Així és un assaig casteller


Pot semblar una imprudència, però sentir que ets part d’una torre humana és una experiència que s’ha de tenir, almenys, un cop a la vida. I, a Catalunya, hi ha molts experts. Els castellers són un dels patrimonis més peculiars i genuïns del país, i consisteix en aixecar construccions humanes i aconseguir alçar-les cada vegada més amunt.

L'origen dels castellers és desconegut. Diuen que ens hauríem de remuntar fins al segle XVIII, però no hi ha dades exactes. Més de tres-cents anys després, però, l’any 2010, els castellers van ser reconeguts com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Des d’aleshores, les colles castelleres –les agrupacions que competeixen i surten a plaça a exhibir les seves torres humanes– no han parat de créixer. Fins al moment, s’han carregat castells de fins a 10 pisos d’alçada.

Si t’estàs plantejant fer una escapada entre els mesos de abril i novembre, et convidem a assistir a una jornada castellera. Si no hi has anat, és un mar de sensacions. Ara bé, si quan vols escapar-te ja s’ha acabat la temporada castellera, no t’amoïnis. Les més de 100 colles castelleres que hi ha a Catalunya assagen setmanalment per no perdre la forma i aconseguir que les seves torres humanes s’alcin cada vegada més amunt. I aquí va la dada important: els assajos són oberts al públic. Això sí, compte que el món casteller enganxa!

Set consells per a què, si t’animes  a anar-hi, no et perdis cap detall d’aquesta expereiència: 

  • Abans de sortir de casa, opta per uns texans bàsics i una camisa (de qualsevol color). Pel que fa al calçat, tria’n un de còmode. Però alerta, malgrat vegis que alguns es treuen les sabates al arribar, tu no ho facis. Només es descalcen els que pujaran amunt del castell.
  • Un cop siguis al local i ja t’hagis presentat, treu-te qualsevol complement que duguis posat: ulleres, rellotges, bijuteria. Es tracta d’una mesura de seguretat habitual en activitats que contemplen tant contacte físic.
  • Una de les imatges més poètiques del món casteller és el ritual de l’enfaixament. El podràs gaudir al començament de l’assaig. A mesura que els membres de la colla vagin arribant,  veuràs que, ajudats entre ells, s’enrotllen la faixa a la cintura. L’objectiu és cenyir-se-la bé perquè protegeixi la zona lumbar i serveixi com a punt de recolzament per als castellers que pugin amunt.
  • Has de saber que, durant la primera meitat de l’assaig, el protagonisme és per als més petits: la canalla, en argot casteller. Ja veuràs que reben indicacions tècniques, però també psicològiques. Per pujar tan amunt cal destresa, però també aprendre a gestionar emocions com la por o la frustració. 
  • Els assajos castellers requereixen molt de silenci perquè les indicacions del cap de colla s’han d’escoltar amb claredat. La concentració també és clau ja que un moviment en fals pot suposar la caiguda del castell.
  • A la segona part de l’assaig, és quan entra en acció el tronc –la resta de pisos del castell– i la pinya, que és el grup de persones que sosté l’estructura. Si tens sort i et conviden a formar-ne part, aquestes seran les teves primeres passes dins el món casteller.
  • No facis plans per sopar. Si heu fet bones migues, potser et conviden a anar-hi amb ells. Les colles castelleres són, per davant de tot, espais socials d’integració i lleure.

Els divendres al vespre són sagrats per a les colles castelleres: totes, sense excepció, s’ajunten per a assajar al local. Ara bé, n’hi ha que es reuneixen també d’altres dies de la setmana. Pots informar-te dels horaris i les aturades que fan durant l’any als webs de cada una de les colles. O a les xarxes socials, on el món casteller és un dels més actius. Els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa són dues de les colles que pots visitar:

  • Els verds, els Castellers de Vilafranca. Els de Vilafranca del Penedès són una de les colles més mítiques de Catalunya: va néixer l’any 1948, té més de 850 socis i, en aquests setanta anys d’història, ha guanyat fins a 11 concursos de castells. A més, a Vilafranca s’hi celebren les jornades castelleres més importants de la temporada: la diada de Sant Fèlix, que se celebra el 30 d’agost. Els seus assajos són els dilluns, els dimecres i, és clar, els divendres.
  • Els Minyons de Terrassa. Els anomenats Minyons de Terrassa van fer la seva primera actuació en plena Transició espanyola, l’any 1979. Malgrat que a la ciutat no hi havia tradició castellera, la colla va experimentar un ràpid progrés. Amb molt poc temps, van carregar castells de màxima categoria i també van ser pioners en la incorporació de la dona als castells. Els reconeixeràs perquè, a plaça, van vestits amb una camisa malva. Els seus assajos són també els dilluns, els dimecres i els divendres al vespre.

Força, equilibri, valor i seny són les quatre paraules més repetides dins el món casteller. Ara bé, de seguida notaràs que la riquesa lèxica dels que enfaixen no s’atura aquí. Per exemple, apunta: els castells es “carreguen” i “es descarreguen”, el cap de colla “canta” les “proves”durant l’assaig, els més petits responen per “la canalla”, les trobades castelleres són “actuacions”, els castells d’una sola persona per pis s’anomenen “pilars” i, si s’ha coronat el castell, és que l’enxaneta ja “ha fet l’aleta”. 

 


Més informació: