Saps tot el que amaguen les vinyes?

No sorprendrà ningú si, en parlar d'enoturisme a la província de Barcelona, mencionem la comarca de l'Alt Penedès. El Penedès és ben conegut en el món vitivinícola a escala internacional i segur que ja ho tenies marcat al teu itinerari. Però les vinyes i la història del vi a Barcelona no acaben allà, deixa'ns descobrir-te unes construccions molt especials i unes vinyes que miren al mar des dels vessants de les muntanyes.

I qui som nosaltres per aventurar-nos a descobrir-te res? Som la Sara i el JAAC, una italiana i un madrileny enamorats de la província de Barcelona i autors del blog de viatges Salta Conmigo, on trobaràs articles sobre la província i també sobre la resta del món.

L'Alt Penedès, l'enoturisme amb majúscules

Quan en una ciutat hi ha un museu del vi, poc més es pot dir. A Vilafranca del Penedès, la capital de la comarca de l'Alt Penedès i autodenominada Capital del Vi, hi ha VINSEUM. En aquest museu podràs conèixer la història del vi arreu del món des dels seus orígens fins a l'actualitat, una visita imprescindible pels amants de la beguda dels déus. Un altre museu, menys conegut, però igual d'interessant, és el centre d'interpretació de la Font de la Canya, un jaciment arqueològic d'un poblat iber que ja treballava la vitivinicultura entre el s. VII aC i el s. III aC i que comercialitzava amb fenicis, grecs, cartaginesos i romans.

Però no només de teoria viu l'enoturisme a l'Alt Penedès. Què et sembla una mica de pràctica en alguna de les més de 80 bodegues que es poden visitar a la comarca? No només productores de vins D.O. Penedès, també algunes de caves, com Caves Nadal fundada al s. XVI i que continua en mans de la mateixa família o Art Cava, on podràs preparar el teu propi coupage per fer el teu cava. Passejar entre ceps, veure les ampolles i les tines a les bodegues i aprendre tot sobre el procés de producció. Tot un paradís per a un aspirant a sommelier.

En vols més? Doncs en tenim. Què et sembla una ruta de miradors per sobre les vinyes? Un recorregut que ens va oferir sorpreses com trobar-nos una cadira gegant des de la qual admirar la muntanya de Montserrat o un balcó a vessant d'una muntanya amb vistes a un mar.... de vinyes. Es tracta de Miravinya, un itinerari pensat per fer en cotxe i que recorre cinc miradors de tota la comarca.

També pots allotjar-te en hotels situats a dins de les bodegues. Un d'ell, el Cava & Hotel Mastinell que fins i tot té la forma d'un ampoller. ¿Qui va dir que no podries dormir en una ampolla al Penedès?

Les tines de la Vall del Flequer, història del vi al Bages

Si no hagués estat perquè anàvem acompanyats del major expert en les tines de la vall, Jordi Perich, la persona que les va redescobrir després que s'oblidés la seva existència durant desenes d'any, hauríem pensat que estàvem davant unes torres defensives d'un antic castell. Aquest és l'aspecte de les tines de pedra: el de torres d'una fortalesa medieval.

Mentre recorríem la ruta de les tines de la Vall del Flequer, a la comarca del Bages, vam anar coneixent la història de la producció del vi a la zona. I és una història llarga, algunes tines daten del segle XVIII. D'acord, no són medievals, però ho semblen. El seu mètode de construcció, la pedra seca, sense cap mena d'argamassa, i la seva localització al mig de la natura, algunes quasi cobertes, donen a les tines un aspecte encara més "anyenc".

I, quina és la seva història? Les vinyes dels valls del Montcau es trobaven bastant distants dels pobles i els pagesos van decidir que no tenia sentit traslladar el raïm fins al poble per produir el vi. Construïren "bodegues" a peu de vinya per emmagatzemar i premsar el raïm fins a elaborar el vi. Això són les tines de la Vall del Flequer. La producció de vi a les comarques de Barcelona es va disparar a causa del gran augment de la demanada a tota Europa, ja que la fil·loxera havia acabat amb la majoria de camps de vinyes de França. Però, quan la plaga va creuar la fontera, uns 30 anys més tard, també va fer desaparèixer gran quantitat de conreus aquí i moltes d'aquelles construccions van ser abandonades.

Tan abandonades que van caure en l'oblit fins que la seva existència es va convertir en una llegenda local. Van tornar a la vida quan, Jordi Perich, el nostre acompanyant durant la passejada, les va trobar després d'una intensa recerca. Avui pots visitar una trentena d'elles en una ruta de senderisme: el SL-C 53 de la xarxa de senders de Catalunya. Un itinerari circular d'una mica més de 5 km.

El vi amb vistes al mar en el Maresme

A la comarca del Maresme, des dels vessants de les muntanyes de la Serra del Litoral, les vinyes es converteixen en escaladores buscant les millors vistes del Mediterrani. Amb una producció molt més reduïda, potser no tenen la fama del Penedès, però no els hi falta història.

Vols història? A Teià pots visitar una bodega romana que data del s. I aC. Estem parlant de la cella vinaria i del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora.

Més enllà de la història i de la cella vinaria, també es poden visitar les bodegues en funcionament i gaudir de les vistes del mar i les vinyes. Passejos en segway, classes de ioga, tast de vins, concerts, classes de cuina... tot és millor entre les vinyes i tot és possible a la bodega d'Alta Alella.

Gaudeix del vi, no només amb el paladar, a Barcelona.


Més informació:

Penedès Turisme
Bages Turisme
Maresme Turisme
Blog Salta Conmigo: Ruta de las Tines de la Vall del Flequer
Salta Conmigo

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal