Atenció!
Aquesta pàgina ja no està operativa i en breu desapareixerà. El blog de Barcelona és molt més queda ara integrat dins la web barcelonaesmoltmes.cat.
ANAR A LA WEB DE BCN+


La Guerra Civil des de l’aire i sota terra

La Guerra Civil és encara molt present en la memòria de tota una generació. Són molts els racons a tot el territori català que guarden secrets d’aquesta etapa negra de la història més recent del nostre país i que diverses entitats culturals locals treballen per conservar. 

En ocasions, es tracta de centres molt especialitzats, autèntics tresors com és el cas del  Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, un museu singular ubicat a Santa Margarida i els Monjos, que mostra el desenvolupament de l’aviació durant la guerra, així com la seva implicació en la comarca de l’Alt Penedès. Tot plegat de la mà d’escenografies i peces originals, recursos multimèdia, rèpliques i activitats, com ara visites guiades per conèixer els antics aeròdroms que actuaven en la xarxa el Vesper de la Gloriosa, el Refugi del Serral o els cellers que van servir d’hangar. Visites que ens expliquen el conflicte bèl·lic des d’un punt de vista molt particular, algunes d’elles combinades amb tastets de productes locals que ens endinsen de ple en la comarca.

Però la Guerra Civil és present de moltes maneres diferents i en moltes poblacions. Si marxem fins al Maresme, concretament fins al Masnou, podrem recórrer “El Masnou sota les bombes”, un itinerari per a tota la família que ens portarà pels escenaris dels bombardejos, acompanyats de les explicacions de qui llançava les bombes i les apassionants estratègies que feien servir les autoritats i la població civil per a defensar-se. En aquest sentit, un dels indrets que mereixen una visita específica és la Mina d’Aigua Cresta i Malet, que forma part d’un laberint de galeries de 27 quilòmetres i que inclou una galeria subterrània de 40 metres que es va utilitzar com a refugi antiaeri.

Sense moure’ns del Maresme, tenim també l’oportunitat de visitar el refugi antiaeri del Parc Dalmau, a Calella. Un refugi que consta d’una galeria principal de 66 metres de llargada, 2 metres d’alçada i 2 metres d’amplada, i tres galeries transversals de més de 20 metres de llargada cadascuna on el visitant pot passejar acompanyat de panells explicatius i testimonis de diverses persones de Calella.


Més informació:

Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria
Itinerari El Masnou sota les bombes
Mina d’Aigua Cresta i Malet

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal