L’autenticitat del Bages, en camper
El Bages, al centre de Catalunya, és una comarca de paisatges increïbles, on hi ha les construccions justes i on la natura encara es pot viure en el seu estat més pur. Masies i ermites aïllades i pobles i castells medievals són el testimoni que la zona és habitada des de fa segles. De teló de fons, la muntanya de Montserrat, imponent, mostra diferents cares a cada pas. I tot plegat, amanit amb una gent acollidora, productes gastronòmics únics i vins i olis amb personalitat.
Avui, us proposem descobrir l’autenticitat del Bages amb una camper de Cargoling i fer un bye bye Barcelona amb en Carles i la Cris del blog de viatges en català wetravel.cat. Una ruta per carreteres secundaries ideal per fer en camper, al vostre ritme i sense preses. Us animeu?
Ruta d’un cap de setmana en camper pel Bages
Divendres, 6 de la tarda, Barcelona. Sortim de la feina i ens dirigim al Poble Nou, on recollim la camper. És el punt d’inici per un cap de setmana que ens portarà a resseguir la serra de Castelltallat, la serra de Castelladral i els pobles del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Al nostre aire, sense preses i amb la casa a sobre. Concretament, seguirem aquesta ruta:
Divendres
- 19.00 h Sortida de Barcelona amb una camper
- 20.30 h Arribada i sopar al Càmping Cal Paradís (Salo – Sant Mateu del Bages)
Dissabte
- 10.00 h Visita a les Feixes de Coaner
- 11.00 h Visita al conjunt de Coaner
- 12.30 h Visita a Castelladral
- 14.00 h Dinar a l’Alberg de Castelladral
- 16.00 h Visita a Sant Cugat del Racó
- 18.00 h Visita al Castell de Balsareny
- 21.00 h Sopar al Mas de la Sala
Diumenge
- 10.00 h Visita a Talamanca
- 11.30 h Visita a Mura
- 12.30 h Visita al Molí del Mig
- 13.30 h Tast Oli Vera
- 14.30 h Dinar a Cal Carter
- 16.30 h Visita al Puig de la Balma
Bye bye Barcelona amb Cargoling
Després de les experiències amb camper per Nova Zelanda i Islàndia, teníem moltes ganes de fer una escapada campera per les comarques de Barcelona. Cargoling és una de les empreses pioneres en lloguer de campers a Catalunya i ens ofereixen una Ford Custom perfectament equipada. Es convertirà en la nostra casa de quatre rodes per descobrir el Bages al nostre aire durant un cap de setmana! Iuhu!!! Fem un bye bye Barcelona!
Càmping Cal Paradís
En poc més d’una hora i quart ens plantem al càmping Cal Paradís, on farem la primera nit del cap de setmana. Som a tocar de la serra de Castelltallat, a Salo, un dels cinc nuclis que pertanyen a Sant Mateu del Bages, un dels municipis més extensos de Catalunya. No trobem que sigui lluny de Barcelona, però queda en una zona força aïllada, ideal per gaudir de la tranquil·litat enmig de les muntanyes. Cal Paradís és un càmping familiar, petit, molt acollidor i perfecte per descansar i desconnectar en família.
Amb 40 parcel·les i uns bons equipaments, per nosaltres, el seu petit tresor és el tracte que rebem. En Marc, juntament amb la seva germana Àfrica, fa poc que es fa càrrec del negoci que van començar els seus pares ara fa 25 anys. Es nota que s’estima el lloc i es preocupa per posar-lo al dia: ell mateix ha fet la instal·lació de wi-fi a totes les parcel·les. La Conxita, la seva mare, encara és la cuinera del restaurant del càmping. És tot amor i ho plasma als plats de cuina tradicional que ofereix. Escalivada, timbal de verdures amb formatge de cabra i una botifarra casolana són les nostres eleccions pel sopar d’avui. El millor: la xerradeta que fem amb ells abans d’anar a dormir.
Dissabte
Avui és el dia que més aprofitarem la camper per fer ruta entre diferents masies, esglésies, ermites, castells i pobles amb vistes increïbles.
Les Feixes de Coaner
La primera autenticitat que tastem del Bages són les masies aïllades. Les Feixes de Coaner és ara una casa de turisme rural, que data de 1595, tot i que la història de la família Feixes es remunta l’any 1180. Ara és propietat de la Montse Serra i, si la trobeu a casa, us obrirà les portes, encantada i us mostrarà tots els secrets de la casa. Des de l’habitació amagada fins a l’església privada. Si teniu temps, també us acompanyarà fins el pou de glaç que hi ha al terrenys de la masia, un dels més ben conservats de Catalunya.
El Conjunt Monumental de Coaner
Ens tornem a enfilar a la camper i en mitja horeta de carreteres secundàries i pistes forestals ens plantem a un indret meravellós dins dels espais naturals de la serra de Castelltallat. En poc espai tenim una església romànica, un santuari gòtic i la torre d’un antic castell. És el conjunt monumental de Coaner. I aquí si que coneixem l’autenticitat del Bages en tota la seva esplendor. Per poder entrar a l’interior dels edificis religiosos, cal demanar les claus a la masia de la Riera que hi ha a l’inici del camí que porta a Coaner des de Súria. Us la deixaran encantats, només amb una condició: haureu de deixar un DNI a canvi, és la manera que s’asseguren que les claus, tornen. Ens encanten aquestes gimcanes!
Església de Sant Julià
Amb orígens al segle XI, és una autèntica joia romànica. Es troba dins del recinte de la torre i de la masia de Can Serra. L’accés fins a la porta és públic i hi podreu entrar amb una de les claus que us hauran donat. A la torre del castell, del segle X com les més famoses torres de Fals, no s’hi pot entrar, però podeu anar fins a la base pel camí de darrera. Val molt la pena per les vistes que hi ha de l’església i l’entorn.
Santuari de Coaner
La història d’aquest indret és curiós. Diu la llegenda que es va construir aquí l’any 1654 en record de la troballa de la verge de Coaner. La van portar a l’església de Coaner, però va desaparèixer i va ser trobada de nou als terrenys del santuari. És per això que al final, el poble va decidir construir un santuari al lloc on volia la verge. La talla original es guarda a l’església de Valls de Torrelles i es porta al santuari cada mes de setembre per celebrar el seu dia, on s’hi reuneixen totes les Coaner de la zona, actualment una vintena.
Castelladral
Després de tornar les clau a la Riera, ens enfilem a la camper fins a Castelladral i descobrim el nucli que podria presumir de tenir les millors vistes de Catalunya. Des de la plaça, veiem un panorama del Bages amb Montserrat com a teló de fons. Entre Castelladral i la muntanya màgica, sembla que ens hagin pintat un quadre. Com diu en Quim de l’alberg de Castelladral, tot està tan ben posat, que no s’hi veu cap autopista ni cap població gran, només masies aïllades i verd, molt verd.
Dinar a l'Alberg de Castelladral
En Quim i la seva gossa són, a dia d’avui, els únics habitants del nucli de Castelladral. Amb els que viuen a les afores, en masies aïllades, sumen una cinquantena de persones i l’alberg és el lloc de trobada dels habitants d’aquest poble encantador. Amb un fort compromís per la sostenibilitat, en aquest establiment Biosphere hi podeu degustar un menú de cap de setmana ple d’opcions elaborades amb productes de proximitat i ecològics. Una delícia!
Sant Cugat del Racó
Arriba el moment de deixar l’Alt Bages i desplaçar-nos cap al sud de la comarca. Per fer-ho conduïm per una carretera d’aquestes que enamoren. I més, quan entremig hi descobrim la joia de Sant Cugat del Racó. Un altre d’aquests petits nuclis bagencs que conserven grans tresors. Aquesta església romànica és singular pel seu cimbori circular que s’alça sobre el creuer i perquè és de planta de creu grega, un fet excepcional.
Castell de Balsareny
La nostra següent parada és el castell de Balsareny. Tenim la sort que en Salvador ens fa una visita guiada i ens explica que els orígens es remunten cap a 950, quan només hi havia una torre utilitzada pel control fronterer. Amb els anys, es converteix en propietat dels comtes de Barcelona i hi van visquen diferents senyors. Actualment segueix sent de propietat privada, concretament de la família Alòs Martín, però és visitable gràcies a la gestió dels Amics del castell de Balsareny que també hi fan visites teatralitzades. Si teniu temps, també podeu fer una passejada a la Resclosa dels Manresans, l’inici de la Sèquia que arriba fins a Manresa.
Sopar al Mas de la Sala
Albergínia blanca, porc ral, bacallà a la manresana, caldo del Pelegrí, olis i formatges del Bages i fruites i verdures de l’hort, tot regat amb els millors vins de la zona, que formen part de la DO Pla de Bages. Si voleu tastar els productes i les receptes més genuïnes del Bages, aneu al Mas de la Sala i feu un menú degustació. En Nani i la Gemma us tractaran com uns més de la família i us explicaran al màxim detall totes les bondats dels productes de la terra. Ho faran amb devoció i professionalitat i amb una ferma convicció que cal oferir receptes saludables i de proximitat de manera sostenible, tal i com els acredita el segell Biosphere que té el seu establiment. Hi menjareu com reis mentre escolteu una lliçó magistral de territori, gastronomia i cultura. Un 10!
Nit en camper
Per dormir en camper aquesta segona nit, podeu fer ús d'una de les dues àrees per a autocaravanes i campers que hi ha habilitades a la zona. En trobareu una a Navarcles i l'altra a Avinyó.
Diumenge
Avui, la camper ens portarà a descobrir la zona del parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac, amb Talamanca i Mura com a principals punts de parada. Més turístics i coneguts, però també plens d’història i autenticitat.
Talamanca
Després de fer corbes durant 20 minuts, arribem al poble medieval de Talamanca. Coronat per la torre del castell, nosaltres us recomanem deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha fora del nucli antic i recórrer el seus carrers empedrats. A l’entrada del castell, teniu un mirador amb vistes a Montserrat, però si us perdeu pels carrerons descobrireu places i racons amb encant. Tampoc deixeu de pujar fins a la torre, Talamanca va ser escenari de la guerra de Successió, on va tenir lloc una de les darreres batalles.
Mura
En 10 anys, s’ha posicionat com un dels pobles més bonics de Catalunya i no ens estranya. Té tots el elements per lluitar per aquest títol: carrers medievals, cases de pedra tosca, masies mil·lenàries, una església amb molta història i un entorn natural envejable. S’ha posicionat al mapa com un dels pobles que cal visitar a la zona, però ho ha fet sense perdre l’autenticitat que tan el caracteritza. No us perdeu les voltes del passeig de Camil Antonietti ni el mirador de l’església. Això sí, intenteu fer la volta abans de les 12 del migdia perquè hi ha caps de setmana que a partir d’aquesta hora pot semblar les Rambles.
Molí del mig
La història de Mura no comença al poble actual, sinó que més aviat ho fa als afores. El Molí del mig, a un quilòmetre del centre de Mura al costat de la riera de Nespres, es considera una de les cases més antigues de Catalunya, documentada des de l’any 1065. Se sap que és a mans de la família Fabrés des de fa 27 generacions. Us recomanem fer-hi la visita on en Pere us explicarà la història d’una casa amb un molí tradicional on s'hi havia fet oli, farina i vi en actiu fins a mitjans del segle XX.
Tast d’oli vera
Quan contracteu la visita al molí, demaneu a en Pere que també us inclogui un tast d’oli. Just acaba d’iniciar el negoci de l’Oli Vera, l’únic oli d’oliva verge extra ecològic fet al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Amb una producció modesta, en Pere forma part de la taula de l’oli del Bages, que pretén tornar a les oliveres de varietat autòctones del Bages (corbella, vera i verdal), la rellevància que es mereixen.
Dinar a Cal Carter
És tota una institució a Mura i molts consideren que si no hi menges, és com si no coneixessis el poble. Nosaltres hi afegim que no podeu marxar de Mura sense tastar els cigrons gratinats amb bacallà i allioli de Cal Carter. Una recepta amb més de 25 anys d’història que s’ha convertit en el plat estrella del restaurant. I no és per menys! Boníssim! Ho acompanyem amb unes croquetes de l’àvia (també delicioses) i un arròs de trompetes de la mort i porc ral per llepar-se’n els dits. Però, l’experiència no és del tot completa si no s’acompanya amb el gelat de romaní. Espectacular! Cal Carter també és un establiment Biosphere que es preocupa per la qualitat del seu producte, però sense deixar de ser sostenible.
Puig de la Balma
Acabem el cap de setmana en camper a una altra casa mil·lenària, el Puig de la Balma, famós des que s’hi va rodar la pel·lícula Pa Negre. És una masia construïda sota una balma, testimoni dels primers tipus d’habitatges que van aprofitar un cavitat natural com a aixopluc, sistema utilitzat des del neolític. Nosaltres només ens hi acostem a veure’l des de fora, però també se’n pot visitar l’interior i, fins i tot us hi podeu allotjar o fer-hi un àpat. Un altre lloc genuí que ens arrodoneix aquest cap de setmana d’autenticitat pel Bages.
Informació pràctica
- Càmping Cal Paradís: situat a Salo, ofereix parcel·les on deixar la camper per 15 euros/nit. El preu per adult són 6,75 euros/nit que cal sumar al cost de la parcel·la.
- Feixes de Coaner: és una casa rural, però si hi passeu i la voleu visitar, truqueu a la porta. Si hi és la Montse, us l’ensenyarà de bon grat.
- Conjunt de Coaner: l’accés és lliure, però si voleu entrar a l’església i al santuari, cal que demaneu la clau a la Riera, la primera casa que trobareu al camí de Coaner. Haureu de deixar el DNI, que recuperareu quan torneu la clau. Per anar-hi, si utilitzeu GPS, seguiu el camí que passa per Súria. També s’hi pot anar des de les Feixes, però la pista no és apta per a tots els cotxes.
- Alberg de Castelladral: el menú de cap de setmana costa 21 euros per persona.
- Sant Cugat del Racó: l’accés exterior és lliure.
- Castell de Balsareny: l’accés exterior és lliure. Si el voleu visitar, cal que concerteu visita o que hi aneu dissabte al matí, quan ofereixen visites guiades a les 11 i a les 12h. Els primers dissabtes de mes a les 17h també fan visites teatralitzades.
- Mas de la Sala: el preu del menú de temporada els caps de setmana és de 23,90 euros.
- Molí del Mig: per visitar-lo cal que concerteu una visita (3 euros) trucant a en Pere Fabrés (689 14 00 03)
- Oli Vera: en Pere també ofereix tastos d’oli, però cal que concerteu la visita. No cobra per fer el tast, però si que cal comprar una ampolla d’oli o de vi.
- Cal Carter: els caps de setmana no tenen menú i la carta surt entre 30 i 40 euros per persona.