La ruta de la llet del Lluçanès


De la pastura de vaques, ovelles i cabres fins a taula en forma de formatge i postre làctic. Al Lluçanès no hi ha secrets i pots venir quan vulguis a comprovar tot el recorregut de la llet des dels camps, granges i processadores fins els restaurants.

Ara més que mai estem prenent consciència de que som el que mengem. Per aquest motiu cada cop és més necessari -i de vegades molt difícil- saber d’on venen i com es fan els aliments, encara més si són d’origen animal. 

La ruta de la llet del Lluçanès et permet conèixer els animals, els processos i els productes finals de llets, formatges i lactis de la comarca. Per veure-ho, cal que facis reserves a les explotacions ramaderes que vols visitar i amb el preu de la visita ajudes a petits productors a conservar el territori. 

Aquestes són les cinc explotacions visitables dins la ruta de la llet del Lluçanès: 

  • Formatges de Lluçà, amb ramat de cabres de pastura i un obrador artesanal de formatges. La visita permet també el tast del producte. El telèfon de reserva és el +34619728079
  • Formatges Betara, amb ovelles ecològiques, visita de granja i obrador i l’opció de tastar el producte. Telèfon: +34938880852
  • Al Soler de n’Hug trobem una explotació ramadera de vaques de llet que utilitzen un robot per la  munyida. La visita a la granja permet també el tast del producte. Telèfon: +34686793647

Si vols ser encara més sostenible i no vols contaminar l'aire mentre et trasllades d'una lleteria a l'altra, et recomanem que lloguis una burricleta. Ho pots fer al Centre Burricleta Lluçanès, a Perafita. Les burricletes, per cert, són bicicletes elèctriques que, gràcies a les seves dues cistelles, una a cada cantó, recorden als ases de càrrega. 

I ja que t'has engrescat a fer ruta amb aquest vehicle i posar-te en forma, seria una pena que et perdessis altres encants de la comarca, més enllà de les pastures i les processadores de llet i lactis. 

Si et veus amb cor i en forma, quan hi estiguis muntat pots pedalar una hora entre boscos fins a Alpens, un d'aquells pobles petits pels quals sembla no haver passat el temps. T'hi esperen al casc antic l'església de Santa Maria d'Alpens, edifici barroc-neoclàsic, que va ser cremat durant la primera Guerra Carlista i que conserva un campanari del segle XV, i la petita església  de Sant Pere de Serrallonga, petit edifici preromànic del segle IX. La font de la Llena, de la qual en tenen cura els vells del poble i a la qual els veïns encara s'hi apropen a buscar aigua, és un dels punts més concorreguts, i als afores del municipi, la Rocadapena ens mostra com de vegades el pas del temps i l'erosió poden fer veritables escultures amb parets de roca naturals. 

A Olost, un altre municipi del Lluçanès a 580 metres d'altitud enmig d'una vall atravessada pel rierol de La Gavarresa i la riera del Lluçanès, hi trobem l'Espai Rocaguinarda, un interessant museu que ens explica la història del bandolerisme a Catalunya. Molt a prop hi ha el nucli urbà de Santa Creu de Jutglar, a 606 metres d'altitud, on hi destaquen l'església de Santa Maria d'Olost, de finals del XVII, i l'ermita de Sant Adjutori, acabada de construir l'any 1717.

Pots completar aquesta ruta amb l'església de Santa Maria de Lluçà, perduda enmig dels boscos de la comarca i amb una envejable conservació del seu llegat romànic. 

Al Turisme de Lluçanès, trobareu llocs recomenables per menjar i dormir. 


Més informació:

Avís covid19
Consulteu la pàgina web de cada activitat i establiment per possibles canvis d'horaris o limitacions.