La ruta de la llet del Lluçanès

De la pastura de vaques, ovelles i cabres fins a taula en forma de formatge i postre làctic. Al Lluçanès no hi ha secrets i pots venir quan vulguis a comprovar tot el recorregut de la llet des dels camps, granges i processadores fins els restaurants

Ara més que mai estem prenent consciència que som el que mengem. Per aquest motiu cada cop és més necessari –i de vegades molt difícil– saber d’on vénen i com es fan els aliments, i encara més si són d’origen animal. 

La ruta de la llet del Lluçanès et permet conèixer els animals, els processos i els productes finals de llets, formatges i làctics de la comarca. Per veure-ho, cal que facis reserves a les explotacions ramaderes que vols visitar. Amb el preu de la visita ajudaràs els petits productors a conservar el territori. 

Aquestes són les tres explotacions visitables de la ruta de la llet del Lluçanès: 

  • Formatges de Lluçà, amb ramat de cabres de pastura i un obrador artesanal de formatges. La visita permet també el tast del producte. El telèfon de reserva és el 619 728 079
  • Formatges Betara, amb ovelles ecològiques, visita de la granja i l’obrador i l’opció de tastar el producte. Telèfon: 938 880 852
  • Al Soler de n’Hug trobem una explotació ramadera de vaques de llet que utilitzen un robot per a la munyida. La visita a la granja permet també el tast del producte. Telèfon: 686 793 647

Si vols ser encara més sostenible i no vols contaminar l'aire mentre et trasllades d'una lleteria a l'altra, et recomanem que lloguis una burricleta. Ho pots fer al Centre Burricleta Lluçanès, a Perafita. Les burricletes, per cert, són bicicletes elèctriques que, gràcies a les seves dues cistelles, una a cada cantó, recorden als ases de càrrega. 

I ja que t'has engrescat a fer ruta amb aquest vehicle i posar-te en forma, seria una pena que et perdessis altres encants de la comarca, més enllà de les pastures i les processadores de llet i làctics. 

Si et veus amb cor i en forma, quan hi estiguis a dalt pots pedalar una hora entre boscos fins a Alpens, un d'aquells pobles petits on sembla que no hagi passat el temps. A casc antic, t'hi esperen l'església de Santa Maria d'Alpens, edifici barroc-neoclàssic, que va ser cremat durant la primera Guerra Carlista i que conserva un campanar del segle XV, i la petita església de Sant Pere de Serrallonga, petit edifici preromànic del segle IX. La font de la Llena, de la qual tenen cura els avis del poble i a la qual els veïns encara s'hi apropen a buscar aigua, és un dels punts més concorreguts, i als afores del municipi, la Rocadapena ens mostra com de vegades el pas del temps i l'erosió poden fer veritables escultures amb parets de roca natural. 

Olost, un altre municipi del Lluçanès a 580 metres d'altitud enmig d'una vall que travessa el  rierol de la Gavarresa i la riera del Lluçanès, hi trobem l'Espai Rocaguinarda, un interessant museu que ens explica la història del bandolerisme a Catalunya. Molt a prop hi ha el nucli urbà de Santa Creu de Jutglar, a 606 metres d'altitud, on destaquen l'església de Santa Maria d'Olost, de finals del XVII, i l'ermita de Sant Adjutori, acabada de construir l'any 1717.

Pots completar aquesta ruta amb l'església de Santa Maria de Lluçà, perduda enmig dels boscos de la comarca i amb una envejable conservació del seu llegat romànic.

Turisme de Lluçanès, trobaràs llocs recomanables per menjar i dormir. 


Més informació:

Ruta de la llet
Formatges de Lluçà
Formatges Betara
Soler de n'Hug
Centre Burricleta Lluçanès
Turisme de Lluçanès

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal