Badalona, de ruta enoturística


Badalona de ruta enoturística? Sí, sí. Ho heu llegit bé. A Badalona hi ha vi i des de temps immemorials. Avui, ens proposem descobrir la Badalona més desconeguda i conèixer-ne els seus orígens.

Ens hi acompanyen en Carles i la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que després de fer una volta al món, han decidit conèixer a fons les comarques de Barcelona. Veniu a conèixer Badalona i la seva relació amb el vi?

Badalona monestir de Sant Jeroni de la Murtra wetravelcat

Ruta d’un dia per la Badalona més desconeguda

Passejar pel pont del Petroli, gaudir de la platja, asseure’s a una de les terrasses de la Rambla o anar de compres al carrer del Mar són les activitats més conegudes per fer a Badalona. Però, ens creieu si us diem que Badalona té un monestir del segle XV, una part rural on encara es produeix vi i un museu amb unes de les ruïnes romanes subterrànies més grans d’Europa? Us proposem descobrir-ho amb la següent ruta:

 • 10.00h Visita al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
 • 12.00h Visita a la masia Can Coll
 • 14.00h Dinar al restaurant Ca l’Arqué
 • 16.00h Passeig pel pont del Petroli
 • 17.00h Visita al Museu de Badalona
 • 18.30h Visita a l’exposició Bacus
Badalona encara és rural i produeix vi

Monestir de Sant Jeroni de la Murtra

Ja dins del parc de la Serralada de Marina, aquest petit monestir és un reducte de tranquil·litat a tocar de la ciutat. Entrar-hi és com endinsar-se en un altre món on el soroll i el tràfec del dia a dia desapareixen. Conserva un claustre modest però molt acollidor. Us recomanem perdre-us-hi una estona i observar tots els detalls que expliquen la història d’aquesta joia patrimonial desconeguda. A les claus de volta centrals de cada galeria hi veureu sant Jeroni, sant Jordi i els reis catòlics i a les parets, hi ha esculpits els escuts de les famílies mecenes que van ajudar a finançar el monestir durant l’edat medieval.  

Badalona monestir de Sant Jeroni de la Murtra

El descobriment d’Amèrica i el monestir

Els primers jerònims van arribar-hi l’any 1416 i entre els segles XV i XVI van construir el monestir de Sant Jeroni de la Murtra que ja acumula 6 segles d’història. Els reis catòlics hi van passar llargues temporades i van col·laborar en la seva construcció. De fet, hi vivien l’any 1492 i es creu que va ser precisament en aquest indret on Colom va anunciar el descobriment d’Amèrica. Busqueu entre les columnes del claustre els rostres esculpits de diferents personalitats de l’època com els reis Catòlics i Colom.

Badalona monestir de Sant Jeroni de la Murtra escut reis catòlics

L’església i el final de la vida monàstica

Fins el 1835, el monestir va seguir rebent frares i va arribar a tenir-ne fins a 30, més els novicis. Quan Espanya va començar a perdre colònies, es van començar a incautar béns a l’Església i hi va haver una onada de crema de convents. Sant Jeroni va ser-ne víctima i per això avui trobem l’església a cel obert. Una pena, però a l’hora li dona un ambient especial.

Badalona monestir de Sant Jeroni de la Murtra l'església a cel obert

Els estiuejants i el vi

A partir de llavors, el monestir va tenir diferents propietaris i es va convertir en una residència d’estiueig per a 20 famílies. Entre juny i setembre, fins a 100 persones vivien al monestir. És llavors quan es van començar a explotar les terres del voltant i es va començar a elaborar vi. De fet, encara avui, just davant de la font, es poden veure antigues eines vinícoles i, escrits a la paret, els comptes de venta del vi.  

Badalona monestir de Sant Jeroni de la Murtra

Masia de Can Coll de Canyet

Ubicada al barri de Canyet, és una mostra que Badalona encara conserva una zona rural. Aquí, en Josep i la Francesca Coll són la cinquena generació d’una família vitivinícola. Actualment, tenen un conreu de pansa blanca i merlot i produeixen el vi Orígens per recordar d’on ve la seva família. Dins de la DO Alella, elaboren dos tipus de vi: el rosat i el blanc. El rosat és el que explica la història de la zona, ja que antigament totes les finques de Canyet produïen aquest tipus de vi: el vi rosat de Canyet. De fet, des de 2016, Badalona forma part del Consorci d'Enoturisme DO Alella per potenciar la història, la cultura i el patrimoni vinícola. 

Badalona masia de can Coll de Canyet on es fa el vi Orígens

El vi Orígens

La visita guiada que fa en Josep, s’ha de viure. És plena de detalls sobre el tipus de vinya, el perquè de la poda i, sobretot, la història de la seva família. La passió amb la que ho explica s’encomana i et consciencia de l’esforç que suposa elaborar un bon vi. La visita acaba a l’antic cub amb un pica-pica i una cata de vins.

El vi Orígens es fa a Badalona

Dinar al restaurant Ca l’Arqué

Arriba el moment de maridar el vi Orígens amb la gastronomia badalonina. El restaurant Ca l’Arqué ofereix un menú que permet tastar plats típics dels pescadors com pop amb patates i all i oli. De primer, musclos a la brasa, escalivada i sonsos. Tot deliciós i lliga perfectament amb el vi rosat Orígens.

Badalona restuaurant Ca l'Arqué pop ofegat

Pont del Petroli

Per fer baixar el dinar i esperar que obri el museu, fem una passejada fins la icona de Badalona. L'actual Pont del Petroli es va construir els anys 60 com una infraestructura d’ús que permetia el traspàs d’hidrocarburs des dels vaixells cisterna cap als dipòsits a terra. A punt de ser desmuntat l’any 2001, un conjunt de ciutadans va lluitar per mantenir-lo ja que es tracta de l’únic pont d’aquestes característiques a la costa catalana. L’ajuntament de Badalona el va adquirir l’any 2003 i després de restaurar-lo, el va obrir al públic 6 anys després. Ara, és un espai que t’endinsa 250 metres dins del mar i que, a més, amb la instal·lació de diferents instruments permet obtenir dades de les condicions marítimes, físiques i biològiques.  

Badalona pont del Petroli Carles wetravelcat

Museu de Badalona

El museu de Badalona és un imprescindible per conèixer els orígens de la ciutat. Un recorregut subterrani us permetrà veure l’estructura de Baetulo, algunes de les seves cases i botigues i el seu clavegueram. A l’inici, veureu les termes romanes que conserven les tres estances principals i alguns terres amb mosaics. En els 3.400 metres quadrats que té el museu també hi veureu diferents peces recuperades, com joies, ceràmiques o diferents sistemes d’enterrament. Una de les peces més especials és la Venus de Badalona.

Museu de Badalona col·lecció de peces

La Baetulo vinícola

També descobrim que els orígens del vi a Badalona venen precisament de l’època romana, quan s’exportava fins a l’actual França, Alemanya i Roma. Una producció que va permetre enriquir la zona i comprar materials d’arreu del Mediterrani com marbres de Tuníssia. Un audiovisual fa una recreació del que havia pogut ser Baetulo. Ens sorprèn saber que fins i tot s’ha pogut estudiar l’alimentació dels primers badalonins. Menjaven eriçons de mar, sardines, sorolls i pèsols. Aneu-hi, és una autèntica meravella!

Museu de Badalona

Exposició Bacus, les màscares del déu

La cirereta del pastís és l’exposició itinerant que hi ha a l’entrada del museu sobre el déu del vi, del teatre i de la fecunditat, Bacus. Una mostra que explica els orígens del déu i la seva relació amb Baetulo on, a més de disposar d’un teatre tenia la principal font de riquesa en el conreu de la vinya i en la producció i comercialització del vi. L’exposició té més de 50 representacions de Bacus que han cedit diferents museus catalans. Una de les més ben conservades, de Badalona. La mostra serà al museu fins al mes de juny i després es portarà a altres sales d’exposicions, com Empúries.  

Museu de Badalona exposició Bacus

Informació pràctica

 • Consorci d'Enoturisme DO Alella: la ruta que hem fet nosaltres l’ofereix íntegrament amb tot inclòs l’empresa Viemocions, amb un producte que anomena Badalona. Els orígens: cultura, natura i vi  i que costa 69 euros per persona. L’única cosa que hi hem afegit nosaltres és la passejada al pont del Petroli, que és totalment gratuïta.
 • Sant Jeroni de la Murta: obre de dimarts a diumenge de 10 a 13h i ofereix visites guiades diumenges a les 10.30h i a les 11.30h.  La resta de dies, cal concertar-les. L’entrada lliure val 3 euros i guiada, 5. També s'hi poden fer estades de silenci a l'hostetgeria. 
 • Masia de Can Coll de Canyet: ofereix visites guiades sota demanda trucant al 93 395 12 66 i acostumen a durar unes 2 hores.
 • Ca l’Arqué: és un dels restaurants amb més renom de Badalona i hi podreu menjar per uns 25-30 euros per persones. Nosaltres fem el menú Viemocions que inclou la ruta que hem fet.  
 • Museu de Badalona: obre de dimarts a dissabte de 10h a 14h i de 17h a 20h i diumenges de 10h a 14h. L’entrada costa 6,5 euros i també dona accés a la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini (altres restes romanes de la ciutat). Si voleu el servei d’audioguia (molt recomanable), haureu d’afegir 2,40 euros.
 • Transport: nosaltres hem fet la ruta en cotxe i a peu, però a la web de Viemocions també trobareu informació per fer-la en transport públic. 


Дополнительная информация :

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.