Calaf, un dia complet


Calaf, la vila del mercat. I molt més, afegiríem nosaltres. Sens dubte el seu gran atractiu són les botigues antigues que s’han recuperat a la Plaça Gran. Vuit joies ambientades al segle passat plenes de detalls i d’història. Però en la ruta d’avui també descobrirem el campanar de Calaf i les seves vistes, les cases senyorials més importants del municipi i, per acabar, farem una volta amb baCiCleta, bicicletes de muntanya elèctriques, per descobrir els entorns de la vila.

Com sempre, ens hi portaran en Carles i la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que ens detallaran la ruta a seguir per no perdre’ns cap detall. Qui ve a descobrir aquest poble de l’Alta Anoia?

  • 10.00h Ruta pel poble
  • 12.00h Visita guiada per les botigues antigues
  • 14.00h Dinar al restaurant Kedeví
  • 16.30h Ruta amb bici elèctrica La baCiCleta (font de la Llavinera i castell de Boixadors)

Les vistes de Calaf

Campanar de Calaf

Arribem a Calaf un dia de tardor de temperatura ideal i el primer que fem és anar a l’església per pujar al campanar, que amb 56,6 metres és un símbol inequívoc de Calaf i orgull de tot un poble. Anomenat també el far de la Catalunya Central, es va començar a construir el 1670 i es va acabar el 1889. Per arribar a dalt de tot, cal pujar 225 esglaons, però es fan 4 parades. Primer, per contemplar l’església des del balcó; després, per sortir a la base del campanar, on es pot passejar per la teulada de l’església i veure el campanar des de totes les perspectives; a continuació, per veure el mecanisme de l’antic rellotge de l’església; i per acabar, per arribar al punt més alt, on hi ha unes vistes envejables de Calaf.

El campanar de Calaf

Església de Calaf

Per un poble petit com Calaf, l’església de Sant Jaume és força gran, ja que quan es va començar a construir l’any 1597, la vila vivia una època d’esplendor gràcies a la producció de blat, que es pagava car i era producte d’exportació. El temple, però, no es va acabar fins l’any 1720 i per això es tracta d’un edifici renaixentista de tradició gòtica.

L'església de Calaf

Plaça Gran

L’església està ubicada a la Plaça Gran, on antigament s’hi celebrava el tradicional Mercat de Calaf, molt important per la gran activitat que tenia i la quantitat de gent que s’hi aplegava. És una plaça molt bonica amb cases de diferents èpoques bastides sobre porxos que li donen un aspecte molt fotogènic i que l’han fet mereixedora de la denominació de Bé Cultural d’Interès Nacional.

Els porxos de la Plaça Gran de Calaf

Cases Senyorials

Després de descobrir l’epicentre de la vila, comencem a passejar pels carrerons a la recerca de les cases senyorials més importants. Una d’elles és Can Matrícules (a la foto) i correspon a una edificació dels segles XVI i XVII, l’època d’esplendor de la vila. Fixeu-vos en els picaportes: són d’estil colonial i representen un indi, fent al·lusió a la gran importància del comerç català amb Amèrica. Una altra de les cases senyorials destacades és Cal Figuerola, més tardana. Construïda al segle XIX va ser la casa on l’any 1816 va néixer Laureà Figuerola, que entre 1868 i 1870 va ser ministre de finances i va instaurar la pesseta.

Can Matrícules a Calaf

El mercat

Si aneu a Calaf un dissabte, topareu amb el mercat setmanal. Ara ja no se celebra a la Plaça Gran, sinó al voltant de la Plaça dels Arbres i al Raval de Sant Jaume, però és l’herència del famós mercat que durant segles va situar Calaf com la població més destacada de la zona.

Les botigues antigues de Calaf

Visita de les botigues antigues

Tornem a la Plaça Gran per començar la visita de les botigues antigues, un imprescindible si veniu a Calaf. La Plaça Gran va ser el centre neuràlgic de la vila on, des de l’any 1226 s’hi feia el famós mercat de Calaf. Aquest fet va suposar l’obertura de més de 40 comerços al voltat de la plaça i de tot el casc antic. Als anys 50, el mercat es va traslladar a la plaça dels Arbres i, poc a poc, tots aquests comerços van anar tancant. Des de 2018, el projecte “Les botigues de la Plaça Gran” ha retornat la vida a 8 d’aquests antics comerços, una iniciativa que va rebre el guardó a la innovació turística 2018 de la Generalitat de Catalunya. Durant una hora i mitja, aquests 8 espais obren de nou les seves portes per mostrar com eren les botigues el segle passat. Es veu una bodega, una impremta, una pastisseria, un ultramarinos, una pastisseria-galeria d’art, una merceria-perfumeria, una escola i una cistelleria. Nosaltres, us en destaquem tres:

Les botigues antigues de Calaf

La Bodega

Ambientada als anys 40, entrem a una bodega que també feia funció de taverna. A dins, descobrireu que, com que a Calaf no hi havia vinyes, el vi arribava, principalment de Gandesa i el Priorat. Una petita taula feia de taverna on s’hi reunien els miners que treballaven a les mines de carbó de la zona i els vilatans. Fixeu-vos en el tipus de tabac que s’hi venia i en el llistat de preus dels licors.

La bodega de Calaf

Imprenta Juan Oller

La família Oller, originàriament matalassera, va tenir l’oportunitat de fer-se càrrec del negoci de l’impremta passada la Guerra Civil i no es va traslladar de la plaça fins l’any 1977. Amb maquinària de més de 100 anys que encara funciona, podreu descobrir des de com es confeccionaven els textos fins a com s’enquadernaven. Un autèntic museu que guarda cartells de fa més de 80 anys.

La impremta de Calaf

Pastisseria cal Mestres

Aquesta botiga va ser una de les últimes que va tancar a la plaça. Va resistir fins l’any 2006 i havia obert les portes el 1948. S’ha restaurat i ambientat als anys 70, però hi conviu maquinària de diferents èpoques, com dos molinets de cafè, un de manual i un d’elèctric, que també ratllava formatge. Les seves especialitats pastisseres eren el torró de crema cremada i les mones, però com a totes les botigues, s’hi acabava venent tot tipus de producte, per això també hi trobem des de pasta a granel fins a paper de vàter Elefante.

Pastisseria Cal Mestres de Calaf

Dinar al Kediví

Després d’un matí de visites, toca recuperar forces. Triem el restaurant Kediví, on ofereixen una cuina que uneix tradició i modernitat, plena de contrastos. Podreu triar entre carta i menú de cap de setmana, però us assegurem que totes les opcions són divines.

Ruta amb la baCiCleta

Amb la panxa plena, ens embarquem a l’aventura de descobrir els voltants de Calaf sobre d’una baCiCleta. La baCiCleta és una empresa familiar que ofereix lloguer de bicicletes de muntanya elèctriques. En Jaume i l’Anna us assessoraran en tot moment de quina és la millor ruta a seguir per descobrir els paisatges més bonics de l’Alta Anoia.

La bacicleta de Calaf

La Font de la Llavinera

Per començar anem, per una ruta plana i accessible per tota la família, fins a la font de la Llavinera. Entre prats, petits boscos i resseguint un antic camp d’aviació, arribem a un racó tranquil que té una bassa i una font restaurada recentment. Fem una parada i decidim que no n’hem tingut prou. Anar amb baCiCleta és glòria. Realment, l’ajuda del motor elèctric fa que et cansis bastant menys!

La font de la Llavinera amb bacicleta

El Castell de Boixadors

Ens animem a posar més a prova la baCiCleta i pugem fins al castell de Boixadors. I la bici és comporta més que bé! Arribem a dalt gairebé sense esbufegar i... quines vistes! Llàstima que trobem el castell tancat per obres, però sinó, recomanem fer la visita i pujar fins a la torre, perquè les visites deuen ser encara més impressionants. Tornem cap a Calaf xino-xano passant pel petit nucli de la Fortesa, un poblet que sembla aturat en el temps. Hem passat un dia rodó a Calaf!

El castell de Boixadors amb bacicleta

Informació pràctica

  • Campanar: per pujar al campanar heu de demanar a l’oficina de turisme que us obrin l’església i us acompanyin. Normalment ho fan sense problema.
  • Visita de les botigues antigues: la visita guiada a les botigues antigues es fa de dimarts a dissabte a les 10 i a les 12h. Si hi aneu un diumenge, heu de tenir en compte que entre octubre i maig només les fan el primer i el tercer diumenge de mes a les 11h. A l’estiu (juny, juliol agost i setembre), podreu fer-les tots els diumenges a les 10.30 i a les 12.30h. El preu són 5 euros per persona i el punt de sortida és l’oficina de turisme de Calaf, a la plaça dels Arbres.
  • Restaurant Kediví: els caps de setmana podeu fer carta o menú. El menú té un preu de 17.50 euros.
  • La baCiCleta: podeu llogar la bici, mig dia per 30 euros, o tot el dia per 40. També tenen bicis per nens i cadiretes o carros per dur els petits darrera. Quan la llogueu, l’Anna i en Jaume us informaran de la millor ruta per fer i les indicacions per seguir-la.


Дополнительная информация :

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.