De ruta amb el Tram


Sabíeu que a tocar de les parades del Tram hi ha obres d’art que ens ajuden a entendre el passat arquitectònic del Baix Llobregat? La Ruta del Tram amaga molts tresors, però nosaltres avui ens volem centrar en l’arquitectura. Per això, començarem a Esplugues de Llobregat descobrint Can Tinturé i el museu de la Rajoleta, seguirem fins a Sant Joan Despí descobrint l’obra modernista de Jujol i acabarem a Sant Just Desvern per conèixer un dels edificis més singulars de Catalunya, el Walden 7.

Ens hi portarà la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que ha creat una ruta d’un dia perquè pugueu gaudir de tots els atractius sense haver de córrer. Us proposem fer aquesta ruta un diumenge, us animeu a seguir les seves passes? 

 • 10.00h Can Tinturé (per lliure)
 • 11.00h Visita Guiada al Museu de la Rajoleta
 • 12.30h Centre Jujol- Can Negre (per lliure)
 • 13.30h Passejada per Sant Joan
 • 14.30h Mirador de Sant Just
 • 15.00h Dinar al Mirador
 • 17.00h Edifici Walden 7

Esperant el Tram

Esplugues de Llobregat

Al final de l’article us explicaré amb detall el recorregut que cal fer amb el Tram per seguir aquesta ruta, però la primera parada que faig és a Esplugues, on m’hi esperen dos museus: Can Tinturé i el Museu de La Rajoleta. Serà el primer contacte amb l’arquitectura del Baix Llobregat, on descobriré un element bàsic, però imprescindible en la decoració dels habitatges catalans durant molts anys: la rajola.

Can Tinturé

Can Tinturé conserva la col·lecció de rajola de mostra de Salvador Miquel. Una exposició de les rajoles que van decorar habitatges catalans des dels temps medievals fins al moment en què es va industrialitzar el seu procés de fabricació. Salvador Miquel, de la Barceloneta, es va dedicar a recuperar tot tipus de rajoles ja que creia que eren testimoni artístic i històric de l’arquitectura catalana. Esplugues va comprar el seu llegat després de descobrir la vinculació de la població amb la fabricació de rajoles al llarg de la història.

La Cris a Can Tinturé

Les rajoles de mostra, petites obres d’art

Són peces ceràmiques de producció molt abundant amb temàtica generalment geomètrica pensades per posar una al costat de l’altra i fer un dibuix infinit. Poden ser de motiu tancat, on cada rajola té un motiu independent, o de motiu obert, que necessita més d’una rajola per configurar un dibuix sencer. Per a Salvador Miquel era una expressió de riquesa cultural que calia preservar, petites obres d’art.

Les rajoles de mostra de Can Tinturé

Els forns de La Rajoleta

Com es fabricaven aquestes rajoles de mostra, però sobretot les que es van fabricar en plena industrialització, ho descobrireu al Museu de Ceràmica La Rajoleta. Aquesta antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, ens descobreix diferents forns i maneres de coure rajoles. Uns dels forns més singulars són els de coll d’ampolla, que aguantaven altíssimes temperatures, però a la fàbrica també coneixereu els forns àrabs o de reflex metàl·lic.

Les forns de coll d'ampolla de La Rajoleta

Museu de Ceràmica La Rajoleta

No us perdeu l’interior del museu. És una meravella on descobrireu a fons la història d’aquesta fàbrica, una empresa pionera al país que va tenir una vinculació molt important amb les obres de Gaudí i d’altres arquitectes modernistes. La Rajoleta va produir rajoles que es troben al Palau Güell, al Parc Güell, al Palau de la Música o a l’Hospital de Sant Pau. Això va ser possible gràcies a l’època d’esplendor de la fàbrica, gestionada per Pau Pujol, fill de Jaume Pujol i Bausis, fundador de La Rajoleta. Pau Pujol era enginyer industrial i coneixia els arquitectes del moment i és per això que les rajoles d’Esplugues són presents a grans obres modernistes.

El museu de ceràmica de la Rajoleta

Sant Joan Despí

La meva particular ruta arquitectònica pel Baix Llobregat segueix amb el modernisme de Sant Joan Despí, concretament la que em porta a conèixer l’obra de Josep Maria Jujol. Només visito el Centre Jujol-Can Negre per lliure, però si us sobra temps o hi aneu un dia amb més temps, podeu fer la ruta modernista de Jujol a Sant Joan Despí, que es fa guiada l’últim diumenge de cada mes i inclou edificis com la Torre de la Creu, també coneguda com la Torre dels Ous, la primera obra de Jujol al municipi.

La Torre de la Creu de Jujol

Centre Jujol-Can Negre

L’obra més reconeguda de Jujol a Sant Joan Despí és el Centre Jujol-Can Negre. Actualment és un edifici públic que inclou l’escola d’art, però a principi del segle XX era la masia d'una de les famílies més influents de la zona, els Negre. Ells van voler fer una reforma a la casa i la van encarregar a Jujol que, mantenint l'essència, la va convertir en la joia modernista que és avui tot fent un homenatge a la verge Maria. A la façana, l’esgrafiat representa el seu vestit. Fixeu-vos també en el banc de trencadís que hi ha a l’entrada, Jujol era un artista d’aquesta tècnica i, de fet, els bancs del Parc Güell o algunes parts de la Pedrera són obra seva.

El Centre Jujol-Can Negre

L’interior del Centre Jujol-Can Negre

Però la part de l'obra més impressionant del Centre Jujol-can Negre és a l'interior i, concretament, a l'escala que va del segon al tercer pis. Jujol va alçar la casa un pis i és aquí on va poder esplaiar-se més, ja que a la resta de zones va mantenir l’estructura i totes les obertures que ja tenia la masia. Va convertir l’escala del segon al tercer pis en la pujada al cel, pintada de blau i plena de motius religiosos. En una part s’hi poden veure Sant Pere i Santa Engràcia, els noms dels propietaris de la casa, detalls que incorpora Jujol que fan d’aquesta obra tan especial. Tampoc us perdeu la capella, una altra obra dins de la casa, on podreu apreciar el seu art basat en el reciclatge i el reaprofitament dels materials. Una làmpada feta de ferro forjat, però plena de moviment, o una finestra partida en tres parts amb un engranatge d’obertura diferent per cada part. L’enginy de Jujol era interminable i sempre pensava en fer espais estèticament bonics, però a l’hora funcionals. Si us entreteniu a descobrir els detalls de la casa, trobareu més d’una sorpresa.

L'escala del Centre Jujol-Can Negre

Sant Just Desvern

L’última parada d’aquesta ruta la fem a Sant Just Desvern. Si per alguna cosa s’ha fet conegut aquest municipi del Baix Llobregat és per tenir un dels estudis d’arquitectura més reconeguts de Catalunya. El Taller d’arquitectura Ricardo Bofill és també el culpable que cada vegada més turistes s’apropin a la població per descobrir una raresa arquitectònica: l’edifici Walden 7. Però no és el seu únic atractiu. 

El Mirador de Sant Just

El Mirador de Sant Just

Si creueu el Baix Llobregat per arribar a Barcelona segur que us haurà cridar l’atenció un torre estreta i llarga al bell mig de la població. És el mirador de Sant Just. Amb 105  metres d'alçada s'aconsegueixen unes vistes de part de la comarca i Barcelona envejables. La torre és l'antiga xemeneia de la fàbrica de ciment Sanson (encara en actiu a Sant Feliu de Llobregat), que es va reconvertir en un mirador amb un ascensor amb terra i sostres transparents que et porta a veure les millors visites panoràmiques de la comarca.

Les vistes del mirador de Sant Just

Dinar a El Mirador

A la base de la torre, a 30 metres sobre el terra, s'hi va instal·lar el restaurant el Mirador, un establiment que treballa amb producte de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat. Un espai gastronòmic molt acollidor, de forma circular i de parets de vidre situat al voltant de la xemeneia. Ofereix plats a la carta i menús de temporada elaborats amb un producte fresc local molt ben confeccionat. Un àpat deliciós i amb vistes que no us decebrà. 

El restaurant El Mirador

Walden 7

300 habitatges i 1.000 veïns en un edifici. El Walden 7, construït als anys 70, va ser una utopia feta realitat del Taller d’Arquitectura de Ricardo Bofill. Un conjunt d’arquitectes van voler fer realitat les teories d’un pensador americà de fer una nova manera de viure: una ciutat vertical on hi haguessin tots els serveis necessaris, des de botigues fins a escola i metge. Una idea que no es va acabar de fer realitat i que degut als seus defectes de construcció va estar a punt d’enderrocar-se. Finalment, però veïns i administracions van rehabilitar aquest edifici tan singular que fins que no tens davant no et fas la idea de la seva magnitud. Diuen que dels 300 habitatges de 30, 60 o 90 metres quadrats no n’hi ha cap d’igual i que als 70 hi van viure bohemis i avui l’habiten els que ja es coneixen com a waldenites.

El Walden 7

De ruta amb el Tram

A partir de l’1 d’octubre, Turisme Baix Llobregat torna a posar en funcionament la campanya “De ruta amb el Tram”.  Noves promocions de la Ruta del Tram que inclouen descomptes a tots els atractius turístics de la comarca. Una campanya que compta amb novetats com un llistat de restaurants km0 del Baix Llobregat que cuinen amb producte fresc del Parc Agrari. Podeu trobar tota la informació a www.rutadeltram.cat.

De ruta amb el Tram

Informació pràctica

 • La ruta que us proposo en aquest post està pensada per fer un diumenge, quan estan obertes les instal·lacions que proposem visitar.
 • Indicacions i parades per fer aquesta ruta arquitectònica: haureu d’arribar a la parada “Pont d’Esplugues” per fer la visita als museus d’Esplugues. Després haureu de tornar a aquesta mateixa parada i agafar un T1 o un T2 fins a “Bon viatge”, en direcció Llevant-Les Planes (15-20 minuts). Per anar a Sant Just, torneu a “Bon viatge”, agafeu un T1 o un T2 direcció Francesc Macià fins a “Montesa”. Allà feu transbord, canvieu de via i agafeu un T3 en direcció Sant Feliu-Consell Comarcal fins a la parada “Walden”. Calculeu que per fer aquest tram podeu tardar 30 minuts, a causa del transbord i que la freqüència dels T3 és menor a la resta de trams.
 • Ruta del Tram. Per fer ús dels descomptes de la ruta, només cal que us els descarregueu de la web, on també podeu consultar totes les activitats i descomptes que hi ha.
 • Can Tinturé. Obre de dimarts a dissabte de 17h a 20h i dissabte, diumenge i festius de 10 a 14h. El preu de l’entrada és de 3 euros, gratuïta, els dissabtes. Combinada amb el museu de la Rajoleta son 4 euros, amb un 50% per a usuaris de la Ruta del Tram. Els diumenges també fan visites guiades a les 12h.
 • La Rajoleta. Obre diumenges d’11 a 13h i només es pot visitar amb visita guiada a les 11h o a les 13h. El preu de l’entrada és de 3 euros, combinada amb Can Tinturé són 4 euros, amb un 50% per a usuaris de la Ruta del Tram.
 • Centre Jujol-Can Negre.El preu de l’entrada és de 2,60 euros; amb un 10% de descompte amb la Ruta del Tram. També heu de saber que el darrer diumenge de cada mes a les 11h es fa una ruta guiada a totes les obres de Jujol del municipi que costa 6 euros amb un descompte 2x1 amb la Ruta del Tram.
 • El Mirador i el restaurant El Mirador.L’entrada per accedir al mirador és gratuïta. Heu de pujar en ascensor al pis del restaurant i allà demanar l’accés per pujar al mirador. Els menús al restaurant tenen diferents preus, però el menú diari costa 16.95 (més IVA) i el menú a la carta els caps de setmana us pot sortir entre 25 i 30 euros per persona.
 • Walden 7. No és permesa l’entrada a l’interior de l’edifici. Però des de fora i des del mirador us podeu fer una idea de la magnitud del Walden 7.


Дополнительная информация :

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.