5 joies del romànic a la natura


Seguir les petjades d’Oliba en el mil·lenari del seu bisbat ens ha fet animar-nos a descobrir més joies del romànic als voltants de Barcelona. I sempre ens queda algun secret per descobrir. Si tinguéssim un transportador d’angles, la ciutat de Vic on Oliba va ser bisbe quedaria en el centre d’aquesta ruta a pocs quilòmetres a la rodona on el romànic es fon amb joies de la nostra natura.

Sant Martí del Brull

Al Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera per la UNESCO des del 1978, l’edat mitjana s’expressa encara a les pedres de les seves ermites. L’església de Sant Martí del Brull, d’origen romànic, té una sola nau i està coberta per volta de canó allunetada. Va patir modificacions al segle XVI, i encara ens va descobrir un bell secret l’any 1909, quan van ser descoberts els seus murals, que des del 1935 estan al Museu Episcopal de Vic. El campanar data de 1791. I sense sortir d’aquest parc, trobarem l’imponent castell de Montsoriu, centre de la senyoria feudal des vescomtes de Cabrera. Original del segle X o fins i tot d’abans, quan es va edificar era l’entrada natural des de les terres ocupades pels sarraïns per entrar al comtat gironí. Al costadet trobem la capella preromànica dedicada a Sant Pere, amb restes de l’altar i de pintures murals. La capella actual és d’estil gòtic.

Església de Sant Pere Desplà

A la vall d’Arbúcies, amb unes espectaculars vistes sobre les Guilleries i el Montseny, trobem l’església de Sant Pere Desplà, un edifici romànic del segle XII molt ben conservat. Petita i envoltada d’un verd intens, és un refugi de pau i història que obre les seves portes a la seva façana sud per ensenyar-nos alguns trams de mur de l’església preromànica precedent que encara s’hi conserven.

Castell de Montesquiu

Els senyors de Besora, llinatge descendent del vescomtat de Besora, tenien un castell molt especial al que avui es denomina com Parc del Castell de Montesquiu. Elevat entre muntanyes escarpades, la natura ja ha començat a instal·lar-s’hi fins i tot a dins del propi castell, segurament construït sobre una antiga torre de defensa sobre el riu Ter. Els boscos de roure i pi roig enriqueixen de color i encant l’entorn de les ruïnes del castell de Besora i de l’església romànica de Santa Maria. Prop del castell, trobem la capella de Sant Moí, petit edifici de finals del X de planta rectangular. Els murs són de fàbrica molt rudimentària i la capella i el mas annex formen part del castell de Montesquiu.

Sant Pere de Casserres

L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, al sud de l’embassament de Sau. és una de les grans joies de l’abraçada catalana entre el romànic i la natura. El monestir de Sant Pere de Casserres, que està enclavat al mig del camí Oliba, s’eleva espectacularment per sobre el riu Ter, en un punt clau de les seves defenses. La promotora de la construcció va ser la vescomtessa Ermetruit l’any 1006, any en què Oliba ja deixava el seu segell a la cultura catalana de pau i diàleg. Hi destaca el cenobi, a la punta d’una península totalment envoltada d’aigua, formada per un meandre del riu Ter. Entre les parets d’aquest edifici on van viure petites comunitats de monjos entre el segle X i el XIV aproximadament, podem visualitzar com era la vida dels monjos durant la seva estada al cenobi a través del refectori, la cuina, el celler i la sala capitular.   

Sant Feliuet de Savassona        

Acabarem aquesta ruta bucòlica del romànic a Sant Feliuet de Savassona, elevat sobre una gran roca que ens regala unes molt bones vistes de la Plana de Vic i les muntanyes dels voltants. L’edifici, construït allà pel segle X i format per una nau, conserva l’absis rectangular d’època preromànica. Al seu voltant s’han trobat restes d’anteriors civilitzacions, unes interessants tombes antropomorfes i excavacions per emmagatzemar l’aigua. Molt a prop trobem l’església de Sant Pere de Savassona. La seva nau va ser sobrealçada al segle XVII. Per últim, al municipi de Tavèrnoles, a escassos dos quilòmetres de Sant Pere de Savassona, trobem l’església romànica de Sant Esteve, bon exemple d’arquitectura llombarda.


Més informació: