Colors de tardor per gaudir caminant

La tardor és l'època dels colors càlids. El taronja, el vermell i el groc tenyeixen els boscos amb una essència molt especial i els bolets de tots els colors apareixen entre les fulles. Et proposem sis itineraris per fer a peu i poder gaudir d'aquesta època de l'any. 

1. Ruta circular entre Castellterçol i Sant Quirze Safaja (Moianès) 

Sortint de Castellterçol, al sud del Moianès, et proposem una circular de 14 quilòmetres amb poc desnivell que, sense tenir una gran dificultat, sí que demana certa experiència prèvia. Es tracta, en definitiva, d'una ruta ideal per anar a passar el dia, en la qual podràs veure molts indrets preciosos. Seguint les marques del GR 177, un itinerari molt ben senyalitzat, aquesta ruta comença amb una parada obligatòria, el Castell de Sant Miquel o Castell de Terçol, declarat bé cultural d'interès nacional. 

Des d'aquest punt, tot seguint un camí còmode, ideal per anar amb grup i poder xerrar, pujaràs cap al coll de Rosanes fins a Sant Julià d’Uixols, una destacada església romànica, on pots parar a descansar i agafar forces abans de continuar el camí, que segueix pels collets de Matafaluga i de les Termes per dirigir-se a Sant Quirze Safaja. En aquest petit poble envoltat de boscos, pots aprofitar per dinar i gaudir d’un bon descans abans de l'últim tram de camí, que et retornarà al punt d'inici. 

Per fer-ho, passaràs per les fonts de l'Arç i de Sant Antoni, aquesta segona protegida sota l'ombra d’immensos arbres, on podràs sentir i viure un ambient autèntic de pura tardor. Finalment, arribaràs de nou al punt d'inici, a Castellterçol. 

2. De Collbató al Monestir de Montserrat (Baix Llobregat) 

Se sol dir que a Montserrat hi ha tants racons que mai podràs arribar a conèixer-los tots. Si bé el Monestir acostuma a ser el punt més freqüentat pels visitants, aquesta és una alternativa per arribar-hi en la qual ben segur trobaràs molta menys gent que pel camí habitual. Es tracta d'un recorregut d'uns 11 quilòmetres i 600 metres de desnivell, que podràs fer en unes quatre hores, sense comptar les parades.  

Partint del municipi de Collbató, a la cara sud de la muntanya, creuaràs fins al Monestir, a la cara nord, resseguint un camí que transita entre els sentinelles rocosos que formen la muntanya i, a més, podràs conèixer el lloc d’on va sorgir la imatge que ha fet tan famós aquest emblemàtic indret. 

Les Coves del Salnitre, també anomenades Coves de Collbató, seran el punt d’inici. Val la pena dedicar un matí a visitar-les, però en aquest cas caldrà deixar-les enrere per enfilar cap al serrat de les Garrigoses on, tot resseguint les formes capritxoses de la muntanya, aniràs guanyant cada cop més visió sobre l’entorn que t’envolta. 

Fent ziga-zagues, aniràs pujant pel tram de les Girades, on pot ser que et calgui parar a agafar aire. Tanmateix, es tracta també d’un dels trams més espectaculars, on les agulles de roca semblen sortides de la mateixa vegetació que les envolta. 

Un cop superat aquest tram, ja pràcticament arribant a l’objectiu final, trobaràs un indret de parada obligatòria, la Santa Cova. És en aquest lloc on, fa més de 1.100 anys, es va trobar la imatge de la Mare de Déu, també anomenada la Moreneta, patrona de Catalunya i imatge icònica del Monestir. En aquest mateix lloc, podràs apreciar un dels conjunts escultòrics a l’aire lliure més importants del modernisme català, els Quinze Misteris de la Verge, on artistes com Antoni Gaudí, Puig i Cadafalch o Josep Llimona van deixar la seva empremta.  

Finalment, un camí pavimentat, envoltat per alzines i roures, et portarà fins al Monestir. Serà en aquest tram on els arbres de fulla caduca et permetran viure l'ambient més autènticament tardorenc, just abans d’emprendre la tornada, que podràs fer ja sigui desfent el mateix camí o bé agafant el camí de Sant Miquel. 

3. La Font d’Horta i el Pantà de Foix (Alt Penedès) 

El Pantà del Foix, inaugurat l'any 1928, recull les aigües del riu Foix, que neix a la Serralada Prelitoral, i és una de les poques zones humides de la comarca, font d'aliment i refugi excepcional de moltes espècies d'aus aquàtiques. Aquesta és una proposta per conèixer els voltants d’aquest indret únic de l’Alt Penedès, que a la tardor es tenyeix de colors càlids creant un ambient d’allò més bucòlic. 

Partint de la Masia de la Creu, al municipi de Costa-Cunit, aquesta ruta té quatre quilòmetres i 140 metres de desnivell. Es tracta, per tant, d'una ruta senzilla, ideal per fer amb nens o si no estàs avesat a fer caminades llargues, i fer-la no comportarà més de dues hores. Seguiràs en tot moment un camí fàcil i agradable, que transita per corriols de pendents suaus, tret de l'últim tram que presenta una pujada més forta. En el primer tram, fins que arribis a Can Bladet, seguiràs un camí de bosc on predomina el pi blanc.  

En arribar al Pantà de Foix, podràs apreciar una espectacular visió panoràmica, ideal per copsar alguna de les aus aquàtiques que habiten aquesta zona. Durant una estona, podràs gaudir d’una agradable passejada pels voltants de l’embassament i, si en tens ganes, aquest serà un bon lloc per aturar-te a respirar i connectar amb l’entorn. 

Un cop deixis enrere el Pantà, t’endinsaràs en la secció més purament tardorenca de la ruta. En el camí que porta a la Font de l’Horta, hi predominen els arbres de fulla caduca com ara freixes, àlbers i verns. Un cop creuat el torrent de l’Horta, hauràs d’agafar un trencant que et portarà a la font del mateix nom, situada sobre antigues feixes de conreu i envoltada per un bosc d’alzines, més humit i ombrívol que les pinedes, que sembla com sortit d’algun indret de la Selva Negra! 

Després de conèixer la font d’Horta, font de dos brocals i de molta anomenada a la comarca, només caldrà reprendre el camí de pujada, enmig del bosc d’alzines, fins a arribar de nou a la masia de la Creu. 

4. Volta pels miradors del Santuari de Santa Maria de Queralt (Berguedà) 

El Berguedà és territori per excel·lència de bolets, i això vol dir que també ho és de l'esperit de la tardor. Des del Santuari de Santa Maria de Queralt, on les vistes només arribar ja són espectaculars, tens diverses opcions per gaudir de la naturalesa i, amb una mica de sort, emportar-te uns quants rovellons cap a casa. 

Una volta ideal per fer en un matí és la que surt en direcció al balcó de la Garreta. En aquest punt, l'alçada sobre el cingle pot deixar-te una mica astorat, però la panoràmica dels macisos de Montserrat, la Mola i el Montseny és tan espectacular que no podràs resistir-te a l'encant d'aquest racó! A més, si el dia és bo, pot ser que vegis com s'enlaira algun dels parapentistes que freqüenten la zona. 

Seguint aquest mateix camí, que no té pèrdua, arribaràs a un segon mirador, el de les Guilles, des d'on t'endinsaràs ja en el bosc més plenament tardorenc, fent la volta a les escarpades roques que se situen sobre el Santuari. En aquest tram, dirigint-te a la Capella de Sant Joan, és on caldrà prestar molta atenció si vols trobar algun dels famosos bolets berguedans, sempre amb molta cura de no recollir-ne cap que no sàpigues quin és! 

Finalment, arribaràs a la Font del Bou, un racó bucòlic on podràs descansar, menjar alguna cosa, i enfilar la petita pujada que et portarà de nou al punt d'inici. Tot plegat, no et portarà massa més d'una hora, una volta ideal per conèixer totes els vessants de les muntanyes queraltines i gaudir d'una experiència única. 

5. Santa Fe del Montseny i l’Empedrat de Morou (Vallès Oriental) 

Si vols veure el paisatge de tardor per excel·lència, cal que vagis a l'extrem nord del Vallès Oriental, a Santa Fe del Montseny, on les fulles dels faigs formen una immensa catifa de colors ocres i vermellosos que et farà venir ganes de saltar-hi al damunt! 

Des d'aquest punt de sortida privilegiat, tens moltes opcions per descobrir un dels parcs naturals més impressionants de Catalunya que, a més, ha sigut declarat Reserva de la Biosfera. Aquí, et recomanem una circular de 6 quilòmetres especial de tardor, que podràs fer en un parell d'hores, i que en cap moment deixa enrere les fagedes tan característiques d'aquest massís. 

Per arribar al punt de sortida, al pàrquing de Santa Fe del Montseny, pots fer servir el Bus Parc del Montseny, una opció còmode i sostenible, que el Parc Natural posa al servei dels visitants tots els dissabtes, diumenges i festius i que, a més, funciona amb un bitllet combinat de la RENFE.  

Un cop arribat a aquest punt, caldrà que busquis el Centre d’Informació de Can Casades, on trobaràs una sèrie de senyalitzacions de color taronja que t'aniran indicant el camí. En el primer tram, baixant cap a la riera de Santa Fe, trobaràs el bosc de la Castanyeda, on faràs un primer tast de la tardor del Montseny. Des d’aquest punt, enfilaràs cap al Pla del Mulladís, format per grans roques de granit envoltades ja pels característics faigs de la zona. 

Tot seguit, arribaràs a l’indret que dona nom a la ruta, l’Empedrat de Morou, una balconada rocallosa que ofereix una espectacular panoràmica sobre tota la vall de Santa Fe, el Turó de l’Home, les Agudes, i tot la depressió del Vallès! Des d’aquest racó privilegiat, sentiràs una gran satisfacció guardant silenci durant uns minuts per contemplar l’entorn i segurament podràs escoltar com les fulles de tardor van caient dels arbres.  

Finalment, abans d’iniciar el retorn, passaràs per una espectacular fageda que té ben poc a envejar a la ja famosa d’En Jordà. Aquest és un bosc molt especial, perquè a part dels espectaculars colors que agafen les fulles dels arbres, té un sotabosc pràcticament inexistent, amb la qual cosa podràs passejar amb tota comoditat entre els arbres i connectar al màxim amb aquest bosc tan especial.  

Per acabar, el tram final del camí de retorn voreja el Pantà de Santa Fe on, a part del faig, podràs trobar alzines, roures, freixes i verns. Tot un espectacle botànic ideal per visitar en una estació com la tardor. 

6. La Fou de Tous (Anoia) 

En mig dels camps de secà tan característic de l'Anoia hi pots trobar un racó sorprenent, que sembla com sorgit d'un conte de fades. Es tracta de l'engorjat de la Fou, a la població de Sant Martí de Tous, un immens forat que ha creat l'aigua al seu pas i pel qual ara pots passejar tranquil·lament envoltat de vegetació exuberant. 

Si prefereixes allargar una mica l'excursió, pots sortir a peu directament del poble, des d'on t'espera una pista de 8 quilòmetres a través de la qual t'aniràs apropant a l'objectiu. Una altra opció, si tens un vehicle adequat, es apropar-t'hi amb cotxe i començar a caminar directament des del mirador de la Fou, amb la qual cosa la ruta es redueix a tan sols un quilòmetre i menys d'una hora, convertint-se en una opció ideal per als més petits o per a aquells que tinguin menys experiència. Aquest punt, on s'inicia el camí, t'oferirà una bona vista aèria del forat i el seu característic saltant d'aigua, tanmateix, per sentir-ne la seva essència, val la pena endinsar-s'hi. 

Per fer-ho, hauràs de seguir un camí ben marcat que descendeix fins als peus del mateix saltant. En aquest punt, et sentiràs com si t'haguessis transportat a un altre món on tot és fresc, humit i molt més silenciós. Si segueixes recorrent el camí, aquest et portarà a fer una circular per dins de l'engorjat. 

Durant la volta, et trobaràs alguns racons sorprenents com ara la Cova del Diable, on es diu que s'amagaven bandolers o la Font de la Fou, una curiosa font amb forma de guilla a la qual li raja l'aigua de la boca! Finalment, si encara volem acabar d'aprofitar el dia, pots anar a dinar davant del Santuari de Sentfores, un racó tranquil on les vistes de l’entorn tornen a ser molt boniques i, a part, hi ha unes taules amb bancs ideals per fer un bon àpat. 


Més informació:

Circular entre Castellterçol i Sant Quirze Safaja
Castell de Sant Miquel o Castell de Terçol
Sant Julià d’Uixols
Sant Quirze Safaja
Font de Sant Antoni
De Collbató a Montserrat
Santa Cova
Quinze Misteris de la Verge
Monestir de Montserrat
Circular a la Font de l’Horta i Pantà de Foix
Pantà del Foix
Santuari de Santa Maria de Queralt
Ruta de l’Empedrat de Morou
Parc Natural del Montseny
Bus Parc del Montseny
L'engorjat de la Fou
Santuari de Sentfore

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal