6 festes per Sant Antoni Abat


Les festes en honor de Sant Antoni Abat, patró de traginers i protector dels animals, es troben entre les més antigues de les comarques de Barcelona. I també són de les més riques, ja que els rituals i costums típics d'aquestes celebracions inclouen moltes particularitats locals. Tenen lloc cada any pels volts del 17 de gener, així que fes un forat a l'agenda!

1. Tres Tombs d'Igualada

A l'Antiga Roma es creia que fer tres tombs al voltant d'un temple protegia les persones i els animals d'accidents i malalties. Una convicció que va ser assimilada pels líders cristians, que no van dubtar a l'hora d'associar-la al culte de Sant Antoni Abat, un ermità que va viure entre els segles III i IV i a qui s'atribueix la curació miraculosa d'un porquet. De llavors ençà, el sant és venerat com a protector dels animals, especialment dels que són útils per a les feines del camp, i la seva imatge presideix les benediccions de carruatges i cavalleries als pobles on se celebra la festa dels Tres Tombs. La més antiga de Catalunya és la d'Igualada, una festa declarada d'interès turístic nacional que hauries de conèixer sens falta. 

 

2. Dansa de Sant Antoni a Sant Feliu de Codines

La benedicció dels animals també és molt important a la Festa de Sant Antoni de Sant Feliu de Codines, però la principal particularitat de la celebració en aquest poble del Vallès Oriental és la dansa, amb música original, que es balla des dels anys 30 del segle passat. Un altre acte que té molt d'èxit és l'esmorzar popular que s'hi organitza, amb torrades d'all i arengades. Ben acompanyat amb vi, aviat oblidaràs que t'has hagut d'aixecar de matinada!

 

3. La Corrida de Puig-reig

Un altre dels rituals amb més personalitat de les festes de Sant Antoni Abat són les curses de cavalls, mules, rucs i perxerons que es fan en circuits habilitat per a l'ocasió. Se n'organitzen a diferents pobles i ciutats, però potser les de Puig-reig siguin les més emocionants, amb genets que no dubten en demostrar la potència dels seus animals. Si hi vas, no et perdis el joc de les cintes que segueix al lliurament de premis, ja que és propi d'aquesta vila del Berguedà i té origen medieval.

 

4. Cavalcada dels Traginers de Balsareny

Si et ve de gust viure una celebració de Sant Antoni ben singular, apropa't a Balsareny el diumenge abans de Carnaval. Li diuen la Festa dels Traginers, i amb ella reten homenatge a la feina dels homes que recorrien els camins rals amb els seus carros plens a vessar de mercaderies. És per aquest motiu que l'acte més esperat de la celebració és la cavalcada dels traginers, una desfilada de carruatges amb tot tipus d'estris i guarniments que s'inicia després d'una gran repicada de campanes. El contingut històric i folklòric d'aquesta festa és remarcable!

 

5. Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga

L'essència tradicional de la Festa dels Tonis de Santa Eugènia de Berga es troba tan ben preservada que sembla increïble. La desfilada és ben realista, amb els carros totalment abarrotats de fato, a l'antiga; els animals van guarnits amb flors i robes delicadíssimes; i els acompanyen els traginers, vestits amb la indumentària típica. La canalla, emocionada, només desitja que arribi el final de la cavalcada, ja que una pedregada de caramels donarà per acabada la passada dels Tres Tombs. I a la tarda, sardanes!  

 

6. Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú

Interès etnogràfic també en té, i molt, la Festa Major d'Hivern de Vilanova i la Geltrú. Celebrada en honor a Sant Antoni Abat, als Tres Tombs de la capital del Garraf hi participen cinc-centes cavalleries que desfilen, en sentit contrari de les agulles del rellotge, al voltant de l'església dedicada al sant. Un cop allà, no t'oblidis de comprar el Tortell de Sant Antoni, un pastís fet de pasta de brioix, farcit de massapà i que amaga, al seu interior, una figureta d'animal. Riquíssim!


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.