens hem volgut perdre l’oportunitat de redescobrir la ciutat de nit i hem decidit fer una volta per centre i sopar a l’aire lliure gaudint dels carrers de la capital de l’Anoia. La plaça és un dels llocs amb més vida els vespres d’estiu!

La plaça d'Igualada, un bon lloc per sopar a l'estiu

Diumenge

Avui només visitarem un castell, però també descobrirem part del passat de la comarca a través de dos productes molt diferents.

Molí Paperer de Capellades

És un dels museus més visitats de Catalunya per les escoles i la veritat és que el bon estat de conservació de la seva maquinària antiga bé mereix una visita guiada. A la primera part, descobrireu d’on ve el paper de drap i que al segle XVIII hi va arribar a haver 60 molins a l’Anoia. El Molí Paperer de Capellades va estar en ple funcionament fins als anys 80 i encara ara fabrica paper de drap per encàrrec de manera artesanal. A la segona part de la visita, us explicaran tot el procés de confecció del paper, des que el drapaire deixava els draps fins que sortien en forma de full. Se’n van arribar a produir fins a 4.500 diaris.

Molí Paperer de Capellades

Museu Molí Paperer

No us perdeu la segona planta, el treball de museïtzació que s’hi ha fet és una meravella que us permetrà descobrir la història del paper i la impremta a través d’uns plafons fets amb molt de gust. A la tercera planta, hi torbareu una reproducció de les ventanes, el lloc on es deixava assecar el paper. Molt fotogènic!

Molí Paperer de Capellades

Taller de paper

També us animem a complementar la visita guiada amb el taller de paper. Tot i que ja trobareu la massa de cotó feta, podreu experimentar el procés de fer paper artesanal i us l’endureu a casa. Un bonic record de Capellades!

Fent paper al Molí Paperer de Capellades

Celler Pla de Morei

A l’Anoia s’hi fan vins? Aquesta és la mateixa pregunta que ens vam fer nosaltres quan vam descobrir el Celler Pla de Morei. Fa més de 30 anys que venen el raïm a tercers, però des de fa un any han apostat per fer vins propis. Amb només un any de vida i una producció de 16.000 ampolles, ofereixen uns vins ecològics de gran qualitat en un paratge al que t’hi voldries quedar dies.

Les vinyes de Pla de Morei

Tast de vins Pla de Morei

Filigrana i Saial. Aquests són els noms dels dos vins del Celler Pla de Morei. Dos blancs, ecològics, de varietats autòctones i internacionals molt ben treballades. El primer, més suau, ideal per fer un aperitiu i, el segon, amb més cos, marida a la perfecció amb formatges. Ens encanten els noms, connectats a la terra d’on vénen: la filigrana és la marca d’aigua que es deixa als fulls de paper i el saial, el drap de llana absorbent que es posa entre els papers per assecar-los.

El vi Filigrana del celler Pla de Morei

Pícnic al Pla de Morei

Complementen la venda i els tastos de vins amb altres activitats enoturístiques amb la idea de retornar a l’Anoia el vincle amb el vi que havia tingut segles enrere. Com el Bages, abans de l’arribada de la fil·loxera havia sigut un territori principalment destinat a la vinya. Després d’explicar-nos tots els secrets d’aquest celler tan jove, l’Edgar i la Maria ens han preparat un pícnic amb productes ecològics i de quilòmetre zero, senzill però deliciós. Les vistes, els productes i les explicacions han fet que l’experiència sigui de 10.  

El pícnic del Celler Pla de Morei

Pujada al Castell de la Pobla

L’accés al castell de la Pobla és restringit als vehicles. Entre l’aparcament i l’entrada cal caminar 20 minuts (sense parades) per una pista en pujada. La caminada, a ple estiu, pot ser dura, però el camí està ple de plafons informatius, jocs per nens i té algunes ombres. És part del projecte la Muntanya del nens; així que us ho podeu prendre amb calma i pensar que els que us espera a dalt val molt la pena. Les restes del castell i les visites mereixen aquesta caminadeta! ;)

Muralla del castell de la Pobla de Claramunt

Castell de la Pobla de Claramunt

L’última visita del cap de setmana la fem al castell més important de la comarca i un dels 10 castells més importants de Catalunya. El castell de la Pobla de Claramunt té unes panoràmiques impressionants a la conca d’Òdena amb vistes a les principals poblacions com la Pobla, Òdena i Igualada. La fortalesa va ser la casa dels senyors de Claramunt fins el segle XIII quan va passar a mans dels Cardona. Conserva molt bé part de la muralla amb 7 bestorres (que es ressegueix abans d’entrar al recinte), la torre de l’homenatge (la més elevada) i la sala gran (antigament dividida en dues plantes, una per les cavalleries i l’altre pel servei). També es pot visitar el que queda de la torre de la presó i de l’església i l’ermita romàniques de Santa Margarida.  Una visita molt completa!

Castell de la Pobla de Claramunt

Informació pràctica

 • Castell de Vilamàger. La visita és lliure. Per arribar-hi cal que hi aneu des del poble seguint les indicacions cap al càmping. Us recomanem deixar el cotxe a la primera esplanada que trobeu i fer l’últim tram a peu. Passa enmig del bosc i entrareu al castell per la portalada que encara es conserva.
 • Castell de Miralles. La visita és lliure. Per suposat, és 100% recomanable pujar a la torre, però no us oblideu d’agafar el camí de darrera l’església i visitar la segona part del recinte amb les restes del castell.
 • Llacuna Emmurallada. La visita guiada costa 3 euros i es fa el 3r dissabte de cada mes. A la web d’Anoia Patrimoni podeu consultar les visites que es fan al llarg del mes i fer-les coincidir amb la vostra visita a la comarca.
 • Hostal Robert. Els preus per habitació doble amb esmorzar són a partir de 70 euros, depenent de la temporada.
 • Santa Càndia. Per arribar als gorgs, poseu Santa Càndia al Google Maps i un cop allà, passeu l’església per l’esquerra per un pas estret i arribeu fins a una esplanada amb dues fonts, una amb aigua i l’altra seca. Aquí podeu deixar el cotxe i seguir el camí que trobareu indicat.  
 • Celler Pla de Morei. Tast de vins, visites guiades per les vinyes i les barraques, pícnic o, fins i tot, convertir-te en enòleg per un dia. Consulteu totes les activitats enoturístiques que ofereix aquest celler.
 • Castell de la Pobla de Claramunt. Està obert de dimecres a diumenge de 10h a 13.30h i de 16h a 18.30h (de 9.30h a 13.30h i de 15h a 16.30h entre octubre i abril) i té un preu de 3,5 euros. La visita guiada dura una horeta i us permetrà fer-vos una millor idea de la història.
 • Mobilitat. No hem tingut cap problema per arribar a cap dels llocs seguint les indicacions de Google Maps. Les distàncies són relativament curtes. No tardareu més de mitja hora en arribar d’un lloc a un altre i en alguns casos, només tindreu un trajecte de pocs minuts.


More information:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.