DO Alella

Els vins d'aquesta zona ja van ser lloats pels escriptors romans Plini el Vell i Marcial als seus epigrames. Segles més tard, l'any 1953, va ser reconeguda la Denominació d'Origen Alella. Les vinyes d'aquesta denominació creixen en un terreny arenós d'origen granític i color blanc, el sauló. De gran permeabilitat, facilita la maduració dels fruits i aporta finor als vins. Aquests terrenys tenen un clima mediterrani, força humit; la proximitat a la costa fa que la brisa marina doni forma a les vinyes. La varietat més característica és la pansa blanca, un raïm semblant al xarello. Aquest raïm produeix uns vins blancs perfumats i lluents, que es comercialitzen sota la tradicional marca Marfil. Quant als vins negres, es fa servir fonamentalment la varietat garnatxa negra. La Denominació d'Origen Alella és reconeguda sobretot per la qualitat dels vins blancs: lleugers, perfumats, elegants i cristallins, amb paladar amable i molt harmònics. Els negres són normalment afruitats i suaus. La producció mitjana és de 8.000 hectolitres, i històricament aquesta zona ha proveït la ciutat de Barcelona. La producció d'alguns d'aquests vins normalment es fa en masies urbanes construïdes sempre sobre els pendents de les muntanyes. Destaca especialment la cooperativa Alella Vinícola, fundada el 1906. El seu celler és obra de l'arquitecte modernista Jeroni Martorell i Terrats, i normalment es pot visitar durant el mes de setembre, quan comença la verema.
Comarques
Maresme
Temporada
Tardor

Al mapa