Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+
4 joies del romànic a la natura
Seguir les petjades d’Oliba en el mil·lenari del seu bisbat ens ha fet animar-nos a descobrir més joies del romànic als voltants de Barcelona. I és que sempre ens queda algun secret per descobrir. Si tinguéssim un transportador d’angles, la ciutat de Vic on Oliba va ser bisbe quedaria en el centre d’aquesta ruta a pocs quilòmetres a la rodona on el romànic es fon amb joies de la nostra natura.
Sant Martí del Brull
Al Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera per la UNESCO des del 1978, l’edat mitjana s’expressa encara a les pedres de les seves ermites. L’església de Sant Martí del Brull , d’origen romànic, té una sola nau i està coberta per volta de canó allunetada. Va patir modificacions al segle XVI, i encara ens fa descobrir un bell secret l’any 1909, quan van ser descoberts els seus murals, que des del 1935 estan al Museu Episcopal de Vic. El campanar data de 1791. I sense sortir d’aquest parc, trobarem l’imponent castell de Montsoriu, centre de la senyoria feudal des vescomtes de Cabrera. Original del segle X o fins i tot d’abans, quan es va edificar era l’entrada natural des de les terres ocupades pels sarraïns per entrar al comtat gironí. Al costadet trobem la capella preromànica dedicada a Sant Pere, amb restes de l’altar i de pintures murals. La capella actual és d’estil gòtic.
Església de Sant Pere Desplà
A la vall d’Arbúcies, amb unes espectaculars vistes sobre les Guilleries i el Montseny, trobem l’església de Sant Pere Desplà, un edifici romànic del segle XII molt ben conservat. Petita i envoltada d’un verd intens, és un refugi de pau i història que obre les seves portes a la seva façana sud per ensenyar-nos alguns trams de mur de l’església preromànica precedent que encara s’hi conserven.
Castell de Besora
Els senyors de Besora, llinatge descendent del vescomtat de Besora, tenien un castell molt especial que juntament amb el castell de Montesquiu, una construcció d'estil gòtic que fou residència dels nobles al s. XIV i el castell de Saderra, actualment en ruïnes, formaven un triangle defensiu sobre el riu Ter i el camí que portava a Ripoll. Elevat entre muntanyes escarpades i dominant el paisatge, les restes del castell de Besora i la muralla s'han vist embolcallats per la natura que ja ha començat a instal·lar-s’hi fins i tot a dins del propi castell. Els boscos de roure i pi roig enriqueixen de color i encant l’entorn de les restes del castell i de l’església romànica de Santa Maria que, per la seva ubicació, es pot veure des del poble de Santa Maria de Besora. Tot i que el castell ja surt referenciat en documents de l'any 885, va ser a l'alta edat mitjana quan va viure l'època de màxima esplendor coincidint amb la consolidació del que es denomina com Catalunya Vella.
Baixant la muntanya, una ruta de senderisme arriba fins al Parc del Castell de Montesquiu no lluny del Ter. Un cop allà, una altra ruta circular passa per la capella de Sant Moí, un petit edifici de finals del segle X de planta rectangular i amb uns murs de fabricació molt rudimentària que juntament amb l'entorn fan de l'ermita un lloc amb reminisciències al passat.
Sant Pere de Casserres
L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, al sud de l’embassament de Sau, és una de les grans joies de l’abraçada catalana entre el romànic i la natura. El monestir de Sant Pere de Casserres, que està enclavat al mig del camí Oliba, s’eleva espectacularment per sobre el riu Ter, en un punt clau de les seves defenses. La promotora de la construcció va ser la vescomtessa Ermetruit l’any 1006, any en què Oliba ja deixava el seu segell a la cultura catalana de pau i diàleg. Hi destaca el cenobi, a la punta d’una península totalment envoltada d’aigua, formada per un meandre del riu Ter. Entre les parets d’aquest edifici on van viure petites comunitats de monjos entre el segle X i el XIV aproximadament, podem visualitzar com era la vida dels monjos durant la seva estada al cenobi a través del refectori, la cuina, el celler i la sala capitular.
Més informació:
Montseny Parc del Castell de Montesquiu
Espai Natural de les Guilleries-Savassona
Sant Pere de Casserres
Continguts relacionats
Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?
Subscriu-te