Slow food, gastronomia amb consciència

Les comarques del Bages i l’Anoia són eminentment agrícoles i ramaderes i, d’uns anys ençà, diferents agrupacions de productors i cuiners han començat a recuperar la gastronomia elaborada amb productes autòctons, una cuina amb consciència i de proximitat. 

La terra, fructífera, ofereix verdures i llegums únics com l’albergínia blanca, el cigronet de Mura, la col verda manresana, la mongeta de Castellfollit o els tomàquets del Bages, en el cas d’aquesta comarca; i el cigronet de l’Alta Anoia, els ous de Calaf, l’oli d’oliva verge de les varietats arbequina, Palomar i Vera i els préssecs de Piera, en el cas de l’Anoia. També destaquen el mató de Montserrat, les galetes cavallets de Sant Antoni, el porc Ral d’Avinyó o la vedella i el xai ecològics de l’Anoia, com a exemples de la riquesa del quilòmetre zero.

Amb la coordinació de la Fundació Alícia, el Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages i el Rebost del Bages –format pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Manresa– i amb la complicitat dels mercats i els restaurants de la zona, es promociona l’albergínia blanca en diferents jornades gastronòmiques. Té un gust més suau que la negra, però la conservació és més complicada perquè madura més ràpidament. Els experts la comparen amb un foie sense greix. Al llarg del Camí Ignasià, molts pelegrins que s’acostaven a l’horta del Bages ja coneixien aquesta albergínia, però es va deixar de conrear fa un segle perquè era poc productiva. Enric Casasayas, tercera generació de pagesos a la finca Les Arnaules de Viladordis, explica que aquesta verdura «té un gust més fi que la negra i se’n diferencia pel color i la textura. Si la tastes, no en voldràs mai més de la negra».

A l’Anoia, el cigronet de l'Alta Anoia és una especialitat local que durant moltes generacions ha passat de pares a fills i ha aconseguit unes qualitats gastronòmiques excepcionals. És un cigró petit, de superfície llisa, que augmenta fins a tres vegades el volum durant la cocció. Té un sabor intens i delicat, una textura gens farinosa i una pell fina al paladar. Diferents restaurants de la comarca l’ofereixen acompanyant verdures, peixos i carns per gaudir-ne amb calma, assaborint mos a mos. 

Ho sabies?

Una de les fruites més destacades de l’Anoia és el préssec de la Fortesa, amb denominació d’origen Penedès. La qualitat d’aquest préssec és conseqüència del terreny. «És un cultiu 100% de secà en un terreny argilós i molt calcari, del qual creix un fruit amb unes qualitats difícils de trobar en altres zones», detallen els productors. És un préssec d’un color groc intens, carnós i dolç, però amb un petit toc àcid.


Més informació:

Manresa turisme
Bages Turisme
Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages
Fundació Alícia
Rebost del Bages
Cigronet de l'Alta Anoia

Vols estar informat de tota l'agenda del cap de setmana?

Subscriu-te
Butlletí setmanal