5 cites romàntiques

Si estàs enamorat, celebra-ho! Et proposem una ruta pel Romanticisme, moviment cultural del segle XIX que s'associa amb músics, poetes i passions exacerbades. A les comarques de Barcelona aquest moviment coincideix amb fets històrics molt prosaics i rellevants: com són la industrialització, el planejament urbanístic i la recuperació de la llengua catalana. Una proposta que segur sorprèn la teva parella!

1. Casa Museu Verdaguer a Folgueroles

El gran poeta de la Renaixença és, sens dubte, Jacint Verdaguer, qui retornà el català a la categoria de llengua literària. A la Casa Museu Verdaguer a Folgueroles, la seva vila natal, entendràs la grandesa de la seva obra a través dels detalls de la seva vida quotidiana. Si hi pots anar, aprofita les rutes literàries per conèixer i descobrir els llocs verdaguerians del poble i el seu entorn a la comarca d'Osona.

2. La Masia d'en Cabanyes

Un altre espai dedicat al romanticisme és la Masia d'en Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú, un espai preciós que posa en valor el llegat del poeta Manuel de Cabanyes i la seva família. Hi ha una exposició que explica de manera entenedora i vivencial aquest moviment cultural a través d'un llegat artístic conservat pràcticament intacte en el seu escenari original, tant pel que fa a l'edifici com a l'entorn natural.

3. Els museus romàntics

Sens dubte, el romanticisme va deixar a la comarca del Garraf una petjada tangible encara avui en dia, tal com queda palès a través del seu patrimoni cultural. Els museus romàntics de Can Papiol a Vilanova i la Geltrú i el de Can Llopis a Sitges parlen de nissagues de terratinents i comerciants de vins, aiguardents i malvasia, advocats, historiadors i diplomàtics, tot embolcallat entre cortines de vellut, mobiliari sumptuós i col·leccions d'art.

4. Museu del Ferrocarril

Precisament la riquesa generada pel comerç de vins, aiguardents i malvasia, i també pels teixits d'indianes va donar una gran empenta econòmica a Catalunya i va permetre la seva progressiva modernització. D'aquesta en són exemples tots els plans urbanístics de l'època i, sobretot, l'arribada del tren. Al Museu del Ferrocarril coneixeràs com el tren ha transformat el món des de 1848, quan va arribar al nostre país.

5. L'Enrajolada, Casa Museu Santacana

A Martorell trobaràs el museu de l'Enrajolada, una antiga casa senyorial de quatre plantes i jardí que va pertànyer a la família Santana des del 1876. Els seu fundador, Francesc Santacana i Campmany va recopilar a casa seva restes de palaus i edificis religiosos antics, mogut per un idealisme romàntic. Els fons són molt variats i de procedència ben diversa; fins i tot  trobaràs materials arquològics que provenen de les excavacions realitzades pel mateix fundador a Martorell i a les seves rodalies. Quan facis la visita, veuràs que els elements  de la col·lecció  estan integrats a la casa cosa que fa la visita ideal per a ments curioses!


Дополнительная информация :

Casa Museu Verdaguer a Folgueroles
La Masia d'en Cabanyes
Museu Romàntic Can Papiol de Vilanova i la Geltrú
Museu Romàntic de Sitges
Museu del Ferrocarril de Catalunya
L'Enrejolada, casa-museu Santana

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal