Educar en verd

Amb més de cent mil hectàrees d'espais protegits, les comarques de Barcelona són una destinació ideal per perdre’s a la natura. Però abans de penjar-te la motxilla, parlem dels arbres, els animals i tot el que has de fer perquè puguis gaudir de la teva visita amb la consciència tranquil·la. Si integres aquestes cinc normes generals, estaràs ajudant a preservar la flora i la fauna per a les generacions futures.  

1. Aparca el cotxe

Per ser verd és important viatjar verd. Així que, si no tens cotxe elèctric, et toca desplaçar-te als espais naturals amb un mitjà que contamini el mínim. Viatja amb tren i amb autobús, aprofitant els serveis de transport públic integrat dels parcs naturals del Montseny i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. I, una vegada al parc, demostra les teves qualitats com a genetfes anar els pedals de la bicicleta o, encara millor, camina! A les comarques de Barcelona hi ha una àmplia xarxa d'itineraris senyalitzats per a senderistes.

2. Respecta la natura

Caminar per la muntanya i observar la vida silvestre és una activitat molt enriquidora. Però no pots oblidar que la vida silvestre és indòmita i així ha de continuar, per la qual cosa no intentis domesticar-la, modificar-la ni treure-la del seu hàbitat. És molt important que no tallis flors, ni agafis minerals de record ni t’emportis llavors per plantar-les en testos: les llavors alimenten els insectes i els ocells, i, sense elles, no poden créixer noves plantes. Resisteix la temptació d’acostar-te als animals, especialment els ocells que nien en els arbres, perquè pots pertorbar-los i fer que marxin. Tampoc donis menjar als animals ni intentis tocar-los, perquè els pots causar problemes de salut, encara que no t’ho sembli. Et mors per veure de prop la fauna autòctona? Apropa’t a una reserva d’animals o visita qualsevol dels centres de recuperació de fauna que hi ha a les comarques de Barcelona.

3. No surtis del camí

Els itineraris dels parcs naturals estan senyalitzats per dues raons principals. En primer lloc, perquè no et facis mal ni et perdis: ningú vol que caiguis per un penya-segat o t’endinsis al bosc i no sàpigues sortir-ne. Però el segon motiu està relacionat amb temes de preservació de la biodiversitat i conservació del paisatge: caminar fora de la pista causa erosió, fa malbé la flora i molesta els animals. De manera que segueix sempre els senders marcats, no prenguis dreceres ni vagis camp a través i, òbviament, no acampis fora de les àrees designades: l'acampada només es pot realitzar en les zones expressament creades o als llocs indicats a tal efecte. Però no et preocupis! A l’interior dels dotze parcs naturals de les comarques de Barcelona, o al seu entorn més proper, trobaràs molts càmpings que compleixen amb els requisits de sostenibilitat mediambiental. Descobreix-los i podràs començar a presumir de ser un bon ecoturista!

4. Cuida’t tu també 

T’agrada l’aventura? Als espais protegits de les comarques de Barcelona hi ha molts racons on podràs deixar anar l’adrenalina. La muntanya de Montserrat, per exemple, es coneguda com la gran meca catalana de l'escalada i hi trobaràs precioses parets. Si vols fer una via ferrada,  vesal mític turó del Puigsagordi. A Guardiola de Berguedà pots passar una estona absolutament genial practicant barranquisme. Però, facis el que facis, no deixis de prendre totes les mesures de seguretat necessàries. Si vas sol, avisa sempre a algú dels teus plans. Porta prou menjar i aigua, roba d’abric, una llanterna, un impermeable i tot el que podries arribar a necessitar en cas d’emergència. Abans de fer un cabussó, comprova la profunditat de l’aigua, la seva temperatura i la velocitat del corrent. I assegura’t de sortir amb el mòbil ben carregat: encara que arribis a una zona remota del parc i et quedis sense cobertura, el telèfon et pot servir com a llanterna o com a brúixola.

5. No juguis amb foc

Qualsevol cosa que portis al parc, ha de sortir del parc quan tu marxis. Així que no llencis escombraries ni les enterris i, si pots, porta amb tu una bossa i retira les deixalles que trobis. No has de fer-ho si no vols, però els treballadors del parc es posaran molt contents si et veuen protegir la natura i és probable que comparteixin amb tu el seu paradís secret o, si més no, el lloc que més els agrada per a fer un pícnic. Recollir les escombraries dels demés serà una petició que et fem, però mantenir els incendis sota control és la teva obligació i has de saber que, als parcs naturals, només es pot fer foc a les barbacoes de les zones especialment senyalitzades i no sempre, ja que hi ha períodes de l’any en què l’ús del foc està totalment prohibit. Si no ho veus clar, demana informació als treballadors del parc o al cos d’agents rurals! És molt important que t’asseguris que no hi ha cap restricció per fer-ne foc abans d’encendre el primer llumí.

  • Atenció: Cada àrea protegida té les seves pròpies regulacions! Així que, davant qualsevol dubte, acosta’t a l'oficina del parc o el centre de visitants i fes la teva pregunta. Aprofita per demanar el pronòstic del temps, idees de rutes, mapes de camins o allò que necessitis... Les persones que hi treballen tenen apamat el terreny i estan molt conscienciades de la importància de deixar una empremta positiva a la natura.


Més informació:

Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona
Itineraris de la Xarxa de Parcs Naturals
Guia de campings de la Generalitat de Catalunya