Festes tradicionals, activitats culturals, itineraris guiats a la natura... Si vols estar al dia de l'agenda del cap de setmana a les comarques de Barcelona, no t'ho perdis!

Oliba Episcopus: Camins

07/07/2018 - 27/10/2018 Monestir de Santa Maria de l’Estany

Descobreix els camins europeus de l’any 1000 recorreguts pel bisbe, des dels comtats catalans als viatges a Roma i també els camins del saber: imaginar a Oliba carregat de còdexs en els seus viatges, veritables tresors a l’època, trànsit d’idees i via de l’aprenentatge espiritual.

 

Amb motiu dels 1.000 anys de l'episcopat del bisbe Oliba es realitzen diferents actes per commemorar-ho. 

Les propostes s’organitzen en diferents municipis de les comarques de Barcelona durant els mesos de juliol a octubre. Consulta la pàgina web per conèixer en detall el programa i les activitats. 

Aquest any, descobreix Oliba!

 

DATES

18 d’agost | 22 hores | Monestir de Santa Maria de l’Estany
Camins. L’Estany

 

29 de setembre | 21:30 hores | Monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia
Mil anys d’absència

 

27 d’octubre | 20:00 hores | Catedral de Vic
Pau i Treva

 

 

 Web


Festival Santa Florentina

Festival de Música Clàssica de Santa Florentina
07/08/2018 - 24/08/2018 Arenys de Munt

Arenys de Munt engega una nova edició del Festival de Música Clàssica de Santa Florentina, el referent musical i cultural més important del Maresme. No et perdis l'excel·lent recull d'interpretacions!

On?

Castell Jalpí

El Festival de Música Clàssica de Santa Florentina, després de setze anys celebrant-se a Canet de Mar, i tres anys a Caldes d'Estrac, es celebra ara a Arenys de Munt, concretament al Castell Jalpí.

El programa del festival es caracteritza per una aposta per joves intèrprets que han demostrat la seva excel·lent qualitat i projecció. 

 Web

Documents adjunts


Festa de la Cabra d'Or

Festa de la Cabra d’Or
09/08/2018 - 10/08/2018 Moià

Nascuda d'una llegenda, la Festa de la Cabra d'Or de Moià explica la troballa d'un tresor. Descobreix quin és aquest tresor a través de les representacions teatrals, els jocs, les danses i els àpats medievals!

Diu la llegenda que si trobes la cabra d'or tindràs una força sobrehumana i una virilitat fora de mida. La nit abans de la Festa de la Cabra d'Or, els moianencs van al castell de Clarà i, entre tots, busquen la figura a partir d'un joc de nit. L'endemà, la baixen al poble i l'entreguen al senyor feudal, qui l'havia demanat a canvi de perdre el dret de cuixa amb les donzelles més boniques. Però l'avarícia pot amb la seva promesa i els veïns del poble li retreuen a pedrades. Això si, de cartró! 

 Web

Documents adjunts


Visita a la Mina d'Aigua del Masnou

12/08/2018 El Masnou

El Masnou et convida a fer una visita guiada gratuïta per les mines d’aigua del poble. Descobreix-ne el seu passat en família! 

On?

Plaça d'Ocata, s/n -

A través de la visita s'explica un sistema complex de galeries que servia per subministrar aigua a la població local. Es va començar a excavar al Masnou (antics termes municipals d'Alella i Teià) a partir del segle XVIII per captar i recollir l'aigua que es filtrava al subsòl i canalitzar-la fins als dipòsits i els safareigs de les cases. Per a l'activitat cal inscripció prèvia al Museu Municipal de Nàutica del Masnou al telèfon 935 571 830 o museu.nautica@elmasnou.cat.

 Web

Documents adjunts


Visita a la Mina d'Aigua del Masnou

11/08/2018 El Masnou

El Masnou et convida a fer una visita guiada gratuïta per les mines d’aigua del poble.

On?

Plaça d'Ocata, s/n -

A través de la visita s'explica un sistema complex de galeries que servia per subministrar aigua a la població local. Es va començar a excavar al Masnou (antics termes municipals d'Alella i Teià) a partir del segle XVIII per captar i recollir l'aigua que es filtrava al subsòl i canalitzar-la fins als dipòsits i els safareigs de les cases.

Per a l'activitat cal inscripció prèvia al Museu Municipal de Nàutica del Masnou al telèfon 935 571 830 o museu.nautica@elmasnou.cat.

 Web

Documents adjunts


Nit de Bruixes

Nit de Bruixes a Gualba
04/08/2018 Gualba

Descobreix un dels indrets més encisadors del Montseny: Gualba, on les bruixes creaven els seus encanteris. Reviu la llegenda amb representacions que t'explicaran la rebelió de les bruixes del Gorg Negre.

Diu la llegenda que un dels llocs més encisadors del Montseny servia a les bruixes que adoraven el diable com a cau on crear els seus encanteris en contra dels vilatans de Gualba.

La Nit de Bruixes, et portarà a reviure la rebelió de les bruixes amb actuacions musicals i dances de bruixes i dones d'aigua.

 

Tot aquest espectacle, va acompanyat per una Fira de Bruixes, on podràs trobar tota mena de productes artesans i esotèrics. Pels més menuts, tallers, tarot i conta-contes de bruixes i fades.

 

 Web

Documents adjunts


Festival Música Antiga dels Pirineus

05/08/2018 Berga

Reviu les obres de Biber, Marais i Bach amb el concert de violí i violoncello da spalla que oferirà Sergey Malov a Berga en el marc de Festival de Música Antiga dels Pirineus.

On?

Sant Quirze de Pedret

Si durant l'estiu passes uns dies al Pirineu, fes una ullada al programa del Festival de Música Antiga dels Pirineus. Molts pobles del Berguedà participen en aquesta proposta que acosta la música de l'edat mitjana als espectadors actuals. Propostes de gran i petit format, concerts espectaculars i intimistes, repertoris coneguts i grans descobertes. Músics de casa i internacionals toquen a llocs on el romànic i la natura es troben per recrear la màgia dels Pirineus

Aquest diumenge, a les 18 h de la tarda serà Sergey Malov, llicenciat en viola per la Universität Mozarteum de Salzburg i en violí per la Hochschule für Musik Hanns Eisler de Berlin, qui ens sorprendrà a Sant Quirze de Pedret amb ambdós instruments.

I una mica abans del concert, a les 16.30 h participa a la visita guiada a Sant Quirze de Pedret inclosa amb l'entrada. 

Sant Quirze de Pedret és una obra cabdal de la nostra arquitectura pre-romànica on s’hi conserva un formidable conjunt de pintures murals romàniques d’alt nivell artístic i de complex programa iconogràfic.

 

 

 

 Web

Documents adjunts


Festival de Música Antiga dels Pirineus

29/06/2018 - 26/08/2018 Pobles del Berguedà

Música antiga, arquitectura romànica i Pirineus són els tres conceptes que barreja el Festival de Música Antiga dels Pirineus.

Si durant l'estiu passes uns dies al Pirineu, fes una ullada al programa del Festival de Música Antiga dels Pirineus. Molts pobles del Berguedà participen en aquesta proposta que acosta la música de l'edat mitjana als espectadors actuals. Propostes de gran i petit format, concerts espectaculars i intimistes, repertoris coneguts i grans descobertes. Músics de casa i internacionals toquen a llocs on el romànic i la natura es troben per recrear la màgia dels Pirineus

 Web

Documents adjunts


Oliba, fundador del Monestir de Montserrat

Montserrat
07/04/2018 - 03/11/2018 Montserrat

Visita guiada per conèixer millor l’abat Oliba, a través de diferents representacions, que alguns dels millors artistes catalans han plasmat en diferents àmbits del Santuari i la Basílica de Montserrat

On?

Monestir de Montserrat

Aquest recorregut ens permetrà una doble lectura: per una banda, recordar la figura d’Oliba i, per l’altra, visitar espais tan emblemàtics com la Sagristia o el Cambril de la Mare de Déu de Montserrat.

Començarem la visita a l’espai audiovisual “Montserrat, portes endins”. Aquesta exposició us permetrà descobrir els aspectes més significatius de Montserrat, conèixer l’abat Oliba, parlar de la fundació de Montserrat i veure l’evolució d’aquell petit cenobi fins arribar al monestir i santuari d’avui dia, convertit en referent universal. El recorregut continua pel Santuari i entrarem també a la Basílica, destacant les representacions que anirem trobant de l’abat Oliba. 

La visita inclou l’obsequi del llibre: “Esbós biogràfic del compte, abat i bisbe Oliba”.

Aquesta visita es realitza cada primer dissabte de mes fins al novembre de 2018.

L'horari de l'activitat és a les 16 h i té una durada d'1 h i 30 minuts.

El punt de trobada per realitzar la visita és l'Oficina d'Informació del Monestir de Montserrat.

El preu de la visita és de 15 €.

 Web

Documents adjunts


La Factoria de l'Aigua

03/03/2018 - 29/07/2018 Cornellà de Llobregat

Deixa aflorar la creativitat i la imaginació, crea els teus propis invents o prototips amb materials quotidians i resol en família els reptes que t'esperen al Museu de les Aigües. 

 

On?

Museu de les Aigües

Ctra. de Sant Boi, 4-6 -

La Factoria de l’Aigua és un espai de tinkering (una metodologia d’aprenentatge derivada del moviment Maker, Do It Yourself, etc.) on els usuaris, mitjançant l’assaig-error, poden crear els seus propis invents o prototips amb materials quotidians i donar-los nous usos a la vegada que resolen reptes relacionats amb l’aigua.

És un espai nou del Museu que pretén ser un lloc de trobada per fer aflorar la creativitat i la imaginació. No t'ho pensis més i visita'l!


Diumenges i festius de 11 a 13 hores.
Preu: Activitat gratuïta. 
Activitat familiar recomanada per a infants a partir de 6 anys.
Places limitades, no es fan reserves.
Més informació: tel. 93 342 35 38/ info@museudelesaigues.cat
 

 Web

Documents adjunts


Jocs i dracs al museu!

01/07/2018 - 30/08/2018 Vic

Acompanyats per un educador, coneixeu el drac del museu qui us guiarà per un viatge a la recerca d'altres dracs amics. Observant, escoltant, jugant i passejant descobrireu alguns dels contes que s'amaguen en les diferents obres d'art.

On?

Museu Episcopal de Vic

Plaça del bisbe Oliva, 3 -

Un recorregut ple de sorpreses per tota la família! 

Activitat per a famílies amb infants de 3 a 10 anys. Tots els dijous i diumenges de juliol i agost a les 10.30 hores.
Preu: 4€ per participant

 

 Web

Documents adjunts


Manresa universal, la ciutat de Sant Ignasi

29/07/2018 - 30/09/2018 Manresa

La ruta recorre indrets marcats per anècdotes, llegendes i simbolisme en record al fundador de la Companyia de Jesús.

 

On?

Recorregut amb inici al Centre d’Acollida de Pelegrins i finalització a l’Espai 1522

Via Sant Ignasi, 40 -

Es visiten espais com La Cova, l'antiga Escola de Sant Ignasi o l'actual Espai 1522. Sant Ignasi de Loiola és la personalitat que ha donat més projecció internacional a la ciutat de Manresa. Va ser aquí on va descobrir la seva vocació religiosa i on es va inspirar per escriure els Exercicis Espirituals.


La visita del 29 de juliol és gratuïta, prèvia inscripció, amb motiu de les Festes de Sant Ignasi i inclou una degustació.

 Web

Documents adjunts


Festa del Segar i del Batre

28/07/2018 Santa Eulàlia de Riuprimer

Torna a veure garbes a Santa Eulàlia de Riuprimer. Cada any, el poble recupera la tradició agrícola amb la Festa del Segar i del Batre.

No se sap quan es va batre per primer cop a Santa Eulàlia de Riuprimer, perquè els orígens es perden en la història. El que si que se sap és que les últimes garbes es van veure als anys 60. Fins el 1997, quan es va decidir recuperar aquestes feines del camp amb la Festa del Segar i del Batre. Un esdeveniment que et descobreix com treballaven els pagesos fins fa 50 anys.

 Web

Documents adjunts


Fem Camí 18

12/10/2018 - 14/10/2018 Sant Sadurní d'Anoia

Gaudeix de l'experiència de viure la terra, el paisatge i la cultura amb els habitants de l'Alt Penedès.

Segueix l'itinerari d'El Camí on, acompanyat de gent i entitats locals, coneixeràs de primera mà la terra de l'Alt Penedès així com la seva cultura, tradicions, festes i història.

Tres dies farcits de vivències t'esperen per familitzar-te amb la zona. No t'ho pensis més!

 Web

Documents adjunts


La Verema del Cava

La Verema del Cava. Foto: Maria Rosa Ferré
31/08/2018 - 30/09/2018 Pobles i ciutats de l'Alt Penedès

No et perdis La Verema del Cava! 11 cellers de l'Alt Penedès s'agrupen per oferir-te un ampli ventall d'experiències enoturístiques úniques! La verema es viu al Penedès.

Un selecte grup de cellers elaboradors de Cava t'ofereixen activitats enoturístiques molt especials: Agustí Torelló Mata, Codorníu, Covides, Freixenet, Giró Ribot, Juvé & Camps, Llopart, Segura Viudas, Sumarroca, Torelló i Vilarnau t'obren les seves portes!

Del 31 d'agost al 30 de setembre, vine a viure la verema al capvespre, o sota la lluna d'estiu, o a ple migdia amb visites guiades i tasts comentats de raïm, most i Cava, sortides amb bicicletes, sopars entre les vinyes, trepitjades de raïm, esmorzars de pagès, sortides amb carruatges i un bon grapat més d'activitats molt especials.

Treu l'agenda i busca quines t'interessen. Hi ha activitats per tots els gustos i les places són limitades. Afanya't i reserva la teva!

 

Consulta l'ampli programa d'activitats a la pàgina web.

Foto: Maria Rosa Ferré 

 Web

Documents adjunts


Exposició 'Romànic al Montseny'

30/06/2018 - 19/08/2018 Sant Pere de Vilamajor
Coneix el patrimoni arquitectònic del romànic al massís del Montseny amb una exposició única i inèdita.

On?

La Mongia de Vilamajor

Església, 3 -

Aquesta exposició amb fotografies d'alt valor estètic reuneix per primera vegada la totalitat de les edificacions religioses erigides entre els segles X i XII al Montseny.
Policromies, talles, arquitectura, història i paisatge: una rigorosa tasca fotogràfica, que també inclou una ressenya històrica de cada temple.

Horari: dissabtes i diumenges, de 10 h a 14 h.
Accés: gratuït
Trobareu més informació aquí.

 Web

Documents adjunts


Llàgrimes de Sant Llorenç

Observatori Astronòmic de Castelltallat
11/08/2018 Sant Mateu de Bages

Viu la pluja d'estels més famosa de l'any a l'Observatori Astronòmic de Castelltallat! Una jornada d'allò més especial per observar el fenomen de les llàgrimes de Sant Llorenç.

A finals de la primera quinzena d’agost, a l’Observatori de Castelltallat fan una sessió especial per observar el fenomen de la pluja d’estels.

Horari: dissabte de 22h a 1h

No cal fer reserva prèvia.

Per a més informació, consulteu la pàgina web.

FOTO: Jordi Fraxanet

 Web

Documents adjunts


Festa Major d'Igualada

20/08/2018 - 27/08/2018 Igualada

La Festa Major d'Igualada és una de les més antigues de Catalunya. Viu la tradició per Sant Bartomeu!

Documentada l'any 1388, Igualadauna de les festes majors més antigues de Catalunya. La celebra en honor a Sant Bartomeu, patró de la ciutat, que a dia d'avui encara protagonitza una processó. Té tots els ingredients d'una festa major tradicional. No hi falten els gegants, els capgrossos, el correfoc ni l'actuació de castellers. No te la perdis si vols veure el ball dels Cercolets, típic de les localitats vinícoles i que Igualada ha recuperat fa pocs anys. 

 Web

Documents adjunts


Festa del Cavall

18/08/2018 Vilanova i la Geltrú

Gaudeix del món eqüestre d'ara i d'abans a la Festa del Cavall de Vilanova i la Geltrú.

Vilanova i la Geltrú prepara exhibicions i espectacles per a totes les edats per gaudir del món eqüestre. És la Festa del Cavall que et farà conèixer l'hípica i la doma actuals, però també els carruatges i els usos d'aquests animals en el passat. Programada a l'estiu també vol que recordis les festes dels Tres Tombs de l'hivern i per això s'aprofita la celebració per escollir l'abanderat de l'any vivent.

 Web

Documents adjunts


Festa de l'Arbre Fruiter de Moià

17/08/2018 Moià

La festa major de Moià té un acte inalterable des de 1905: la Festa de l'Arbre Fruiter.

"Qui estima un arbre estima una persona". Amb aquest lema, el tenor de Moià Francesc Viñas va crear la Festa de l'Arbre Fruiter l'any 1905. Volia fomentar la protecció de la natura amb el ritus col·lectiu de plantar arbres. La celebració, que coincideix amb la Festa Major, segueix inalterable. Al març, els nens planten arbres en alguna zona propera al poble i, a l'agost, una personalitat catalana destacada fa una plantació simbòlica en record a la creació de la festa.

 Web

Documents adjunts