El Maresme, territori iberoromà


Tarraco, Barcino o Iluro van ser algunes de les ciutats més rellevants de la Catalunya romana, però us sona si us parlem de Ilturo, Vila Primiliano o Vila Taliano? Són els noms romans del que avui coneixem com a Cabrera de Mar, Premià de Dalt i Teià i que formaven part de l’àrea que els romans van anomenar Laietània. Avui, ens proposem descobrir els jaciments romans més importants que hi ha en aquestes poblacions del Maresme.

Ho farem acompanyats de la Cris, del blog de viatges en català wetravel.cat, que s’endinsarà al Maresme seguint els passos que van seguir els romans. A punt per conèixer aquest territori iberoromà? Seguirem aquest recorregut:

 • 10.00h Cella Vinària de Vallmora (Teià)
 • 12.00h Museu de Premià de Dalt
 • 14.00h Dinar al restaurant Arrels
 • 16.00h Ruta per Cabrera de Mar
 • 18.00h Castell de Burriac

Cella Vinària de Vallmora

Va ser un important centre de producció de vi entre els segles I aC i V dC on s’hi han documentat les premses més grans de tot Europa, amb unes bigues de 9 metres de llargària i 3.000 quilos de pes que, de fet, s’han reconstruït perquè el visitant es pugui fer una idea de les seves dimensions. Té una particularitat: no s’han trobat restes de cap vila romana al costat i, per tant, el converteix en un centre de producció aïllat, un fet poc usual. La visita al jaciment es pot fer per lliure i està molt ben senyalitzada amb plafons informatius que situen els torcularia (sales de premsat), els laci (dipòsits de most) i les dolia (tines de ceràmica semisoterrades que servien per a la fermentació i la conservació del vi).

La premsa de la Cella Vinària de Teià

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Però la troballa més important la trobareu al centre d’interpretació i és el signaculum, un segell de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: "Epictec, esclau de Luci Pedani Clement". Aquest segell es posava a totes les àmfores que sortien de Vallmora cap a tot l’imperi romà. Al museu també descobrireu el procés de la romanització a Catalunya i curiositats dels romans.

El centre d'interpretació de la Cella Vinària de Teià

El vi romà

Però quin tipus de vi produïen a Vallmora? Al jaciment també  descobrireu que s'hi feia un vi de poca qualitat. Tot i que actualment s’estan fent estudis que ho desmentirien i que treballen per demostrar que s’hi produïen diferents tipus de vi, l'hipòtesi més extesa és que a Vallmora s'hi feia un vi de batalla. Es tractava d’un vi de tropa, amb força graduació alcohòlica, que es distribuïa entre les legions perquè s’entonessin abans de lluitar. També s’ha documentat que es feia servir mel i aigua salada per a la seva conservació i cendres de pi i pols de marbre per estabilitzar el vi i controlar la seva acidesa.

El vi de Teià a l'edat romana

Museu de Premià de Dalt

La propera parada del dia és Premià de Dalt. Tot i que no té cap jaciment visitable, el museu guarda algunes de les peces que s’han trobat al municipi. Es creu que hi havia diverses viles romanes i tot i que no n'hi ha cap d'excavada, les restes més significatives s’han trobat al voltant de l’ermita de Santa Anna. El museu també té una explicació de les troballes que es van fer a la Cadira del Bisbe, un jaciment iber.

El museu de Premià de Dalt

El plat d’Ulisses

Però si hi ha una peça singular al museu és el plat d’Ulisses. Es tracta d’una peça única, ja que només se n’han trobat dues més de similars: una a Grècia i l’altra a Alemanya. És un plat de ceràmica de terra sigil·lada africana provinent de Thysdrus (ciutat romana actualment pertanyent a d’El Djem, Tuníssia) amb dos passatges de l’Odissea, el poema èpic grec que Homer va escriure per relatar la tornada de l’heroi a casa, després de la guerra de Troia. Al plat es pot veure una escena de Escila, on Ulisses és lligat al pal del vaixell per poder escoltar el cant de les sirenes sense embogir. L’altra escena fa referència al palau de Circe, on la fetillera vol fer beure un brevatge a Ulisses perquè es quedi sempre al palau. La troballa d’aquest plat és tan important per Premià de Dalt que ha creat la Ulisses Fest, una celebració d’un cap de setmana plena d’actuacions, tallers, activitats relacionades amb els romans i el personatge mitològic, gastronomia, enoturisme, cultura i patrimoni que aquest 2019 té lloc el 20 i el 21 de setembre a la Plaça de l’Espolsada.

El plat d'Ulisses, la peça més important del museu de Premià de Dalt

Dinar al restaurant Arrels

Cuina de temporada amb productes de proximitat. Així és com es defineix el restaurant Arrels, situat en ple centre de Premià de Dalt. Una cuina fresca i moderna que fa poc que ha obert les seves portes i que ofereix menús de cap de setmana. La meva tria: amanida de maduixes amb vinagreta de mango, molt refrescant, sípia a la planxa amb verdures, bona, i pastís de formatge, una ració abundant i ben treballada.

El menú del restaurant Arrels

Ruta per Cabrera de Mar

Amb la panxa plena, me’n vaig a recórrer el bressol dels romans al Maresme: Cabrera de Mar. El punt de sortida és Can Benet, on hi ha el centre d’atenció als visitants i les restes d’una casa senyorial republicana amb mosaics geomètrics, que lamentablement segueixen enterrats perquè es troben sota la carretera. Aquí trobareu un panell informatiu amb la ruta per lliure que us proposem seguir. A grans trets passareu pels jaciments de Ca l’Arnau i can Modolell, les masies de can Bartomeu i cal Conde, el nucli de Cabrera i el castell de Burriac. Tingueu en compte que us trobeu al que es creu que va ser el primer assentament romà del Maresme. Aprofitant la bona situació del poblat iber de Burriac, els romans van crear la Laietània. 

Els jaciments romans de Ca l'Arnau

Ca l’Arnau

Els trobareu només sortir de Can Benet pujant per la riera. Habitualment no s’hi pot entrar per lliure, però trobareu dos miradors que us permetran fer-vos una idea del que s’hi amaga. Primer, trobareu les termes de Ca l’Arnau, considerades les termes romanes documentades més antigues de la península ibèrica, sobre el 140 aC. Van ser unes termes públiques on es poden veure les diferents sales (tepidarium i caldarium) i els forns que servien per escalfar l’aigua. Seguint riera amunt, hi trobareu els forns de ca l’Arnau, on es produïen àmfores per transportar vi que, com ja he descobert a Teià, tornen a demostrar que a la zona s’hi feia una producció important. De fet, es diu que la Laietània era coneguda com els jardins de Dionís, déu del vi, per la gran quantitat de vinyes que hi havia.

El forn de ca l'Arnau

Can Modolell

Aquest és el jaciment que menys visible és des de l’exterior. És singular perquè és un centre de culte del segle I dC on s’hi han trobat restes del mitraisme, una religió que va conviure amb el cristianisme, però que no va progressar perquè es predicava a llocs tancats. És curiós perquè es tracta d’un lloc que encara està força tancat i que no és visitable habitualment, però si teniu l’oportunitat d’entrar-hi, hi veureu molt ben conservades les columnes de la porta d’entrada i el paviment que portava al seu interior. També hi trobareu explicacions sobre el déu Mitra i l’organització jeràrquica d’aquesta religió.   

Can Modolell, un jaciment de culte

La masia de Can Bartomeu

Ja fora de l’edat romana, però relacionat amb la importància vinícola que va seguir tenint el Maresme fins l’arribada de la fil·loxera a final del segle XIX, la masia de Can Bartomeu va ser el major productor de vi de la zona. Amb orígens al 1622, ara acull algunes entitats del poble i la ràdio de Cabrera. També s’hi fan visites guiades per conèixer la seva vinculació amb el vi, ja que encara conserva les premses, el cub i algunes de les botes.

Can Bartomeu, on el vi no mor

La Laietània

Entre març i octubre, el Maresme reviu els seus orígens amb unes jornades destinades a promocionar el patrimoni romà i iber de la zona. Per promocionar aquesta herència iberoromana, un dels principal atractius culturals i patrimonials de la comarca, es va crear la Laietània. Així van anomenar els romans el territori entre els rius Tordera i Llobregat, que actualment, a més del Maresme també comprèn el Barcelonès, els Vallesos i el Baix Llobregat. La Laietània és el moment en què els jaciments obren les seves portes i on els diferents municipis fan festes i celebracions per ajudar a entendre millor els nostres orígens. Tot i que només queda un mes perquè acabi, encara podeu gaudir d’unes de les activitats més destacades com el Reviu Ilturo, que farà retrocedir Cabrera en els temps ibers i romans o l’Ulisses Fest, que recorda el passat romà de Premià de Dalt. Aquestes són les activitats de les properes setmanes:

 • 20 i 21 de setembre. Ulisses Fest. Premià de Dalt.
 • 5 i 6 d’octubre. Reviu Ilturo. Cap de setmana íber. Cabrera de Mar.
 • 12 i 13 d’octubre. Reviu Ilturo. Cap de setmana romà. Cabrera de Mar.
 • Cada dissabte excepte festius. 12h visites guiades a Torre Llauder. Mataró.
 • Cada dissabte i diumenge. 12h vistes guiades a la Cella Vinària. Teià.

Castell de Burriac

A Burriac només s’hi pot accedir a peu amb una excursió que surt de Cabrera i que us recomano fer per situar totes les visites que us proposo en aquesta ruta. Se suposa que Burriac ja va ser ocupat pels ibers i els romans, però a part del poblat iber de Burriac (situat una mica més avall del castell i actualment no visitable), les restes més antigues que s’hi ha trobat corresponen a la capella de Sant Vicenç i daten del segle IX. El castell data dels segle X-XI i se’n conserva la torre, la part més emblemàtica, i una altra part emmurallada, destinada a acollir la població veïna en cas de perill.

La torre del castell de Burriac

Vistes des del Castell de Burriac

A part de descobrir aquestes ruïnes, si per alguna cosa us recomano pujar a Burriac és per les magnífiques vistes que hi ha de la costa del Maresme i, també de la plana. Situat a 401 metres per sobre el nivell del mar és un punt estratègic de control del territori des del qual, en dies clars s’arriba a veure Barcelona. Un mirador imprescindible que us farà comprendre a la perfecció perquè els ibers i els romans ho van fer servir com a punt per controlar la Laietània.

Vistes des del castell de Burriac

Informació pràctica

 • Cella Vinària. Obre tots els dissabtes i diumenges de 10 a 14h. L’entrada costa 3,50 euros i la visita es pot fer per lliure o guiada (a les 12h per 5,50 euros, inclou tast de vi).  
 • Museu de Premià de Dalt. Obre dissabtes d’11 a 13.30h i l’accés es gratuït. Entre dimarts i divendres podeu visitar-lo de 17h a 20h.
 • Cabrera de Mar. Aparqueu a l’aparcament de Can Benet, on hi ha un centre d’acollida als visitants. Allà trobareu senyalitzada la ruta pel patrimoni històric del municipi que us proposem.
 • Castell de Burriac. No hi ha accés amb vehicle, però es pot seguir la pista i aparcar el cotxe a 30 minuts caminant del castell. L’accés és lliure i les vistes són immillorables.
 • La Laietània 2019, el llegat iberoromà del Maresme. És l’esdeveniment que dona a conèixer tot el patrimoni romà del Maresme entre març i octubre. Consulteu aquí totes les activitats.
 • L’Ulisses Fest. Cap de setmana del 20 i 21 de setembre. És l’activitat que dona a conèixer el patrimoni iberoromà de Premià de Dalt. Consulteu aquí totes les activitats.
 • Reviu Ilturo. Caps de setmana del 5-6 d’octubre i 12-13 d’octubre. Cabrera reviurà, primer la cultura ibera i, després, la romana. Consulteu aquí totes les activitats.


Дополнительная информация :

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.