Moianès, cap de setmana d’hivern


El Moianès té un paisatge impressionant, un patrimoni que sorprenent i una gastronomia deliciosa. És un territori per descobrir tot l’any i, avui, us mostrem una proposta per descobrir-lo durant l’hivern. Una escapada per veure pobles amb encant, menjar a fondes amb història i descobrir la història fascinant que amaga aquesta comarca.

Seguirem els passos d’en Carles i la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat. Tindrem temps per passejades entre natura, visites a pobles de pedra i descobertes de museus. Preparats? 

Dissabte

 • 10.00h Excursió de Castellcir a l’església de Sant Andreu
 • 12.00h Caminada per Castellcir
 • 13.30h Dinar a la Fonda Castellterçol
 • 15.00h Visita a la Casa Museu Prat de la Riba
 • 17.00h Visita a Castellterçol
 • 18.00h Arribada a l’Hotel la Violeta de Castellterçol
 • 19.00h Visita a Sant Quirze Safaja
 • 21.00h Sopar a la Fonda Safaja

Diumenge

 • 10.30h Visita a les Coves del Toll
 • 12.30h Visita a Moià
 • 13.30h Visita a la Casa Museu Rafel Casanova
 • 14.30h Dinar a les Voltes de Sant Sebastià
 • 16.30h Visita a Collsuspina
 • 17.30h Mirador i ermita de Sant Cugat de Gavadons
La cova de la Surgència, al Moianès

Dissabte

Comencem el dia a Castellcir amb una caminada i l’acabem a Sant Quirze Safaja amb un bon sopar. Entremig descobrim on va néixer Enric Prat de la Riba i el seu poble natal: Castellterçol.

Excursió a l’església de Sant Andreu

A poc menys de 2 quilòmetres i mig de Castellcir s’amaga un racó d’aquells que enamoren. L’església de Sant Andreu és l’origen del poble. Fins els anys 60, Castellcir va ser un poble disseminat ple de masies enmig dels camps que tenien el seu punt d’unió en aquesta església romànica. El camí per arribar-hi està asfaltat, però us recomanem fer-los a peu tot baixant fins a la riera. Un cop la travesseu, sereu a l’església i tindreu unes bones visites de la vall de la riera de Castellcir

L'església de Sant Andreu a Castellcir

Castellcir

De tornada al poble, us recomanem que hi feu una voltaCastellcir potser no té tan encant com altres pobles veïns amb més història, però si que hi podeu diferenciar les cases més antigues, al carrer Major. Antigament es coneixia com el carrer de l’Amargura perquè hi anaven a viure tots els que no es podien permetre una casa als afores, menestrals i petits pagesos. Recomanem fer la volta a la Serra per veure els voltants de la població, plena de camps i boscos.

Una volta per la Serra de Castellcir

Dinar a l’Hostal Castellterçol

Situada a l’entrada del poble, l’Hostal Castellterçol era la típica masia catalana. Amb una era a l’entrada, un cop dins sembla més un laberint que un restaurant, on vas trobant petits menjadors a diferents espais amb molt d’encant de l’antiga casa. Aquí menjareu un menú tradicional, basat en la cuina mediterrània i el producte de temporada i de quilòmetre zero. Canelons, escudella i carn d’olla, carns a la brasa i guisats són alguns dels plats que trobareu a la seva carta. Tot deliciós!

El dinar a l'Hostal de Castellterçol

Casa Museu Prat de la Riba

Un dels imprescindibles a Castellterçol, és la visita a la Casa Museu Prat de la Riba. La llar on va néixer i morir el primer president de la Mancomunitat de Catalunya s’ha museïtzat per entendre els orígens de la persona que va modernitzar i transformar la Catalunya contemporània.

La Casa Museu Prat de la Riba a Castellterçcol

Una casa del segle XIX

A través d’una visita guiada passem per espais que s’han mantingut intactes des de final del segle XIX. La cuina encara conserva l’antiga llar de foc i la cuina econòmica; el menjador té la taula parada amb les estovalles de la mare de Prat de la Riba i els coberts de plata i, al fons, encara es pot veure el baül on es guardava el vestit de núvia. A la planta de dalt, passem per la seva habitació, amb mobles d’estil vuitcentista, i també pel despatx que el polític tenia a Barcelona.

La cuina de la casa natal de Prat de la Riba

La figura de Prat de la Riba

És al despatx on descobrim la vida política de Prat de la Riba. Amb 15 anys va traslladar-se a Barcelona a estudiar Dret i a partir d’allà va implicar-se en diferents entitats catalanistes. El 1899 va fundar la Veu de Catalunya i al 1907 va presidir la Diputació Provincial de Barcelona, des d’on va impulsar la Mancomunitat de Catalunya, de la qual en va ser president des de 1914 fins a 1917, quan va morir a Castellterçol.

El menjador de la casa natal de Prat de la Riba

Castellterçol

Quan sortim de la visita, fem una volta pel centre de Castellterçol. En el seus carrers de pedra s’hi respira història. Un poble presidit per un campanar esvelt d’una església que ja va ser documentada el segle XIV. Però a Castellterçol hi ha una barreja curiosa. Cases medievals comparteixen espai amb cases modernistes que li donen al poble un aire molt interessant.

Passejar pel centre de Castellterçol

Hotel la Violeta

Abans de seguir la ruta, ens instal·lem a l’Hotel la Violeta, on dormirem aquesta nit. Un hotel amb molta història, on des de 1860 ja s’hi aturaven a menjar i a fer nit les diligències que passaven per la zona. Les parets de l’hotel conserven aquesta història, però s’ha reformat amb totes les comoditats actuals i és un lloc ideal per passar un cap de setmana mentre es fa ruta per la zona. També tenen servei de restaurant.

L'hotel la Violeta de Castellterçol

Sant Quirze Safaja

Seguim la nostra ruta de cap de setmana pel Moianès, amb Sant Quirze Safaja. Aparquem el cotxe a l’aparcament de la Fonda Safaja, on soparem, i pugem al centre del poble per la pujada Màrius Torres. Un seguit d’escales, entretenen el camí fins al centre amb poesies del poeta lleidatà que va triar aquest poble per morir i ser enterrat. Des del carrer Major, situat en un esperó dels cingles de Bertí, es gaudeix d’un dels paisatges més espectaculars del Moianès.

Una volta per Sant Quirze Safaja

Sopar a la Fonda Safaja

Productes frescos i cuina sense presses. Aquests són dos dels pilars de la Fonda Safaja, un lloc per menjar com a casa. Els cigronets de la Fonda i el conill amb llenegues són dels seus plats estrella, tot i que nosaltres ens decantem per unes torrades amb escalivada, un trinxat i una botifarra, una mica més suau per sopar. Es nota que és una cuina tradicional i natural que gaudim d’allò més.

El sopar a la fonda Safaja

Diumenge

Avui el dia comença retrocedint 65 anys en la història. Ens endinsarem a l’univers de les Coves del Toll i després tornarem a la realitat per descobrir la capital del Moianès i un altre polític català molt rellevant. Per acabar el cap de setmana descobrirem encara un altre poble del Moianès: Collsuspina, on matarem el diumenge a un mirador espectacular.

Les Coves del Toll

Les Coves del Toll són un conjunt de coves format per la Cova del Toll (la més gran), la Cova de les Tuixoneres, la Cova Morta i la Cova de la Surgència, un conjunt que forma part del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central de la Unesco.

Per entendre la formació de les Coves del Toll hem de retrocedir més de 36 milions d’anys enrere quan a la zona de la Catalunya central hi havia un mar interior que tenia obertura a l’Atlàntic. Aquest mar es va anar tancant, evaporant i reduïnt; i els sediments dels rius van anar cobrint els organismes i formacions marines, entre ells un escull de corall d’uns 30 quilòmetres de llargària, permentent la fossilització. Amb el pas de milers d'anys es va anar creant un riu subterrani i la seva erosió sobre la roca calcària de l'escull coral.lí va acabar formant les Coves del Toll. Un procés que continua a l'actualitat.

Hem d’imaginar-nos que el Moianès estava ocupat per aquest escull de corall increïble. Les evidències de la presència d'aquest mar les trobem en els fòssils de tota la regió: entre ells cargols, petxines, eriçons,  nummulits i el gran escull de corall, que es poden observar a l'interior de la Cova del Toll.

La sala de la pota de l'elefant a les Coves del Toll

El Palau del Quaternari

La Cova del Toll també es coneix com el Palau del Quaternari, degut al gran nombre de restes d’animals que s’han trobat (i encara s’hi continuen trobant) d’aquesta època, coincidint amb la darrera glaciació Würm. S’han identificat més de 35 espècies de mamífers diferents, alguns d’ells extingits com l’ós de les cavernes, el rinoceront llanut i el mamut, que van viure a la zona fa més de 100.000 anys. També s’han identificat restes de lleons, hienes, hipopòtams, llops, cérvols o linx.

Recreacions de cranis de la fauna del Quaternari

Vida humana des del Neolític

Amb les excavacions que s’hi fan cada any, se sap que a la zona hi van viure neandertals i homo sàpiens. S'ha deduït que a l'època del Neolític hi havia un poblat a l'exterior i feien servir les coves per a diferents usos, entre ells la conservació d'aliments o la realització d'enterraments, ja que s’hi han trobat, entre altres restes arqueològiques, restes d'infants i d'adults, així com restes ceràmiques i diferents eines i aixovars. A la cova només s’hi pot entrar amb una visita guiada, 100% recomanable, on us explicaran moltes més curiositats.

Les visites guiades a les Coves del Toll

La Cova de la Surgència

Quan sortiu de la cova, no torneu a l’inici del recorregut, seguiu endavant pel camí marcat fins a la Cova de la Surgència. És des d’aquesta cova que un equip d’espeleòlegs va entrar a les coves. No va ser fins l'any 1952 que, per primera vegada, Francesc Rovira i la seva mare, Sofia Luitz, van arribar a la zona de la interesecció amb la Cova del Toll i van descobrir aquesta joia i una gran gerra de terrissa que ara es pot veure al Museu de Moià.. 2 anys després es va poder localitzar l’entrada actual de la cova. El recorregut, d’uns 30 minuts, també passa per la Cova de les Tuixoneres (on actualment s’hi fan excavacions), la Cova Morta i per una reproducció d’unes cavanes prehistòriques que també serveixen per fer-hi activitats per a escoles i instituts.

La Cova de la Surgència de les coves del Toll

Moià

Diumenge és dia de mercat a Moià i això és sinònim de molt d’ambient i comerços oberts. És un dia ideal per passejar i copsar l’essència del poble. No us perdeu la plaça Major, epicentre del mercat des de 1152. Ni tampoc l’església al bell mig, amb un campanar imponent que es veu des de gairebé qualsevol punt del poble. Podeu seguir part de la ruta “Coneix Moià” que trobareu senyalitzada al centre amb cartells liles i que us portarà a descobrir les cases i els racons més interessants de la vila.

Passejant pel nucli antic de Moià

Casa Museu Rafel Casanova

Si a Castellterçol es pot descobrir la història de Prat de la Riba, aquí ens endinsem a l’univers Rafel de CasanovaVisitem la casa on va néixer cap el 1660, que s’ha convertit en un museu que explica els fets de la Guerra de Successió, de la qual en va ser protagonista per la defensa de Barcelona l’11 de setembre de 1714. A part de descobrir les claus del conflicte i el paper rellevant que va tenir Casanova, també podreu gaudir dels elements dels segles XVI i XVII i la decoració pictòrica del segle XVIII que encara hi ha a la casa.

La Casa Museu Rafel de Casanova

Museu de Moià

A la planta de sobre, hi ha el Museu de Moià, amb una exposició de totes les troballes que s’han fet a les Coves del Toll. Hi trobareu la informació detallada de la formació de les coves, les restes òssies dels animals del Quaternari i també dels humans que s’hi ha trobat, així com d’eines i armes que utilitzaven. Molt recomanable després de visitar la cova per fer-vos una idea més completa del que són.

El museu de Moià amb les restes de la fauna del Quaternari de les coves del Toll

Dinar a les Voltes de Sant Sebastià

Ubicat a les antigues corts d’una casa amb 500 anys d’història, les Voltes de Sant Sebastià és un d’aquells restaurants que quan descobreixes vols tornar. El tracte és tan o més exquisit que el menjar, que elaboren amb productes de proximitat i de temporada. I és que com diu en Jaume, “els restauradors han de restaurar el client, el seu estómac però també l’ànima”.

El dinar a les Voltes de Sant Sebastià

Collsuspina

Per esgotar les últimes hores de sol d’un dia d’hivern decidim fer una volta ràpida per CollsuspinaUn altre dels pobles de Moianès fet de cases de pedra que enamora només posar-hi els peus. El nucli és petit, però encantador i, com ha marcat la tònica del cap de setmana, està coronat per una església amb un campanar que es deixa veure des dels afores.

Passejant per Collsupina

L’ermita de Sant Cugat de Gavadons

Amb el sol ja ponent-se, ens acostem a l’ermita de Sant Cugat de Gavadons. Decidim anar-hi en cotxe perquè ja s’està fent fosc, però també s’hi pot arribar a peu seguint un tros del Camí Ral. És una ermita romànica del segle XII que conserva un campanar d'espadanya i que va ser l’origen de Collsuspina. Un racó encantador on no podreu evitar treure la càmera i fer-vos una foto.

L'ermita de Sant Cugat de Gavadons

El mirador de Sant Cugat de Gavadons

Darrera de l’ermita, el mirador de Sant Cugat de Gavadons ens dona vistes a tota la plana de Vic i d’algunes de les principals muntanyes de Catalunya. Divisem el Cadí, el Puigmal i el Montseny; a part de veure zones més properes com les Guillaries o el Puigsagordi. Un lloc privilegiat amb unes vistes fantàstiques que posen el punt i final a un cap de setmana increïble.

Les visites des de Sant Cugat de Gavadons

Informació pràctica

 • L’excursió de Castellcir a l’església de Sant Andreu comença des del Centre Cívic. Allà trobareu cartells informatius indicant el camí, que no té pèrdua.
 • Hostal Castellterçol. Els caps de setamna ofereixen un menú per 20 euros.
 • La Casa Museu Prat de la Riba obre de dijous a dissabtes de 10.30 de 14 h i de 15 a 17.30h. Diumenges i festius de 10 a 15 h. L’entrada costa 4 euros.
 • Hotel La Violeta. El preu per una habitació doble és a partir de 80 euros.
 • Fonda Safaja. Als vespres no tenen menú i el preu d’un àpat ronda els 20 euros, depèn del número de plats que demaneu.
 • L’horari d’hivern de les Coves del Toll es: dissabtes, diumenges i festius de 10.30 a 15h (fins les 19h a l’estiu). El preu de la visita guiada és de 10 euros i també inclou l’entrada al Museu de Moià.
 • La Casa Museu Rafel Casanova obre dijous i divendres de 10.30 a 14 h, dissabtes  de 10.30 a 14.00 h i de 15.30 a 18.00 h; i diumenges i festius de 10.30 a 15.00 h. L’entrada costa 4 euros i també inclou el Museu de Moià, amb l’exposició de les restes arqueològiques trobades a les Coves del Toll.
 • Les Voltes de Sant Sebastià. El menú de cap de setmana costa 29 euros.


More information:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.