Un territori per a tothom

Si tens alguna discapacitat i moltes ganes de visitar llocs nous, la província de Barcelona és la destinació ideal. I no només perquè els seus pobles i ciutats dediquen molts recursos per defensar a la pràctica el dret de les persones amb mobilitat reduïda o d’altres dificultats visuals, auditives o intel·lectuals a gaudir del territori, sinó perquè, a més, vol fer-ho de manera sostenible i mostrant un gran respecte pel medi ambient. El turisme accessible pot ser sostenible... i ha de ser-ho! De la platja de Calella a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, et donem quatre pistes perquè puguis gaudir de les teves escapades sense afectar negativament en l'entorn.

1. Platges accessibles

Costa Barcelona, les persones amb mobilitat reduïda poden gaudir del mar i del sol amb comoditat gràcies a que són moltes les platges que posen a la seva disposició aparcaments reservats, passarel·les especials per a cadires de rodes, cabines adaptades amb lavabos i vestuaris, assistència al bany, etc. Però, entre tots els arenals accessibles, n’hi ha tres que compten amb el distintiu de Compromís per la Sostenibilitat Turística Biosphere. Es tracta de la platja de Garbí de Calella, la de Sant Vicenç de Montalt i la platja de les Barques de Sant Andreu de Llavaneres. En qualsevol d'elles et pots banyar amb la consciència ben tranquil·la!

2. Natura sense límits

I parlant de submergir-te... Tenir una discapacitat física, psíquica o sensorial tampoc hauria d'impedir que puguis endinsar-te en un parc natural i passar moments bonics en plena natura. És per aquest motiu que la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ha dissenyat sis rutes adaptades a les teves necessitats: l'itinerari botànic de la Pleta (Garraf), la font de la Portella (Sant Llorenç del Munt i l’Obac), la font del Frare (Montseny), la ruta de la Masia Mariona (Montseny), camí del Fondal (Serra de Collserola) i l'itinerari de l'Escola de Natura de Sau (Espai Natural de Les Guilleries-Savassona). Alguns dels elements de suport que podràs trobar en aquests parcs són barres direccionals, mapes tàctils, cadires joëlettes i dossiers i fitxes en braille, entre d’altres.

3. Esport inclusiu

T’agrada fer activitat física? El projecte BOX21 de la Fundació Itinerarium fomenta la pràctica de l'esport corrent i caminant entre les persones amb més dificultats i ha creat una sèrie de recorreguts, adaptats a tothom, a diferents ciutats i pobles. A les comarques de Barcelona hi ha circuits inclusius a Calella, Cerdanyola del Vallès, Matadepera, Sant Sadurní d’Anoia, Cornellà de Llobregat i Berga, entre d’altres. I tots es poden descarregar gratuïtament al mòbil. 

4. Museus per a mirades diferents

Fa molts anys que l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona es preocupa per desenvolupar accions que apropin els museus i la seva riquesa patrimonial a tota la societat i, de fet, tenen un programa centrat en aquest objectiu. Es diu la Mirada Tàctil i són bastants els museus adherits. El Museu de les Mines de Cercs, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa, el Museu Cal Tinturé d'Esplugues de Llobregat... Però, si ja els coneixes, et convidem a que t'acostis al Vinseum, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, ja que ofereix una experiència multisensorial amb un mètode narratiu que et sorprendrà. I, a més, està a Vilafranca del Penedès, una ciutat amb el distintiu Biosphere pel seu compromís amb la sostenibilitat.

  • Tens gana? T’agradaria quedar-te a dormir per la zona? Cap problema! A les comarques de Barcelona hi ha molts hotels i restaurants totalment adaptats i alguns d’ells s’han afegit al Compromís Biosphere. Explora la nostra pàgina El teu viatge i ràpidament trobaràs l’opció perfecta!


Més informació:

Platges accessibles de Costa Barcelona
Rutes accessibles de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
Circuits esportius inclusius de la Fundació Itinerarium
Museus accessibles de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona