La petjada de Sant Ignasi


Les darreres etapes del camí Ignasià recorren el cor de Catalunya travessant les comarques de l’Anoia i el Bages. Els quilòmetres d’abans d’arribar a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa, ens permeten gaudir d’un viatge espiritual i introspectiu i, alhora, visitar diferents indrets relacionats amb la vida del sant. Descobrim-los!  

A Igualada, ciutat en la qual, segons la tradició, Ignasi de Loiola va treure’s la roba militar i va comprar roba més humil, es troba un gran monument ignasià: la basílica de Santa Maria. Es tracta d’un temple d’estil gòtic renaixentista situat al centre de la ciutat, dins del qual hi ha la capella de sant Ignasi de Loiola. En aquesta capella, el sant està representat en una figura jacent. Als afores d’Igualada es pot visitar l’ermita romànica de Sant Jaume Sesoliveres, del segle XI, un dels vestigis del trànsit de pelegrins per l’Anoia, tant dels que feien i fan el camí de Sant Jaume com dels que fan el camí Ignasià.

Un altre dels focus monumentals de la ruta ignasiana és el massís de Montserrat. La basílica del monestir conté una magnífica escultura de sant Ignasi de Loiola, obra de l’escultor Rafael Solanic. En destaca la inscripció, que recorda la nit de vetlla que el sant passà davant de la Mare de Déu, el 25 de març de 1522. La llosa rodona de marbre negre, davant de l’escultura, testimonia el lloc on hi havia hagut l’altar de l’antiga església romànica i el lloc exacte on el sant feu la vetlla.


Onze mesos per recordar 

La majoria de monuments dedicats a sant Ignasi es troben al destí final de la nostra ruta: Manresa, una ciutat que va tenir un paper molt important en el pensament ignasià. Aquí, fa més de mig mil·lenni, Ignasi de Loiola va passar onze intensos mesos fent els seus exercicis espirituals.

Els monuments que es poden visitar a les places i els carrers d’aquesta població són un sentit homenatge al sant i un record de la seva gesta espiritual. Per començar, es pot anar a la capella de Sant Ignasi Malalt, situada en un edifici on antigament la família Amigant tenia un petit hospital per acollir indigents com Ignasi, qui va fer-hi una estada per recuperar-se d’una malaltia l’any 1522. No gaire lluny d’aquesta capella hi ha altres espais ignasians, com el Museu Comarcal (l’antic col·legi de Sant Ignasi) o la capella del Rapte (antic hospital de Santa Llúcia), on es recorda un dels miracles protagonitzats pel sant: un rapte espiritual que el va deixar immòbil durant vuit dies.

Altres monuments que recorden el pas de sant Ignasi per Manresa són la casa Canyelles, l’edifici on el sant va establir-se durant un temps després d’allotjar-se a l’hospital de Santa Llúcia, i el Pou de la Gallina, un pou on, segons la llegenda, el sant va treure viva una gallina que havia caigut. Però un dels llocs ignasians per excel·lència és la basílica de la Seu, un temple gòtic impressionant, amb un important conjunt de retaules a l’interior. Per acabar, la Cova de Sant Ignasi és el destí final de la peregrinació.   

No t'ho perdis! Els tresors de la cova de Sant Ignasi

La Cova de Sant Ignasi és el lloc on Ignasi de Loiola va escriure els seus famosos Exercicis espirituals. Un retaule d’alabastre, obra de Joan Grau, mostra la figura del sant escrivint. A la cova es poden visitar més tresors, entre els quals destaquen els vitralls de colors que mostren pergamins amb frases del llibre del sant; relleus de bronze, obra de Flotats, i mosaics amb personatges històrics que van viure l’experiència dels exercicis. Al sostre hi ha dos àngels de bronze, obra de l’artista Josep Llimona.


Дополнительная информация :

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.