Surt a pasturar!

Si t'agraden els animals, estar en contacte amb la natura, conèixer oficis tradicionals, i si a més a més portes canalla, sortir a pasturar per unes hores un ramat, sigui de xais o de cabretes, de ben segur et farà feliç. Vols conèixer en primera persona l'ofici de pastor? A les comarques de Barcelona hi ha diferents possibilitats de fer-ho!

Ens arribem en primer lloc a Bagà, lloc de pas del Camí dels Bons Homes. Probablement els càtars, en la seva fugida, devien trobar més d'un pastor pel camí. Aquesta feina, la de pastor, de ben segur ha canviat en alguns aspectes amb el pas dels segles, però la base segueix essent exactament la mateixa que quan els càtars varen passar per aquí i molt abans: acompanyar el bestiar als camps o a les muntanyes per tal d'alimentar-se. Tant si estàs fent el Camí dels Bons Homes com si no, pots acompanyar el pastor Ricard Garcia a Coma Bella (Coll de Pal) i veure com treballa, no només ell sinó també el gos d'atura, imprescindible perquè no s'esgarriï cap xai del ramat. Abans de sortir, però, cal carregar les bateries: el mateix Ricard serveix als participants un esmorzar a base de carn de xai i torrades. Ara sí, ja podem endinsar-nos amb el ramat als paratges del Parc Natural Cadí-Moixeró!

A Argençola, comarca de l'Anoia, el ramat que trauràs a pasturar –format per unes 600 ovelles i una quinzena de cabres– és de Cal Serrats, una empresa familiar amb terres i bestiar que elabora carn ecològica. Segons la data que triïs et tocarà matinar més o menys (de fet, a l'hivern no surten fins al migdia), i també segons l'època és possible que coneguis altres tasques del pastor, com ara quan les ovelles passen per cal barber... Però vaja, hi vagis quan hi vagis de segur que xalaràs amb les explicacions sobre l'ofici de pastor o donant de menjar als xais més petits.

Finalment, anem al Baix Llobregat, a Sant Boi. L'Associació La Gaiata, i dins el projecte Ramats al Bosc, permet acompanyar els pastors per unes hores els dissabtes i diumenges pels boscos dels voltants de Sant Boi i veure com les cabres fan una funció fantàstica de neteja del sotabosc i així evitar possibles incendis forestals.

  • Recorda portar roba i calçat adequats per fer aquesta activitat a l'aire lliure.


Дополнительная информация :

Cal Serrats
Camí dels Bons Homes
Projecte Ramats al Bosc

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal