Els millors paisatges del Grand Tour de Catalunya en autocaravana

El Grand Tour de Catalunya és un recorregut de més de 2.000 quilòmetres inspirat en els grans viatges de mitjan segle XIX. Està concebut per fer-lo en una ruta única de tretze dies o en cinc trams d’entre cinc i set dies, però, justament, el fet que estigui dividit per etapes permet planificar petites escapades segons els dies que tinguis disponibles. A continuació et fem tres propostes ideals per fer en autocaravana i descobrir els millors paisatges de les comarques de Barcelona.

De Barcelona a Món Sant Benet

Comencem amb un itinerari que et portarà a descobrir algunes de les joies modernistes i a endinsar-te a un dels paisatges naturals més espectaculars de les comarques de Barcelona. Som-hi?

Dia 1:

No molt lluny de Barcelona, trobaràs un dels monuments modernistes més impressionants de la província: la cripta de la Colònia Güell, una antiga colònia tèxtil on acull una de les primeres obres de Gaudí, la Cripta Gaudí. Aquí és el primer cop on l’arquitecte modernista prova de forma unitària totes les seves innovacions artístiques. A més, també és un dels set edificis de Gaudí declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat i potser és l'obra menys coneguda dels edificis d’aquesta llista. El viatge segueix cap a una altra destinació amb un patrimoni modernista molt singular: Terrassa. Para primer a la Masia Freixa, un edifici d’inspiració gaudiniana i obra de l’arquitecte Lluís Muncunill que meravella amb les seves formes arrodonides i els seus arcs parabòlics. Actualment, és la seu de l’oficina de turisme de la ciutat i un bon lloc on informar-se de tot el que ofereix Terrassa. Et recomanem fer una segona parada al Museu de la Tècnica de Catalunyaun dels exemples de patrimoni modernista industrial més rellevant del país. Aprofita per dinar a aquesta ‘Ciutat amb Caràcter’ i si, et ve de gust, a la tarda, visita la Seu d’Ègara, amb unes esglésies visigòtiques excepcionals a Europa. Posa rumb al Bages i fes nit als peus de la muntanya màgica, a l’àrea d’autocaravanes de Monistrol de Montserrat. 

Dia 2:

Comença el dia amb unes vistes excepcionals de la muntanya més singular del país. Deixa l’autocaravana a l’aparcament i acosta’t a l'Abadia de Montserrat amb el cremallera. Des d'allà, pots fer una de les rutes del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat mentre admires siluetes tan emblemàtiques com les del Cavall Bernat o la Palomera. Una bona idea pot ser fer un passeig fins a la Creu o a la Santa Cova, però si el que busques és una excursió més llarga et proposem agafar el funicular de Sant Joan i arribar fins al mirador més alt de Montserrat. Un cop a dalt, podràs triar entre rutes a peu de diverses dificultats i si ho prefereixes pots tornar al monestir caminant, ara serà tot baixada. No marxis de Montserrat sense tastar el mató que trobaràs a les parades del mercat diari o visitar la famosa Moreneta. Per dinar, pots fer-ho a una antiga callaverissa del segle XVI, actualment ocupada pel restaurant Abat Cisneros que a més està certificat amb el segell de sostenibilitat Biosphere. Després, torna a l’autocaravana i fes la carretera que creua el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac fins a Sant Fruitós del Bages on t’espera el fantàstic monestir de Món Sant Benet, un conjunt monàstic medieval en un estat excel·lent de conservació on també hi ha la seu de la Fundació Alícia, que promou les bondats de l’alimentació saludable. Si vas amb nens, consulta l’agenda de Món Sant Benet, tenen una proposta d’activitats molt completa per als més menuts que van variant en funció de l’època de l’any. Si vols aprofita per visitar pobles amb encant com Mura o per endinsar-te a les vinyes del Pla de Bages i fer alguna de les activitats de la Ruta del Vi DO Bages que et permetrà descobrir els vins amb denominació d’origen de la zona. Pots dormir a l’àrea d’autocaravanes de Navarcles, molt a prop del monestir.

Informació pràctica: aquesta proposta parteix del Tram 1 del Grand Tour de Catalunya ‘Vinyes amb gust de mar’ i inclou les etapes 2 i 3.

De Gósol a Bagà

Si ets més de muntanya, aquest és el teu itinerari. Descobreix el Berguedà més salvatge, amb paratges naturals espectaculars, amb aquesta ruta de dos dies que et portarà des dels peus del Pedraforca fins a la fantàstica vila medieval de Bagà.

Dia 1:

Et proposem arribar la nit abans a Gósol, als peus del Pedraforca i llevar-te amb la vista de la colossal muntanya al davant. Pots dormir a un dels càmpings de la zona. El Repòs del Pedraforca i el Mirador al Pedraforca ofereixen parcel·les per a càmpers i autocaravanes. El Cadí vacances, a més, té un aparcament per aquest tipus de vehicles a l’entrada del càmping i deixa fer servir totes les instal·lacions per una quota mínima. Fer nit a un d’aquests càmpings és ideal per dedicar el dia a descobrir aquest paratge natural fent una de les rutes que s’hi recomanen. Si vols fer-te una idea detallada de l’entorn del Pedraforca, una opció és fer la ruta circular Pedraforca 360, que et portarà a recórrer el perímetre del Pedraforca en 17 quilòmetres i 790 metres de desnivell. A la tarda, et recomanem fer una volta per Gósol, pujar al castell i descobrir el Centre Picasso, on el pintor va passar la primavera de 1906. Pots tornar a dormir a un dels càmpings de la zona.

Dia 2:

L’endemà al matí, ressegueix la carretera de Saldes fins a la C-16 per dirigir-te cap a Bagà. Gaudeix de les vistes, sempre, amb la imponent silueta del Pedraforca acompanyant-te en el camí. Pots fer una parada a Guardiola de Berguedà i dedicar una estona a visitar el magnífic cenobi benedictí de Sant Llorenç. Guardiola també és un bon lloc per descobrir els productes locals: formatges, embotits i trumfos (patates) comprats o tastats a un restaurant. A la tarda, segueix la ruta fins a Bagà, on pots dedicar una estona a visitar el nucli històric i el Centre Medieval i dels Càtars, per entendre l’estret lligam dels càtars amb l’Alt Berguedà, abans de tornar cap a casa.

Informació pràctica: aquesta proposta parteix del Tram 4 del Grand Tour de Catalunya ‘Oda a la natura’ i inclou l’etapa 1.

De Rupit a Alella

La tercera proposta inspirada en el recorregut del Grand Tour que et fem en aquest article et farà conduir del Collsacabra a les vinyes d’Alella. Una ruta de dos dies que et portarà dels paisatges més bells d’Osona a les platges més boniques del Maresme.

Dia 1:

Desperta’t a l’àrea d’autocaravanes de Rupit (si vols trobar-hi menys gent i tens disponibilitat, et recomanem anar-hi entre setmana), al bell mig del Collsacabra a punt per descobrir aquest poblet encantador amb els seus carrers empedrats i el seu pont penjant. Puja a l’autocaravana i arriba fins a Manlleu, per descobrir el seu passat industrial i el seu lligam amb el riu Ter. És molt interessant fer la visita al Museu del Ter o alguna de les visites guiades que ofereixen un cop al mes a la colònia Rusiñol i a la colònia de Borgonyà (pots consultar els horaris aquí). Segueix la ruta fins a Vic, on pots fer una visita guiada pel centre, passejar per la plaça Major, una de les més emblemàtiques de Catalunya, i tastar la llonganissa i el fuet de Vic. Un bon lloc on fer-ho és a la centenària Casa Riera Ordreix, que ofereix visites guiades i té IGP Llonganissa de Vic. Si prefereixes patrimoni, acosta’t a Vicpuntzero, on gaudiràs d’una visita immersiva per conèixer la història de Vic des dels seus orígens. A la tarda, arriba fins a Viladrau, al cor del Montseny, i endinsa’t en les llegendes de bruixes i bandolers a l’Espai Montseny o fes una ruta senderista pel cor del massís. Descansa entre la natura exuberant d’aquesta reserva de la biosfera fent nit a l’àrea d’autocaravanes de Viladrau.

Dia 2:

Travessa el Montseny fins a les platges de sorra fina del litoral del Maresme. Arran de mar, visita el far de Calella, passeja per Sant Pol de Mar o banya’t a una de les platges. Continua conduint fins a Canet de Mar, per descobrir la Casa Museu de Domènech i Montaner, un dels grans arquitectes modernistes. També pots visitar Arenys de Mar, una vila marinera del Maresme, que encara fa una subhasta pintoresca de peix. Ja a la capital de la comarca, pots visitar la casa Coll i Regàs i la Nau Gaudí, dos exemples de la importància del modernisme a la Costa de Barcelona. Abans de seguir fins a Barcelona, atura’t a Alella, on pots fer una visita a un celler i descobrir les bondats de la DO Alella.

Informació pràctica: aquesta ruta parteix del Tram 5 del Grand Tour de Catalunya ‘Del surrealisme al Modernisme’ i inclou les etapes 4 i 5.

Si no disposes d'autocaravana, sempre en pots llogar una. Hi ha empreses, com Orson Rent, que ofereixen diverses opcions i que et permeten una forma de viatjar més lliure fent que qualsevol escapada sigui una autèntica aventura! 


Més informació:

Grand Tour de Catalunya
Orson Rent
Osona Territori Camper
Àrees autocaravanes Bages
Càmpings Berguedà
Visita Terrassa
Colònia Güell
Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
Món Sant Benet
Gósol
Les Valls del Pedraforca
Osona Turisme
Costa de Barcelona Maresme Turisme
DO Alella

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal