De Loiola a Manresa


Després de recuperar-se de greus ferides i descobrir una renovada fe en Déu, el 1522 Ignasi de Loiola va emprendre un pelegrinatge fins a Terra Santa, passant primer per Montserrat. El trajecte entre la casa natal de Loiola i Manresa, on s’establí durant deu mesos, és conegut com a camí Ignasià, una ruta de 27 etapes que s’ha impulsat els darrers anys per la proximitat de l’efemèride del seu 500è aniversari.

El punt de partida és la localitat guipuscoana d’Azpeitia. Aquí hi ha l’imponent santuari de Loiola, una construcció barroca que s’inicià el segle XVII, edificada al voltant de la casa torre dels Loiola, on Sant Ignasi va néixer i es va criar. Emulant l’Ignasi cavaller, el pelegrí abandona Azpeitia i, seguint el riu Urola, arriba a Arantzazu, on pot visitar el santuari de la Mare de Déu, tal com va fer sant Ignasi. L’itinerari segueix per muntanyes, boscos i prats, un recorregut que connecta localitats com Araia, Alda i Laguardia, bonica població que manté l’encant de segles enrere. 

Arribats a La Rioja, el riu Ebre esdevé el nou guia. El següent punt destacat és Navarrete, seu de nobles i senyors en l’època d’Ignasi de Loiola, que va parar aquí per veure el Duc de Nájera i reclamar-li uns diners. A partir d’aquest punt, Ignasi va seguir el camí Reial, ara conegut com a camí de Sant Jaume, però que el cavaller basc va fer en sentit contrari fins a arribar a Manresa. Per això, a Navarrete és fàcil trobar-se amb altres peregrins que van en direcció contrària.

Seguint l’Ebre, el camí ignasià continua per La Rioja passant per Logronyo, Calahorra i Alfaro. Ja a Navarra el pelegrí s’atura a Tudela, ciutat que acumula reclams com la catedral i l’església romànica de la Magdalena. Un cop a Aragó, destaca la localitat d’Alagón, que conserva elements de la cultura mudèjar. Després de passar per Saragossa, el desert dels Monegros marca les etapes més dures del camí fins que arriba a Fraga, última parada aragonesa.

Un cop a Catalunya, el pelegrí arriba primer a Lleida. La següent parada és Verdú, on el 1580 va néixer un altre jesuïta destacat, Sant Pere Claver, la casa natal del qual és ara un santuari. Després de passar per Cervera, el pelegrí arriba a Igualada, on es creu que Ignasi va comprar una túnica amb la intenció d’abandonar la seva indumentària de cavaller, en un pas més cap a la seva conversió. La muntanya de Montserrat s’albira a l’horitzó, amb les seves formes majestuoses i la important abadia. Tres dies estigué Sant Ignasi confessant-se aquí i, després de deixar les armes i l’uniforme de cavaller davant la Moreneta, es materialitzà la seva conversió. Vestit ja amb la túnica, es dirigí aleshores a Manresa, on visqué una profunda experiència espiritual que marca el final del camí Ignasià. 

 

CONSELLS

SI vols fer el camí ignasià, és recomanable estudiar amb antelació quins són els punts on cal segellar les credencials. Amb aquestes, podràs ser acollit als albergs i altres establiments vinculats a la ruta, on podràs passar la nit per pocs diners. 


Plus d'information :

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.